Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ποιος θα είναι ο διάδοχος του Νταβίντ Σασόλι στην προεδρία

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ποιος θα είναι ο διάδοχος του Νταβίντ Σασόλι στην προεδρία
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Η θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) έμεινε «ορφανή» μετά τον ξαφνικό θάνατο του Νταβίντ Σασόλι και από σήμερα Τρίτη (18.1.2022) ξεκινά η ψηφοφορία στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο για την ανάδειξη του νέου προέδρου, με τη συμμετοχή τεσσάρων υποψηφίων.

Από τους υποψήφιους, το «φαβορί» πρέπει να θεωρείται η Ρομπέρτα Μετσόλα, η 43χρονη ευρωβουλευτής του ΕΛΚ από τη Μάλτα και πρώτη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μετά τον θάνατο του Νταβίντ Σασόλι, εκτελεί χρέη προσωρινού προέδρου.

Η ίδια εκλέγεται ευρωβουλευτής από το 2013, όμως δεν είναι δεδομένο ότι θα συγκεντρώσει όλες τις ψήφους από τις τρεις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς η μη ξεκάθαρη θέση της υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών και ιδιαίτερα η γνωστή αντίθεσή της στην άμβλωση δεν μπορεί να αγνοηθεί από κάποιους κεντρώους και αριστερούς ευρωβουλευτές, για αυτό και θεωρείται η «αχίλλειος πτέρνα» της. 

Από τους Πράσινους, υποψήφια θα αναδειχθεί η Σουηδή ευρωβουλευτής, Άλις Μπαχ Κούνκε, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και πρώην τηλεοπτικό πρόσωπο στη χώρα της αλλά και η βασική αντίπαλος για την κούρσα της Μετσόλα στην προεδρία του ΕΚ.

Υποψήφια για την προεδρία του ΕΚ, είναι ακόμα μία γυναίκα, από το κόμμα της Αριστεράς (GUE), η Ισπανίδα Σίρα Ρέγκο. Ο τέταρτος υποψήφιος έρχεται από το κόμμα των Συντηρητικών (ECR), ο Πολωνός, Κόσμα Ζλοτόβσκι.

Ποια η διαδικασία για την ανάδειξη του νέου προέδρου

Οι υποψήφιοι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προτείνονται, συνήθως, από τις πολιτικές ομάδες τους. Για να εκλεγεί ένας υποψήφιος πρέπει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία επί των έγκυρων ψήφων σε μυστική ψηφοορία, δηλαδή το 50% συν μία ψήφο.

Για να φτάσει ένας υποψήφιος στον απαιτούμενο αριθμό ψήφων, μπορούν να διεξαχθούν έως τέσσερις γύροι. Εάν, μετά τον τρίτο γύρο, δεν υπάρχει ένδειξη απόλυτης πλειοψηφίας, μόνο τα δύο μέλη με τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων παραμένουν στη διαμάχη.

Η ψηφοφορία θα είναι μυστική και λόγω της πανδημίας θα διεξαχθεί εξ αποστάσεως. Ο πρώτος γύρος της ψηφοφορίας έχει ξεκινήσει στις 10.30 (ώρα Ελλάδας) και το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί στις 12:00.

Το αποτέλεσμα ενός πιθανού δεύτερου γύρου ψηφοφορίας θα ανακοινωθεί στην ολομέλεια στις 14:00 (ώρα Ελλάδας), στις 17:30 εάν υπάρχει τρίτος γύρος, και στις 19:30 εάν κριθεί απαραίτητος και τέταρτος γύρος.

Θα ακολουθήσει η εκλογή των 14 αντιπροέδρων. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του ΕΚ, Δημήτρης Παπαδημούλης θα είναι και πάλι υποψήφιος με το κόμμα της Αριστεράς, ενώ υποψήφια θα είναι και η ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Εύα Καϊλή, με τους Σοσιαλιστές.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις