Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Φινλανδία: Πρόσκληση στην ακροδεξιά για κυβέρνηση συνεργασίας από την νικήτρια των εκλογών, Εθνική Συμμαχία

Φινλανδία: Πρόσκληση στην ακροδεξιά για κυβέρνηση συνεργασίας από την νικήτρια των εκλογών, Εθνική Συμμαχία
Reuters

Στη Φινλανδία, ο νικητής των εκλογών, ο Πέτερι Όρπο της Εθνικής Συμμαχίας, θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με την ακροδεξιά. Ο Όρπο φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τη Σάνα Μαρίν στην πρωθυπουργία.

Ο νικητής των βουλευτικών εκλογών στη Φινλανδία, Πέτερι Όρπο ανακοίνωσε ότι ελπίζει να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας με το ακροδεξιό, εθνικιστικό, αντιμεταναστευτικό Κόμμα των Φινλανδών και δύο μικρότερα κόμματα.

Τα τέσσερα κόμματα θα διαπραγματευθούν υπό την ηγεσία του Κόμματος της Εθνικής Συμμαχίας υπό τον Όρπο.

«Είναι αλήθεια ότι έχουμε μπροστά μας μεγάλες προκλήσεις, οφείλουμε να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις, πρέπει να κάνουμε οικονομίες, πρέπει να κάνουμε μεταρρυθμίσεις, αλλά πιστεύω ότι αυτά μπορούν να γίνουν και με αυτόν τον συνδυασμό πιστεύω ότι μπορούμε να το κάνουμε», δήλωσε ο Πέτερι Όρπο κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την Πέμπτη, 27 Απριλίου.

Φινλανδία: Ο «χάρτης» της νέας Βουλής

Το NCP κέρδισε 48 έδρες στις εκλογές της 2ας Απριλίου και ακολούθησαν οι ακροδεξιοί Φινλανδοί με 46 έδρες και οι Σοσιαλδημοκράτες της Σάνα Μαρίν με 43 έδρες στο κοινοβούλιο των 200 βουλευτών.

Εκτός του Κόμματος των Φινλανδών, ο Όρπο επιδιώκει να περιλάβει στο κυβερνητικό σχήμα το Σουηδικό Λαϊκό Κόμμα (9 έδρες) και τους Χριστιανοδημοκράτες (5 έδρες), εξασφαλίζοντας έτσι κυβερνητική πλειοψηφία 108 εδρών.

Όμως, πριν αναλάβει την πρωθυπουργία, ο Όρπο θα κληθεί να βρει κοινό τόπο με το ευρωσκεπτικιστικό και εθνικιστικό Κόμμα των Φινλανδών και την επικεφαλής του, τη Ρίικα Πούρα, στο θέμα των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο.

Την ώρα που η Πούρα έχει δηλώσει ότι το κόμμα της θέλει να περιορίσει τόσο την ανθρωπιστική όσο και την οικονομική μετανάστευση από χώρες εκτός της Ευρώπης, ο Όρπο έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμος να επανεξετάσει την πολιτική του ασύλου, αλλά θέλει να συνεχίσει την υποδοχή ειδικευμένων εργατών στην Φινλανδία.

Αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, ο Πέτερι Όρπο μπορεί να αποπειραθεί να διαπραγματευθεί με άλλα κόμματα.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις