Κυριακή, 28 Απρ.
21oC Αθήνα

Φινλανδία: Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν ενέκρινε την έκδοση στην Ουκρανία ενός Ρώσου υπόπτου για τρομοκρατία

Φινλανδία: Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν ενέκρινε την έκδοση στην Ουκρανία ενός Ρώσου υπόπτου για τρομοκρατία

Η Φινλανδία δεν θα εκδώσει στην Ουκρανία έναν Ρώσο, ύποπτο για τρομοκρατία, αποφάσισε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο της Φινλανδίας, επικαλούμενο τον κίνδυνο απάνθρωπων συνθηκών φυλάκισης στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος υπήκοος Γιάν Πετρόφσκι τέθηκε υπό κράτηση από τις φινλανδικές αρχές τον Αύγουστο, αφού ένα ουκρανικό δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον άνδρα που θεωρείτο ύποπτος για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση στην Ουκρανία, σύμφωνα με έγγραφα του φινλανδικού δικαστηρίου που περιήλθαν σε γνώση του Reuters.

Κανάλια μέσων κοινωνικής δικτύωσης που συνδέονται με μισθοφόρους της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσηw Wagner ανέφεραν τον Αύγουστο ότι ο Πετρόφσκι ήταν διοικητής της εξτρεμιστικής ακροδεξιάς οργάνωσης Ρούσιτς, η οποία έχει επίσης διασυνδέσεις με τη Wagner.

Η Ρούσιτς αναγνώρισε τον Πετρόφσκι ως ιδρυτικό μέλος και ηγέτη της οργάνωσης, που βρίσκεται στον κατάλογο των κυρώσεων της ΕΕ και των ΗΠΑ.

 

Στη Φινλανδία, ο Πετρόφσκι χρησιμοποιούσε το όνομα Βόισλαβ Τόρντεν, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο ανέφερε στη σημερινή του γνωμοδότηση ότι το αίτημα έκδοσης για τον Τόρντεν δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», ανέφερε το Δικαστήριο στην απόφασή του.

Το Δικαστήριο επικαλέστηκε μια προηγούμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που διαπίστωσε υπερπληθυσμό στις ουκρανικές φυλακές και υλική στέρηση, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η έκδοση στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση του Πετρόφσκι.

Η ουκρανική κυβέρνηση δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη να σχολιάσει την απόφαση της φινλανδικής δικαιοσύνης.

Το Δικαστήριο διέταξε να αφεθεί ελεύθερος ο Πετρόφσκι αλλά τέθηκε αμέσως υπό κράτηση από τη φινλανδική συνοριοφυλακή.

 

«Μετά από απόφαση του επικεφαλής ανακριτή, θέσαμε το άτομο υπό κράτηση…και ερευνούμε τις συνθήκες για την παρουσία του στη χώρα», δήλωσε στο φινλανδικό πρακτορείο ειδήσεων STT ο Μίκο Χίρβι, υποδιοικητής της ακτοφυλακής του Κόλπου της Φινλανδίας.

Ο Πετρόφσκι, ο οποίος ήταν πρωτύτερα κάτοικος Νορβηγίας, είναι από παλιά ακροδεξιός ακτιβιστής που βοήθησε στην ίδρυση της Ρούσιτς, μιας ξεκάθαρα νεοναζιστικής οργάνωσης, κατά τα αρχικά στάδια της σύγκρουσης στο Ντονμπάς το 2014.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις