Τετάρτη, 22 Μαΐ
23oC Αθήνα

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου: Νέα καταδίκη της Τουρκίας για παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου: Νέα καταδίκη της Τουρκίας για παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης

Διαρκώς υπόλογη απέναντι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) βρίσκεται η Τουρκία, ενώ οι καταδικαστικές αποφάσεις αρχίζουν να γίνονται ρουτίνα.

Μετά τις καταδίκες για τις φυλακίσεις του Οσμάν Καβαλά και του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, Κούρδων πολιτικών και Δημάρχων, ακόμη και Δικαστών με το πρόσχημα πως είναι υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, ήρθε η ώρα για ακόμη μία καταδίκη, αυτή τη φορά για παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης.

Στο Δικαστήριο προσέφυγε Τούρκος εκπαιδευτικός ο οποίος είχε αναρτήσει τον Απρίλιο 2015 μηνύματα ευνοϊκά για τον Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος θεωρείται από την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Αυτές οι αναρτήσεις του εκπαιδευτικού «δεν αποτελούν προτροπή στη βία και δεν αποτελούν υποκίνηση σε εξέγερση», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ο εκπαιδευτικός είχε καταδικασθεί σε φυλάκιση επτά μηνών από τουρκικό δικαστήριο για «εγκωμιασμό του εγκλήματος και του εγκληματία» τον Νοέμβριο του 2016, λίγους μήνες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Το τουρκικό δικαστήριο είχε χρησιμοποιήσει την απόπειρα του πραξικοπήματος για να αποφανθεί ότι τα μηνύματα του εκπαιδευτικού συνιστούσαν «σαφή και άμεση κίνδυνο για την δημόσια τάξη».

Στην απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε αντίθετα ότι τα μηνύματα του Τούρκου εκπαιδευτικού «συνιστούν ειρηνικές παρεμβάσεις στον δημόσιο διάλογο και δεν περιείχαν καμία προτροπή σε εξέγερση», κατά συνέπεια δεν μπορούν «να δημιουργήσουν άμεσο και πραγματικό κίνδυνο για την δημόσια τάξη, όπως μία απόπειρα πραξικοπήματος, περισσότερο από έναν χρόνο μετά».

Οι δικαστές του Δικαστηρίου τονίζουν ότι η τουρκική δικαιοσύνη είχε καταδικάσει τον εκπαιδευτικό βασιζόμενη σε μία «αντίστροφη επιχειρηματολογία» που συνιστά «υπερβολικά ευρεία και απρόβλεπτη ερμηνεία» του νόμου.

Η Τουρκία καταδικάσθηκε λοιπόν για παραβίαση της ελευθερίας έκφρασης, αλλά χωρίς οικονομική κύρωση, καθώς η προσφυγή του εκπαιδευτικού δεν περιλάμβανε τέτοιο αίτημα, όπως προβλέπουν οι κανόνες του Δικαστηρίου.

Η Άγκυρα έχει επανειλημμένως καταδικασθεί τα τελευταία χρόνια από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που διαπράχθηκαν στο πλαίσιο του πογκρόμ που ακολούθησε την απόπειρα του πραξικοπήματος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις