Κόσμος

Ευρωπαϊκή Ένωση: Στρατιωτικές δαπάνες ρεκόρ το 2022 – Αυξήθηκαν για 8η συνεχόμενη χρονιά

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οι στρατιωτικές δαπάνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έφθασαν το 2022 το ποσό – ρεκόρ των 240 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας οι στρατιωτικές δαπάνες της ΕΕ ήταν αυξημένες κατά 6% σε σχέση με το 2021.

Πρόκειται για την 8η διαδοχική χρονιά αύξησης των στρατιωτικών δαπανών για τις χώρες της ΕΕ, την ώρα που μερικές από τις χώρες αυτές υποστηρίζουν πως πρέπει οι δαπάνες για την άμυνα να αυξηθούν σημαντικά λόγω της ρωσικής απειλής και του πολέμου στην Ουκρανία.

Έξι χώρες από τις 27 αύξησαν περισσότερο από 10% τις στρατιωτικές δαπάνες τους το 2022 και μάλιστα ακόμη και περισσότερο από 30% στην περίπτωση της Σουηδίας, χώρας που περιμένει να εγκριθεί η ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Η Γαλλία δεν αύξησε τις στρατιωτικές δαπάνες της το 2022 παρά μόνο κατά 0,7%.

Οι χώρες της ΕΕ στο σύνολό τους αφιέρωσαν 1,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) τους στον αμυντικό τομέα, μακράν του στόχου του 2% που έχει καθορισθεί από το ΝΑΤΟ. Είκοσι δύο χώρες της ΕΕ είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

Περίπου 58 δισ. ευρώ αφιερώθηκαν στις επενδύσεις στον τομέα της άμυνας, ανέφερε επίσης ο ευρωπαϊκός οργανισμός, ο οποίος έχει αναλάβει να βελτιώσει τις αμυντικές δυνατότητες στους κόλπους της ΕΕ.

Παρά αυτούς τους αυξημένους αριθμούς, οι δυνατότητες της αμυντικής βιομηχανίας στην Ευρώπη είναι ανεπαρκείς για να αντιμετωπισθεί η ζήτηση που προέρχεται από την Ουκρανία. Οι Ευρωπαίοι έχουν δεσμευθεί να παράσχουν ένα εκατομμύριο οβίδες στην Ουκρανία μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, όμως αυτός ο φιλόδοξος στόχος μοιάζει πλέον ανέφικτος.

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας οφείλουν να είναι έτοιμες για να αντιμετωπίσουν μια πολύ πιο απαιτητική εποχή», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΑ.

Ωστόσο η ΕΕ έχει «σημαντικές ελλείψεις» σε όρους αμυντικής ικανότητας και «συνεχίζουμε να υπολειπόμαστε» σε σχέση με άλλες χώρες σ’ αυτό τον τομέα, παραδέχθηκε ο Μπορέλ. Η Ρωσία έχει προβλέψει να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες της κατά 67% το 2024, γύρω στο 30% του ΑΕΠ της.

Εντούτοις, παρατηρεί ο ΕΟΑ, οι δαπάνες που είναι αφιερωμένες στην έρευνα και ανάπτυξη όσον αφορά την άμυνα ήταν μειωμένες κατά 200 εκατομμύρια το 2022 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, στα 3,5 δισεκ. ευρώ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βαριά αποζημίωση 400 εκατ. δολαρίων στο TikTok για τη συλλογή προσωπικών δεδομένων παιδιών
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατέθεσε αγωγή σε βάρος του TikTok το 2024 κατηγορώντας την πλατφόρμα ότι επέτρεπε σε παιδιά ηλικίας κάτω των 13 ετών να δημιουργούν λογαριασμούς χωρίς γονική συναίνεση
TikTok
Φονικό διπλό ρωσικό χτύπημα σε εμπορικό κέντρο στην Ουκρανία – 16 νεκροί, δύο παιδιά μεταξύ των αγνοουμένων
Ο Ζελένσκι τόνισε ότι το δεύτερο ρωσικό drone έπληξε το εμπορικό κέντρο μισή ώρα μετά το πρώτο, καταγγέλλοντας ότι επρόκειτο για σκόπιμη απόπειρα να στοχοθετηθούν τα σωστικά συνεργεία
Πολύνεκρη ρωσική επίθεση στο Κρίβι Ριχ
«Πέρασε» του Τραμπ – Το ανώτατο δικαστήριο έδωσε άδεια να συνεχιστούν τα έργα της αίθουσας χορού στον Λευκό Οίκο
Οι δικηγόροι της αμερικανικής κυβέρνησης επανέλαβαν τον ισχυρισμό του Τραμπ ότι το έργο είναι αναγκαίο για λόγους ασφαλείας, επικαλούμενοι τις απόπειρες δολοφονίας εναντίον του
Το «Marine One» του Αμερικανού Προέδρου στον Λευκό Οίκο όπου γίνονται εργασίες για τη νέα αίθουσα χορού