Φιλιππίνες: Πειραματόζωο ο πρόεδρος Ντουτέρτε – Θα δοκιμάσει το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε δέχθηκε να χρησιμεύσει ως πειραματόζωο και να εμβολιασθεί με το νέο ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.

Η δήλωσή του έγινε την επομένη της ανακοίνωσης από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν της ανάπτυξης, από τη χώρα του, του «πρώτου» εμβολίου κατά της Covid-19 που εξασφαλίζει «ανοσία διαρκείας».

Ωστόσο πολλοί δυτικοί επιστήμονες εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους όσον αφορά την ταχύτητα με την οποία αναπτύχθηκε αυτό το εμβόλιο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αντέδρασε επιφυλακτικά, υπενθυμίζοντας πως η «προέγκριση» και η ομολογοποίηση ενός εμβολίου περνούν από «αυστηρές» διαδικασίες.

Οι προειδοποιήσεις αυτές δεν εμπόδισαν ωστόσο την Μανίλα να προσφερθεί για να συμμετάσχει στις κλινικές δοκιμές που προτείνονται από τη Ρωσία.

Οι φιλιππινέζικες υγειονομικές αρχές ανέφεραν πως συναντήθηκαν με το ρωσικό κέντρο Γκαμαλέγια που παρασκεύασε το εμβόλιο.

Επίσης ο πρόεδρος των Φιλιππίνων εξέφρασε τη «μεγάλη εμπιστοσύνη» του στις προσπάθειες που αναπτύσσονται από τη Ρωσία για να μπει τέλος στην πανδημία.

«Πιστεύω πως το εμβόλιο που παρασκευάσατε είναι αληθινά καλό για την ανθρωπότητα», υπογράμμισε ο Ντουτέρτε.

«Θα είμαι ο πρώτος που θα το δοκιμάσει», δήλωσε τη Δευτέρα.

Ο εκπρόσωπος του Ντουτέρτε, ο Χάρι Ροκ, εξήγησε σήμερα πως ο πρόεδρος δεν αστειευόταν.

«Είναι μεγάλος. Μπορεί να θυσιάσει τη ζωή του για τον φιλιππινέζικο λαό», τόνισε ο Ροκ.

Μια τεχνική ομάδα της φιλιππινέζικης κυβέρνησης συναντήθηκε με τους υπεύθυνους του Επιδημιολογικού και Μικροβιολογικού Κέντρου Ερευνών Νικολάι Γκαμαλέγια για να συζητήσουν για τα πρωτόκολλα των κλινικών δοκιμών που θα γίνουν στις Φιλιππίνες, δήλωσε η υφυπουργός Υγείας Μαρία Ροσάριο Βεργκέιρε.

Η χώρα αυτή των περίπου 107 εκατομμυρίων κατοίκων συνεχίζει να δίνει μάχη εναντίον της επιδημίας του κορονοϊού, ο οποίος έχει ήδη μολύνει περισσότερους από 143.000 ανθρώπους στις Φιλιππίνες και έχει στοιχίσει τη ζωή σε 2.400.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Αναστασιάδης: Η Ευρωπαϊκή Ένωση να βάλει τέλος στη διπλωματία των κανονιοφόρων

Αναστασιάδης: Η Ευρωπαϊκή Ένωση να βάλει τέλος στη διπλωματία των κανονιοφόρων

«Aυτό που αναμένω από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι πιο έμπρακτη και αποτελεσματική στάση ώστε να τερματιστεί η διπλωματία των κανονιοφόρων και την κρίση ... Διαβάστε περισσότερα
Γαλλία: Κάλεσμα σε 25.000 εθελοντές για κλινικές δοκιμές των εμβολίων κατά του κορονοϊού

Γαλλία: Κάλεσμα σε 25.000 εθελοντές για κλινικές δοκιμές των εμβολίων κατά του κορονοϊού

Η Γαλλία απηύθυνε κάλεσμα σε 25.000 ενήλικες εθελοντές σήμερα, που θα συμμετάσχουν σε μια σειρά ευρείας κλίμακας κλινικές δοκιμές, οι οποίες στοχεύουν στο να αξιολογήσουν ... Διαβάστε περισσότερα
Ιταλία – κορονοϊός: Παρατείνεται μέχρι τέλη Ιανουαρίου 2021 η κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ιταλία – κορονοϊός: Παρατείνεται μέχρι τέλη Ιανουαρίου 2021 η κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ο κορονοϊός επελαύνει και στην Ιταλία υποχρεώνοντας την κυβέρνηση Κόντε να ζητήσει από τη Βουλή και τη Γερουσία την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Ο ... Διαβάστε περισσότερα
Οι “εχθροί” Λίβανος και Ισραήλ οριοθετούν τα σύνορά τους σε στεριά και θάλασσα

Οι “εχθροί” Λίβανος και Ισραήλ οριοθετούν τα σύνορά τους σε στεριά και θάλασσα

Πιο κοντά έρχονται Λίβανος και Ισραήλ. Οι μέχρι χθες εχθροί αλλά και γείτονες αρχίζουν συνομιλίες για την οριοθέτηση χερσαίων και θαλασσίων συνόρων. Ο Λίβανος και ... Διαβάστε περισσότερα