Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Φιλιππίνες: Εντοπίστηκε καλαμάρι που ζει 6.200 μέτρα κάτω από τη θαλάσσια επιφάνεια

Φιλιππίνες: Εντοπίστηκε καλαμάρι που ζει 6.200 μέτρα κάτω από τη θαλάσσια επιφάνεια

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανακάλυψη έκανε μια ομάδα ερευνητών στη θάλασσα των Φιλιππίνων, καθώς αναζητούσε ένα ναυάγιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Εντοπίστηκε ένα γιγάντιο καλαμάρι στα 6.200 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. 

Ο εντοπισμός του εν λόγω καλαμαριού bigfin (γένος Magnapinnidae) έσπασε το ρεκόρ ενός άλλου καλαμαριού bigfin που είχε βρεθεί στα 4.700 μέτρα κάτω από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Η ερευνητική ομάδα εντόπισε το γιγάντιο καλαμάρι στη θάλασσα των Φιλιππίνων τον Μάρτιο του 2021, ενώ αναζητούνταν το ναυάγιο του USS Johnston (πρόκειται για αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που βυθίστηκε το 1944 κατά τη διάρκεια της μάχης του Κόλπου Leyte).

Χρησιμοποιώντας ένα επανδρωμένο υποβρύχιο DSV Limiting Factor, οι ερευνητές βιντεοσκόπησαν την κατάδυση στον πυθμένα της τάφρου των Φιλιππίνων, τον οποίο εξερεύνησαν για περισσότερες από τέσσερις ώρες. Εκτός από το γιγάντιο καλαμάρι κατέγραψαν επίσης τέσσερα χταπόδια Cirrate -γνωστά και ως χταπόδια dumbo επειδή τα πτερύγιά τους μοιάζουν με αυτιά ελέφαντα- περίπου στο ίδιο βάθος. Και όπως αναφέρουν σε δημοσίευσή τους στο περιοδικό Marine Biology, αυτή είναι η δεύτερη φορά που χταπόδια dumbo παρατηρούνται σε τόσο μεγάλο βάθος, αποδεικνύοντας ότι οι προηγούμενες παρατηρήσεις των κεφαλόποδων στην τάφρο της Ιάβας δεν ήταν τυχαίες.

Δείτε βίντεο:

«Αυτή η κατάδυση έδειξε ότι πολλαπλοί τύποι κεφαλόποδων μπορούν να ζήσουν τουλάχιστον στα ανώτερα τμήματα αυτών των πραγματικά βαθιών ωκεάνιων τάφρων», σχολίασε βιολόγος, ο οποίος εργάζεται ως ζωολόγος της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) στο Ινστιτούτο Smithsonian στην Ουάσιγκτον. «Πώς καταφέρνουν τα καλαμάρια αυτά να ζουν φυσιολογικά σε βάθη που κυμαίνονται από 1.000 έως 6.000 μέτρα, όπου οι ατμοσφαιρικές πιέσεις μπορεί να είναι έως και 600 φορές μεγαλύτερες από ό,τι στην επιφάνεια του ωκεανού;» διερωτάται ακόμη ο Michael Vecchione.

Με πληροφορίες από Live Science

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις