Κόσμος

Ευρωπαίος Επίτροπος Μπρετόν: «Κρατική αεροπειρατεία» η εκτροπή του αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ

«Κρατική αεροπειρατεία» χαρακτήρισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Τιερί Μπρετόν την εκτροπή της πτήσης της εταιρείας Ryanair, την περασμένη εβδομάδα, στη Λευκορωσία, αφού συναντήθηκε σήμερα με ορισμένους επιβάτες της, στη Λιθουανία.

«Είναι ένα απαράδεκτο συμβάν. Υπήρξε μια εκτροπή, όχι μόνο ενός αεροπλάνου της ΕΕ με Ευρωπαίους επιβάτες αλλά επίσης μια εκτροπή των ευρωπαϊκών αξιών και αυτό δεν θα το ανεχθούμε», τόνισε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς.

Η πτήση της 23ης Μαΐου από την Αθήνα για το Βίλνιους υποχρεώθηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ, όπου συνελήφθησαν ο αντιφρονών Λευκορώσος δημοσιογράφος Ρομάν Προτασέβιτς και η σύντροφός του, η Ρωσίδα Σοφία Σαπέγκα. Η υπόθεση προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή.

Η Ευρώπη «δέχτηκε επίθεση από αυτήν την κρατική πειρατεία. Δεν θα την αφήσουμε ατιμώρητη», επέμεινε ο Μπρετόν, προσθέτοντας ότι η ΕΕ μελετά τις επιπρόσθετες οικονομικές κυρώσεις που θα μπορούσε να επιβάλει στη Λευκορωσία.

Click4More: Πτήση Ryanair: Σκληρή γλώσσα από το ΝΑΤΟ για την «πειρατεία» της Λευκορωσίας

Νωρίτερα, επισκεπτόμενη την Εσθονία, η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η ηγέτιδα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, συζήτησε αυτές τις κυρώσεις με την Εσθονή πρόεδρο Κέρστι Κάλιουλαϊντ. Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο «οδήγησε τη Λευκορωσία στον δρόμο της αυτοκαταστροφής από τον πόθο του για εξουσία και προσωπική δόξα», σχολίασε η πρόεδρος της Εσθονίας. «Το καθεστώς του συνιστά πλέον απειλή για την περιφερειακή και ευρωπαϊκή ασφάλεια», πρόσθεσε.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι κυρίες Τιχανόφσκαγια και Κάλιουλαϊντ ήταν και οι δύο ντυμένες στα λευκά, με φόντο λευκά και κόκκινα λουλούδια, τα χρώματα δηλαδή της παλιάς σημαίας της Λευκορωσίας, την οποία σήμερα χρησιμοποιεί η αντιπολίτευση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μεγάλες διαδηλώσεις κατά του Τραμπ σε ολόκληρες τις ΗΠΑ – Το σύνθημα «όχι βασιλιάδες» και οι αφίσες με τον ίδιο και τον Πούτιν ως ναζί
Στην περιοχή του Φόρεστ Χιλς στη Νέα Υόρκη, χιλιάδες Αμερικανοί συγκεντρώθηκαν φωνάζοντας «αγαπάμε τη χώρα μας, δεν ανεχόμαστε τον Τραμπ»
Διαδηλωτές κοντά στο κτίριο του Καπιτωλίου φωνάζουν «Όχι βασιλιάδες» ενάντια στις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ
Η Ουκρανία δεν μπορεί να νικήσει τη Ρωσία χωρίς το ΝΑΤΟ, προειδοποιεί πρώην αρχηγός του βρετανικού στρατού
Ο Βρετανός απόστρατος στρατάρχης λόρδος Ρίτσαρντς εκτιμά ότι η Ουκρανία δεν διαθέτει πλέον τα μέσα να νικήσει στρατιωτικά τη Ρωσία χωρίς άμεση παρέμβαση του ΝΑΤΟ
Ουκρανοί στρατιώτες σε εκπαίδευση
Washington Post: Ο Πούτιν «έπεισε» τον Τραμπ να κάνει πίσω για την αποστολή Tomahawk στην Ουκρανία
Ο Αμερικανός πρόεδρος άλλαξε γνώμη σχετικά με τους πυραύλους Tomahawk για την Ουκρανία, μετά από ένα τηλεφώνημα με τον Ρώσο ομόλογό του, γεγονός που περιγράφει έναν Αμερικανό πρόεδρο εύκολα επηρεάσιμο
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ
Τζούλιαν Ασάνζ: «Οι ΗΠΑ τον κατασκόπευαν όσο είχε άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο» καταγγέλλουν οι δικηγόροι του
Οι δικηγόροι του ιδρυτή των Wikileaks ζητούν από την ισπανική δικαιοσύνη την 20ετή κάθειρξη ενός πρώην επικεφαλής ασφαλείας της συγκεκριμένης πρεσβείας
Ο Τζούλιαν Ασάνζ