Σάββατο, 27 Απρ.
23oC Αθήνα

Φιλιππίνες: Εννιά μαοϊστές αντάρτες νεκροί σε συγκρούσεις με τον στρατό

Φιλιππίνες: Εννιά μαοϊστές αντάρτες νεκροί σε συγκρούσεις με τον στρατό

Τουλάχιστον εννιά μαοϊστές αντάρτες σκοτώθηκαν στις Φιλιππίνες κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ανήμερα τα Χριστούγεννα (25.12.2023) σχεδόν έναν μήνα μετά την αναγγελία της επανέναρξης ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο κίνημά τους και την κυβέρνηση.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στους αντάρτες και τον στρατό των Φιλιππίνων ξέσπασαν σε τέσσερα απομακρυσμένα χωριά κοντά στη Μαλαϊμπαλάι, στο νότιο νησί Μιντανάο, ανέφερε ανακοινωθέν του στρατού, που δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες.

Η εξέλιξη καταγράφηκε την επομένη της «αναστολής των επιθετικών τακτικών» που κήρυξαν μονομερώς οι μαοϊστές αντάρτες ως σήμερα, ενόψει της 55ης επετείου από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Φιλιππίνων.

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Φέρντιναντ Μάρκος ο νεότερος και οι αντάρτες ανακοίνωσαν στα τέλη Νοεμβρίου πως έχουν πρόθεση να ξαναρχίσουν διαπραγματεύσεις με σκοπό να τερματιστεί η ένοπλη σύγκρουση, έπειτα από τρεις δεκαετίες σποραδικών και άκαρπων συνομιλιών.

Ο Νέος Λαϊκός Στρατός, ο ένοπλος βραχίονας του ΚΚ Φιλιππίνων, είχε φθάσει στο απόγειο της δύναμής του κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Φέρντιναντ Μάρκος (1972-1986), του πατέρα του σημερινού προέδρου της χώρας, με φόντο την ευρεία καταστολή και την ραγδαία αύξηση των ανισοτήτων.

Η ένοπλη σύρραξη στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.

Ο στρατός είχε ξεκαθαρίσει πως δεν επρόκειτο να τηρηθεί χριστουγεννιάτικη ανακωχή φέτος με τους αντάρτες του ΝΛΣ, που οι αρχές εκτιμούν πως μετράει πλέον λιγότερα από 2.000 μέλη, αριθμό που δεν χωράει καμία σύγκριση με τους 26.000 μαχητές για τους οποίους μίλαγαν οι αρχές τα χρόνια του 1980.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις