Δευτέρα, 27 Μαΐ
19oC Αθήνα

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Καταδικάζει την Τουρκία για κακή μεταχείριση κρατουμένων

Τουρκία: Καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη στέρηση της ελευθερίας έκφρασης δύο κρατουμένων

Η Τουρκία καταδικάστηκε σήμερα (06.12.2022) από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την άρνηση σε 19 κρατούμενους να δεχθούν επισκέψεις και τηλεφωνήματα από τις οικογένειές τους κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Τουρκία που έχει φυλακίσει και τους 19, σε διάφορες φυλακές ανά την Τουρκία εν αναμονή της δίκης τους. Άλλοι πάλι έχουν ήδη καταδικασθεί για τρομοκρατία σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.

Όλοι προσέφυγαν στην τουρκική δικαιοσύνη μετά την άρνηση των σωφρονιστικών υπηρεσιών να παραχωρήσουν δικαίωμα επίσκεψης κατά την διάρκεια των σαββατοκύριακων για τα παιδιά τους που βρίσκονται σε σχολική ηλικία.

Οι προσφυγές τους απορρίφθηκαν από την τουρκική δικαιοσύνη.

Οι τουρκικές αρχές δικαιολόγησαν την άρνηση του δικαιώματος στην επίσκεψη με το επιχείρημα ότι οι φυλακές είναι υπερκορεσμένες, ότι υπάρχουν λιγότεροι σωφρονιστικοί υπάλληλοι τα σαββατοκύριακα και επικαλέσθηκαν τους κινδύνους για την ασφάλεια.

Ωστόσο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισημαίνει ότι είναι «ουσιαστικής σημασίας στο πλαίσιο της άσκησης του δικαιώματος στον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής ενός κρατουμένου να του επιτρέπεται από τις αρχές, και αν υπάρχει ανάγκη, να βοηθείται, στην διατήρηση της επαφής με την στενή του οικογένεια».

Έτσι, «ο περιορισμός της συχνότητας και της διάρκειας των οικογενειακών επισκέψεων και η υποβολή ενός κρατουμένου σε ειδικές διευθετήσεις για τις επισκέψεις αυτές συνιστούν προσβολή των δικαιωμάτων των προσφυγόντων», αναφέρεται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Το Δικαστήριο, το δικαστικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης, θεωρεί ότι η Αγκυρα παραβίασε το δικαίωμα στον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής των προσφυγόντων (άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), τόσο ως προς τον περιορισμό των δικαιωμάτων επισκεπτηρίου, όσο και ως προς τον περιορισμό των τηλεφωνικών κλήσεων.

Η Τουρκία καταδικάζεται να καταβάλει σε 16 από τους προσφυγόντες ποσά 1.500 έως 2.000 ευρώ ως ηθική αποζημίωση.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με έδρα το Στρασβούργο, είναι επιφορτισμένο με την εξέταση των παραβιάσεων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία έχει επικυρωθεί από τα 46 μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις