Κόσμος

Φιλιππίνες: Ο υπερτυφώνας Φουνγκ-γουόνγκ απειλεί τη χώρα λίγες μέρες μετά το πέρασμα του φονικού κυκλώνα Καλμάγκι

Ο Καλμάγκι ήταν ο πιο φονικός τυφώνας της χρονιάς, ενώ ήδη οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 200 και δεν αποκλείεται ο αριθμός αυτός να ανέβει σημαντικά

Μόλις λίγα 24ωρα μετά το πέρασμα του φονικού τυφώνα Καλμάγκι στις Φιλιππίνες, που άφησε πίσω του πάνω από 200 νεκρούς – οι τελευταίες αναφορές κάνουν λόγο για 224 ενώ ο αριθμός ενδέχεται να ανέβει σημαντικά – η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα καταιγίδα, που μετατράπηκες σε υπερτυφώνα. 

Ο καταιγίδα Φουνγκ – γουόνγκ, η διάμετρος του οποίου καλύπτει σχεδόν όλη την επικράτεια των Φιλιππίνων, μετατράπηκε σε υπερ – τυφώνα και κινείται προς τα δυτικά με σταθερούς ανέμους 185 χιλιομέτρων ανά ώρα και ριπές που φθάνουν ως ακόμη και τα 230 χλμ., αναμενόταν να φθάσει πάνω από το έδαφος κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τα κύματα άρχισαν να φουσκώνουν «περί τις 07:00» (τοπική ώρα· 01:00 ώρα Ελλάδας) και «όταν χτυπούσαν τον κυματοθραύστη θα έλεγες πως η γη έτρεμε», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Έντσον Κασαρίνο, κάτοικος του νησιού Καταντουάνες (βορειοανατολικά), 33 ετών. «Πέφτει δυνατή βροχή κι ακούω τον άνεμο που φυσάει», πρόσθεσε.

Το μικρό νησί διατρέχει κίνδυνο να χτυπηθεί «απευθείας» από τον Φουνγκ-γουόνγκ, προειδοποίησε η μετεωρολογική υπηρεσία.

Χθες ορισμένοι κάτοικοι έδεναν με σχοινιά στο έδαφος σπίτια, με την ελπίδα πως έτσι δεν θα τα παρασύρουν οι άνεμοι.

Ο Φουνγκ-γουόνγκ αναμενόταν να προκαλέσει «κατακρημνίσεις 200 χιλιοστών ή περισσότερων» και να προκαλέσει «εκτεταμένες πλημμύρες, όχι μόνο σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο», συνόψισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Μπενίσον Εσταρέχα, κυβερνητικός μετεωρολόγος.

 

Εκτίμησε ακόμη πως είναι «πιθανό» οι «μεγαλύτερες λεκάνες» των τομέων από όπου θα περάσει το φαινόμενο να πλημμυρίσουν.

Ο υπερτυφώνας φθάνει στο αρχιπέλαγος της νοτιοανατολικής Ασίας μόλις μερικά 24ωρα μετά τον Καλμάγκι, που άφησε πίσω τουλάχιστον 204 νεκρούς και 109 αγνοούμενους, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό της κυβέρνησης.

Ο Καλμάγκι ήταν ο πιο φονικός τυφώνας της χρονιάς, σύμφωνα με την εξειδικευμένη βάση δεδομένων EM-DAT.

Η επαρχία Τσεμπού (κεντρικά) θρηνεί σχεδόν το 70% των θυμάτων. Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης ανεστάλησαν, εξαιτίας της έλευσης του Φουνγκ-γουόνγκ.

Κάθε χρόνο κάπου είκοσι καταιγίδες ή τυφώνες πλήττουν ή πλησιάζουν τις Φιλιππίνες. Οι πιο φτωχές περιοχές του αρχιπελάγους είναι κατά κανόνα αυτές που υφίστανται τα πιο βαριά πλήγματα.

 

Σύμφωνα με επιστήμονες, η κλιματική αλλαγή κάνει τα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα ολοένα συχνότερα, φονικότερα και καταστροφικότερα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Δυτική Όχθη: Ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν σε Παλαιστίνιους και δημοσιογράφους κατά τη συγκομιδή ελιών
Παλαιστίνιοι χωρικοί, ακτιβιστές και αρκετοί δημοσιογράφοι έγιναν στόχος Ισραηλινών εποίκων κοντά σε φυλάκιο στη κατεχόμενη Δυτική Όχθη, εν μέσω της περιόδου συγκομιδής των ελιών
Ο σύμβουλος ασφαλείας του Reuters, Γκραντ Μπόουντεν, βοηθά τον φωτογράφο του Reuters, Ρανίν Σαουάφτα, μετά από επίθεση ισραηλινών εποίκων
ΗΠΑ: Σάλος με χριστιανό Δημοκρατικό στο Τέξας – Ακολουθεί πορνοστάρ και μοντέλα OnlyFans στο Instagram
Ο Τζέιμς Ταλαρίκο, ανερχόμενος Δημοκρατικός στο Τέξας που προβάλλει τη χριστιανική του πίστη, δέχεται σφοδρή κριτική μετά τις αποκαλύψεις για τους λογαριασμούς που ακολουθεί στο Instagram
Ο βουλευτής του Τέξας Τζέιμς Ταλαρίκο μιλά σε μια συγκέντρωση