Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Fazlur Rahman Khan: Το γυάλινο παρατηρητήριο του Sears Tower [vid]

Fazlur Rahman Khan: Το γυάλινο παρατηρητήριο του Sears Tower [vid]

Χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο τον Sears ή αλλιώς Willis Tower. Είναι το πιο γνωστό έργο του Fazlur Rahman Khan, του σπουδαίου αρχιτέκτονα που άφησε το στίγμα του με τις πρωτοποριακές μεθόδους του.

Τον ανθρωπιστή και εμβληματικό αρχιτέκτονα Fazlur Rahman Khan τιμάει σήμερα η Google με ένα Doodle. Tο 1972, σε ηλικία 42 ετών, o Fazlur Rahman Khan χαρακτηρίστηκε ως ο Κατασκευαστής της Χρονιάς στις ΗΠΑ. Ο καινοτόμος τρόπος με τον οποίο έχτιζε ουρανοξύστες άλλαξε άρδην τον τρόπο κατασκευής τέτοιων κτηρίων, δημιουργώντας μια ισορροπία ανάμεσα στη δομική αποτελεσματικότητα και την οικονομία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο πύργος Sears Tower που μετά από χρόνια έγινε γνωστός ως Willis Tower.

Το έργο παραχωρήθηκε στην εταιρεία Skidmore, Owings and Merrill με επικεφαλής τον αρχιτέκτονα Bruce Graham και τον μηχανικό Fazlur Rahman Khan με σκοπό να κατασκευάσουν ένα από τα μεγαλύτερα κτήρια του κόσμου με χωρητικότητα 279.000 τ.μ.

Χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από την Sears και κόστισε περίπου 150 εκ. δολάρια εκείνης της εποχής, δηλαδή περίπου 1 δις. δολάρια του 2005. Τα πρώτα θεμέλια έπεσαν τον Απρίλη του 1971 και το έργο ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 1973.

Χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο τον Πύργο και οι πιο…τολμηροί, δεν χάνουν την ευκαιρία να απολαύσουν τη θέα από το γυάλινο παρατηρητήριο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε