Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

‘’Φαντασιοπληξία’’ για τον Μπολσονάρο ο κορονοϊός

‘’Φαντασιοπληξία’’ για τον Μπολσονάρο ο κορονοϊός

Τον… χαβά του με τον κορονοϊό ο Ζαϊχ Μπολσονάρο που τον χαρακτήρισε ως μια φαντασιοπληξία, την ώρα προσπαθεί να διασκεδάσει τη διπλωματική αντιπαράθεση του γιου του με την Κίνα.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρο δήλωσε σήμερα πως ο Ιούνιος θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο πιο κρίσιμος μήνας αναφορικά με την έξαρση της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα του, επικρίνοντας συνάμα τα αυστηρά, όπως τα χαρακτήρισε μέτρα, που λαμβάνουν εναντίον της επιδημίας οι κυβερνήτες των Πολιτειών της χώρας, τα οποία κατ’ αυτόν επιβραδύνουν την οικονομία.

Οι δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, το Σάο Πάολο και το Ρίο ντε Ζανέιρο και οι αντίστοιχες Πολιτείες τους έχουν διατάξει περιορισμούς στις κοινωνικές συναθροίσεις, προκειμένου να μειώσουν τη συρροή στα εμπορικά κέντρα, τις παραλίες και τα μέσα μεταφορές και να ελαττωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού.

Την ίδια στιγμή ο Μπολσονάρο, που προσπαθεί να ανατάξει την αναιμική ανάπτυξη της οικονομίας, κατέστησε σαφές σήμερα πως ανησυχεί για τον οικονομικό αντίκτυπο του κορονοϊού, καθώς το εθνικό νόμισμα και το Χρηματιστήριο της χώρας υπέστησαν βαριές απώλειες τις προηγούμενες δύο εβδομάδες.

Η επιδημία αναδεικνύεται σε μία Δαμόκλειο Σπάθη πάνω από τον Μπολσονάρο, που έχει επικριθεί για τον τρόπο που χειρίσθηκε την επιδημία, την οποία είχε αποκαλέσει «φαντασιοπληξία» και του έχει στοιχίσει στη δημοτικότητά του. Σημερινή έρευνα της χρηματιστηριακής εταιρείας XP Investimentos εμφανίζει τα ποσοστά του στο χαμηλότερο σημείο τους, με μόλις το 30% των ερωτηθέντων να θεωρεί «καλή» ή «άριστη» τη διακυβέρνησή του και το 36% να την κρίνει «κακή» και «απαράδεκτη».

Θα κάνει τρίτο τεστ για τον κορονοϊό 

Ο πρόεδρος πρόσθεσε επίσης πως πρόκειται να υποβληθεί και σε τρίτη διάγνωση για να διαπιστωθεί εάν έχει προσβληθεί από κορονοϊό. Ο Μπολσονάρο είχε υποβληθεί στις σχετικές διαγνώσεις μετά την καταγραφή κρουσμάτων covid-19 μεταξύ υπουργών της κυβέρνησής του.

Επιπλέον, ο ακροδεξιός πρόεδρος επεδίωξε να κατευνάσει το διπλωματικό επεισόδιο που δημιουργήθηκε με την Κίνα, εξαιτίας των δηλώσεών του γιού του και Γερουσιαστή με το κόμμα του Εντουάρντου, ο οποίος στο Twitter έγραψε πως η επιδημία «έχει ονοματεπώνυμο: Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας» και συνέκρινε την έξαρσή της με την πυρηνική έκρηξη του Τσερνόμπιλ επί ΕΣΣΔ: «απλώς αλλάξτε τη λέξη αντιδραστήρας, με το κορονοϊός», έγραψε.

Άμεση υπήρξε η απάντηση του Κινέζου πρέσβη στη Μπραζίλια: ο Εντουάρντο «μάλλον μετά την επιστροφή του από το Μαϊάμι, δυστυχώς, κόλλησε διανοητικό ιό, που διακυβεύει τις σχέσεις των δύο χωρών μας».

Ο Μπολσονάρο σήμερα δήλωσε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την μεγάλη ασιατική χώρα και πως θα της ζητήσει πλεονάζοντα εξοπλισμό για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. «Εάν χρειασθεί να τηλεφωνήσω στον Κινέζο πρόεδρο, θα το κάνω”, τόνισε ο Μπολσονάρο. Ο υπουργός Υγείας Λουΐζ Ενρίκε Μαντέτα διαπραγματεύεται ήδη την αποστολή νοσοκομειακού υλικού, όπως προστατευτικές μάσκες και αναπνευστήρες.

Η Κίνα είναι η μόνη χώρα που έχει προσφερθεί να βοηθήσει άλλα κράτη που πλήττονται από την επιδημία. Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα απέστειλε ιατρικό υλικό και μία ομάδα ειδικών στην Ιταλία, η οποία πλέον την έχει ξεπεράσει σε αριθμό νεκρών από την covid-19.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις