Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Φαρμακωμένοι Τουσκ και Γιούνκερ για το βέτο στην ένταξη Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας

Φαρμακωμένοι Τουσκ και Γιούνκερ για το βέτο στην ένταξη Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας

Απίστευτα βαρύ το κλίμα στην συνέντευξη Τύπου που έδωσαν Τουσκ και Γιούνκερ.
«Δεν ήταν αποτυχία αυτό που έγινε χθες, ήταν λάθος. Νιώθω ντροπή», είπε ο Ντόναλντ Τουσκ.
«Ιστορικό λάθος η μη ένταξη Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας», είπε ο Γιούνκερ.

Πικρόχολοι και εμφανώς απογοητευμένοι ήταν τόσο ο Ντόναλντ Τουσκ όσο και ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ στην συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής για το βέτο της Γαλλίας και άλλων χωρών όσον αφορά στην ένταξη της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.

Ο Ντόναλντ Τουσκ πήρε τον λόγο και με βλοσυρό ύφος είπε: «Χθες το βράδυ οι ηγέτες συζήτησαν την διεύρυνση της ΕΕ αλλά δεν υπήρχε ομοφωνία για την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία».

Όπως ανέφερε το ζήτημα θα συζητηθεί ξανά τον Μάιο του 2020. «Θα είμαι ξεκάθαρος. Η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία δεν φταίνε γι αυτό. Και οι δυο χώρες έκαναν αυτά που έπρεπε και είναι έτοιμες για ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Δυστυχώς κάποιες χώρες μέλη δεν είναι έτοιμες. Γι’ αυτό δεν πήραμε και θετική απόφαση. Προσωπικά θεωρώ ότι ήταν λάθος. Αλλά δεν θα κάνω περαιτέρω σχόλιο. Σήμερα θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα στους φίλους μας της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας. Σας παρακαλώ μην εγκαταλείψετε τις προσπάθειες. Καταλαβαίνω την απογοήτευσή σας γιατί εσείς κάνατε αυτό που σας αναλογούσε κι εμείς όχι. Δεν αμφιβάλλω ότι κάποια στιγμή θα γίνετε πλήρη μέλη της ΕΕ.»

Μάλιστα απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ δεν μπορούσε να κρύψει την οργή του και ίσως και να βούρκωσε από θυμό κάποια στιγμή είπε ότι θυμάται ότι έχουν περάσει 25 χρόνια από τότε που είχε ξεκινήσει η δική του χώρα τις προσπάθειες για να μπει στην ΕΕ. Και γι΄αυτό είπε κανείς δεν πρέπει να εγκαταλείπει την προσπάθεια. «Δεν ήταν αποτυχία αυτό που έγινε χθες, ήταν λάθος. Νιώθω ντροπή», είπε. «Οι δυο χώρες πέρασαν με επιτυχία τις εξετάσεις και δεν μπορώ να πω τα ίδια και για τις χώρες μέλη της ΕΕ», είπε ακόμα.

Στην συνέχεια πήρε τον λόγο ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ο οποίος δήλωσε πολύ απογοητευμένος από το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής. «Ήταν ένα ιστορικό λάθος αυτό που συνέβη χθες το βράδυ!» είπε χαρακτηριστικά ο Γιούνκερ ο οποίος στεκόταν ανάμεσα στον Τουσκ και τον Μακρόν στην τελευταία τους συνέντευξη Τύπου ο ένας ως Πρόεδρος της Κομισιόν και ο άλλος ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Και ο Γιούνκερ μίλησε με σκληρά λόγια λέγοντας ότι η ΕΕ είναι σεβαστή σε όλο τον κόσμο και για να παραμείνει έτσι πρέπει να τηρεί τις υποσχέσεις της! Μάλιστα στο ερώτημα αν αυτό είναι το τέλος της διεύρυνσης της ΕΕ ο Γιούνκερ είπε ότι αν είναι όντως έτσι η ΕΕ πρέπει να δεχθεί σκληρή κριτική γιατί ενθαρρύναμε αυτές τις χώρες, τις επισκεφτήκαμε και κάναμε δημόσιες δεσμεύσεις σε αυτές τις χώρες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις