Κόσμος

Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων: Στις αρχές του 2022 η μετάλλαξη «Όμικρον» πιθανότατα θα έχει κυριαρχήσει

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στις αρχές του 2022, η μετάλλαξη «Όμικρον» του κορονοϊού πιθανότατα θα είναι κυρίαρχη, όπως αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η παραλλαγή «Δέλτα» παραμένει η πιο διαδεδομένη.

«Ως εκ τούτου, αξιολογούμε την πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο ως πολύ υψηλή» σημειώνει.

Η εμφάνιση της παραλλαγής ανησυχίας «Όμικρον» εγείρει σοβαρές ανησυχίες λόγω των προκαταρκτικών αναφορών για σημαντικό πλεονέκτημα ανάπτυξης και πιθανή ανοσολογική διαφυγή σε σύγκριση με την παραλλαγή «Δέλτα».

Παρόλο που τα κρούσματα της «Όμικρον» τα οποία αναφέρθηκαν αρχικά στην ΕΕ/ΕΟΧ συνδέονταν με ταξίδια, καταγράφεται πλέον ένας αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων που έχουν αποκτηθεί εντός της ΕΕ/ΕΟΧ, μεταξύ άλλων ως τμήματα ομάδων και εστιών. Τα κρούσματα ανιχνεύονται επίσης μέσω αντιπροσωπευτικών δειγματοληψιών σε συστήματα παρακολούθησης ρουτίνας.

Αυτό δείχνει ότι η κοινοτική μετάδοση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ και ότι αναμένεται περαιτέρω ταχεία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων τους επόμενους δύο μήνες.

Τα δεδομένα είναι επί του παρόντος πολύ περιορισμένα για να αξιολογηθεί η σοβαρότητα της νόσου που προκαλείται από την «Όμικρον» στον πληθυσμό της ΕΕ και του ΕΟΧ.

Ωστόσο, ακόμα κι αν η σοβαρότητα της νόσου που προκαλείται από την εν λόγω μετάλλαξη είναι ίση ή χαμηλότερη από τη σοβαρότητα της «Δέλτα», η αυξημένη μεταδοτικότητα και η επακόλουθη εκθετική αύξηση των περιπτώσεων θα αντισταθμίσουν γρήγορα τα τυχόν οφέλη μιας πιθανόν μειωμένης σοβαρότητας.

Ως εκ τούτου, θεωρείται πολύ πιθανό ότι η «Όμικρον» θα προκαλέσει πρόσθετες νοσηλείες και θανάτους, επιπλέον αυτών που αναμένονταν ήδη σε προηγούμενες προβλέψεις που λαμβάνουν υπόψη μόνο τη «Δέλτα».

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι των σοβαρών εκβάσεων που προκαλούνται από την «Δέλτα» παραμένει υψηλή. Από τις 9 Δεκεμβρίου 2021, η σωρευτική πλήρης πρόσληψη του εμβολίου COVID-19 στον συνολικό πληθυσμό της ΕΕ/ΕΟΧ είναι 66,8%. Συνολικά, η πρόοδος στη λήψη παραμένει άνιση μεταξύ των χωρών, με τέσσερις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ να αναφέρουν ακόμη λιγότερο από το 50% της πλήρους πρόσληψης εμβολίων στον συνολικό πληθυσμό τους.

Επιπλέον, εξακολουθούν να μην υπάρχουν επαρκή δεδομένα από την πραγματική ζωή σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ σε σχέση με την μετάλλαξη «Όμικρον».

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, σχετικά με σοβαρές συνέπειες που προκαλούνται από τη «Δέλτα» και πιθανώς την «Όμικρον», οι αναμνηστικές δόσεις θα αυξήσουν την προστασία, με τον αντίκτυπο στον πληθυσμό να αναμένεται να είναι υψηλότερος εάν η αναμνηστική δόση χορηγηθεί στο μεγαλύτερο μέρος των ενηλίκων σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τα διαθέσιμα δεδομένα υποστηρίζουν την ασφαλή και αποτελεσματική χορήγηση της αναμνηστικής δόσης ήδη τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού. Η συντόμευση του διαστήματος χορήγησης σε τρεις μήνες μπορεί να απαιτήσει προσαρμογή των εθνικών σχεδίων ανάπτυξης εμβολίων.

Ως απόκριση στην υψηλή συχνότητα εμφάνισής της, οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζονται από όλες τις χώρες και δεδομένης της επικείμενης πιθανής κυριαρχίας της «Όμικρον», αυτές πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω χωρίς καθυστέρηση. Η άμεση ενίσχυσή τους θα επιβραδύνει την εξάπλωση της «Όμικρον», για να επιτρέψει στις χώρες να κερδίσουν χρόνο για περαιτέρω ανάπτυξη εμβολιασμών, συμπεριλαμβανομένων των αναμνηστικών δόσεων, και να αποτρέψει μια ξαφνική υψηλή επίδραση από την εξάπλωση αυτής της παραλλαγής.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Τουρκία θέλει νέες στρατιωτικές βάσεις σε Αφρική και Ασία: Η πρόταση της Σαουδικής Αραβίας και οι επαφές στη Λιβύη
Η Άγκυρα εξετάζει κοινή στρατιωτική δομή διοίκησης με τις δύο λιβυκές κυβερνήσεις, ενώ η Σαουδική Αραβία προσφέρει βάση για τουρκικά στρατεύματα στο έδαφός της
Φωτογραφία Αρχείου: Reuters
Πέθανε στα 95 η υποψήφια για Όσκαρ ηθοποιός Μπάρμπαρα Μπάρι - Επέλεξε τον υποβοηθούμενο θάνατο μετά τη διάγνωση καρκίνου σε τελικό στάδιο
Η κόρη της, Τζέιν Χάρνικ, επιβεβαίωσε ότι ο θάνατος της μητέρας της ήταν ιατρικά υποβοηθούμενος, χωρίς να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για την ασθένειά της
Μπάρμπαρα Μπάρι
Χαμός στη Βουλή της Αρμενίας: Βουλευτές πιάστηκαν στα χέρια, διεκόπη η συνεδρίαση και συνεχίστηκε το ξύλο στους διαδρόμους
Η πολιτική αντιπαράθεση ξέφυγε από κάθε έλεγχο, με βουλευτές της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης να παίζουν άγριο ξύλο - Η ένταση συνεχίστηκε και στους διαδρόμους του κοινοβουλίου
Ξυλοδαρμός στη Βουλή στην Αρμενία
Η Κριστίν Λαγκάρντ αποκάλυψε γιατί είχε τσιρότα στο πρόσωπο στο βίντεο παραίτησης από πρόεδρος της ΕΚΤ – Η επέμβαση και το μήνυμα πρόληψης
«Για να αποφύγουμε οποιαδήποτε συζήτηση στα social media, τα τσιρότα στο πρόσωπό μου οφείλονται σε μια μικρή χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα - Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού και ελέγξτε τακτικά το δέρμα σας»
H Κριστίν Λαγκάρντ