Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Φινλανδία: Η Ρωσία της «έκοψε» το ρεύμα επειδή δεν πλήρωνε και όχι για αντίποινα

Φινλανδία: Η Ρωσία της «έκοψε» το ρεύμα επειδή δεν πλήρωνε και όχι για αντίποινα
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Η Ρωσία «έκοψε» την παροχή ρεύματος στη Φινλανδία επειδή δεν πλήρωνε και όχι για αντίποινα οποιασδήποτε άλλης ενέργειας από το Ελσίνκι, όπως τόνισε το δίκτυο διανομής ενέργειας της χώρας, Fingrid. 

Η πρώτη ανακοίνωση για το ρεύμα της Ρωσίας προς τη Φινλανδία έγινε την περασμένη Παρασκευή και σήμερα Δευτέρα (16.5.2022), η Ρωσία είχε διακόψει όλες τις εξαγωγές ηλεκτρισμού στη Φινλανδία, όπως δείχνουν τα δεδομένα ροής.

Υπενθυμίζεται ότι η Inter RAO δήλωσε την Παρασκευή πως θα σταματούσε να εξάγει ενέργεια στη Φινλανδία από τη 1.00 π.μ. του Σαββάτου τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) «προς το παρόν» καθώς δεν είχε πληρωθεί για την ενέργεια που είχε πουλήσει μέσω της πανευρωπαϊκής πλατφόρμας συναλλαγών Nord Pool από τις 6 Μαΐου.

Το δίκτυο Fingrid, που δήλωσε πως η Μόσχα καλύπτει περίπου το 10% των αναγκών της Φινλανδίας, τόνισε πως θα αντικαταστήσει τις ρωσικές προμήθειες με σουηδική ενέργεια και ενισχύοντας την εγχώρια παραγωγή.

Είπε πως το θέμα συνδέεται με τις δυτικές κυρώσεις που επηρεάζουν τις πληρωμές και δεν είναι αντίποινα για οποιαδήποτε άλλη ενέργεια από τη Φινλανδία, η οποία έχει επικριθεί από τη Μόσχα επειδή είπε ότι θα επιδιώξει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, μια κίνηση στην οποία αντιτίθεται η Μόσχα επί μακρόν.

“Λόγω αυτών των περιορισμών οι πληρωμές για τις πωλήσεις ρωσικού ηλεκτρισμού δεν μπορούν πλέον να γίνονται. Η αναστολή είναι ως εκ τούτου μάλλον μια συνέπεια παρά ένα ρωσικό αντίμετρο”, ανέφερε η Fingrod, χωρίς να κάνει αναφορά σε απόφαση για το ΝΑΤΟ.

Οι ροές ρωσικής ενέργειας στη Φινλανδία σήμερα είχαν πέσει στο μηδέν, έδειξαν στοιχεία από το δίκτυο του διαχειριστή Fingrid. Έπεσαν από τα 87 μεγαβάτ στο μηδέν νωρίς το Σάββατο.

Η Fingrid δήλωσε τον περασμένο μήνα πως ετοιμάστηκε για την προοπτική η Ρωσία να διακόψει τις ροές ηλεκτρισμού στη Φινλανδία περιορίζοντας την ικανότητα μεταφοράς κατά ένα τρίτο.

Αναλυτές της Refinitv δήλωσαν πως η απώλεια ρωσικών ροών θα προκαλέσει αύξηση των φινλανδικών τιμών χονδρικής της ενέργειας κατά 8,20 ευρώ στα 90,2 ευρώ η μεγαβατώρα (MWh) για το τρίτο τρίμηνο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις