Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Φινλανδία: Η χώρα θα αυξήσει κατά 40% τον αμυντικό προϋπολογισμό της μέχρι το 2026

Σουηδία
Φωτογραφία αρχείου: Reuters

Η Φινλανδία θα αυξήσει κατά 40% τον αμυντικό προϋπολογισμό της μέχρι το 2026, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας, τη στιγμή που η σκανδιναβική χώρα εξετάζει το ενδεχόμενο να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Βάσει μιας συμφωνίας που συνήφθη χθες, Τρίτη, από τα κόμματα της πλειοψηφίας, οι στρατιωτικές πιστώσεις θα αυξηθούν σταδιακά πάνω από τα 7 δισεκ. ευρώ ετησίως, κάτι που σημαίνει αύξηση κατά περισσότερο από 2 δισεκ. ευρώ σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2022 που έχει ήδη ψηφιστεί.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια νέα κατάσταση. Όλο αυτό στο οποίο είχαμε συνηθίσει, τίθεται τώρα υπό αμφισβήτηση», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Άντι Καϊκόνεν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Η επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας σημαίνει πως οφείλουμε να αξιολογήσουμε εκ νέου τις αμυντικές ανάγκες μας», τόνισε.

Η σκανδιναβική χώρα, η οποία έχει σύνορα μήκους 1.340 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, θα αυξήσει κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ τις στρατιωτικές πιστώσεις της το 2023 και στη συνέχεια κατά σχεδόν 400 εκατ. κάθε χρονιά μέχρι το 2026, βάσει της συμφωνίας που συνήφθη χθες.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της δημοσιονομικής προσπάθειας θα αφορά νέα όπλα και εξοπλισμούς (αντιαρματικά όπλα, αντιαεροπορικά όπλα, πυραύλους και πυρομαχικά…), σύμφωνα με τον Καϊκόνεν.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται ενώ η Φινλανδία, που μέχρι τώρα ήταν αδέσμευτη, εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Η Φινλανδία, όπως και η γειτονική Σουηδία, που είναι επίσης αδέσμευτη, έχουν ήδη συνδεθεί με την Ατλαντική συμμαχία από τα μέσα των χρόνων του 1990, μέσω της Σύμπραξης για την Ειρήνη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις