Κόσμος

Φιντάν: «Η Τουρκία θα επέμβει ενάντια σε οποιαδήποτε προσπάθεια του Ισραήλ να διαιρέσει την Συρία»

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κατηγορεί το Ισραήλ ότι «σαμποτάρει όλες τις πρωτοβουλίες για σταθερότητα και ασφάλεια στη Συρία»

Η Τουρκία θεωρεί οποιαδήποτε προσπάθεια διαίρεσης της Συρίας ως απειλή για την εθνική της ασφάλεια και θα παρέμβει άμεσα εάν γίνει μια τέτοια προσπάθεια, δήλωσε σήμερα Τρίτη 22 Ιουλίου 2025, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με την ομόλογό του από το Ελ Σαλβαδόρ, Αλεξάνδρα Χιλ, στην Τουρκία, ο Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι το Ισραήλ επιδιώκει να «σύρει την περιοχή στο χάος για να διατηρήσει το καθεστώς του» και ότι η αναταραχή στον νότο της Συρίας, όπου κατοικούν κυρίως Δρούζοι, ήταν μια «αντανάκλαση αυτού».

«Δεν θα μπορούσαμε ποτέ να σιωπήσουμε απέναντι σε μια τέτοια κίνηση», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι οι συγκρούσεις μεταξύ των Δρούζων και των Βεδουίνων θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί μόνο με τη στρατιωτική επέμβαση της μεταβατικής κυβέρνησης της Συρίας.

«Το Ισραήλ δεν θέλει να δει μια σταθερή χώρα γύρω του και στοχεύει να διαιρέσει τη Συρία με τις βίαιες αναταραχές στη νότια επαρχία Σουέιντα», πρόσθεσε ο Φιντάν.

Στις 13 Ιουλίου 2025 ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ φυλών Βεδουίνων Αράβων και Δρούζων στη Σουέιντα στη νότια Συρία, με τον ισραηλινό στρατό να επεμβαίνει προς υπεράσπιση των Δρούζων, βομβαρδίζοντας το συριακό προεδρικό μέγαρο, το αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου και το Υπουργείο Άμυνας στη Δαμασκό.

Ο Φιντάν κατηγορεί το Ισραήλ ότι «σαμποτάρει όλες τις πρωτοβουλίες για σταθερότητα και ασφάλεια στη Συρία».

Εκτός από το Ισραήλ, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε και άλλες ομάδες εντός της Συρίας να μην υποδαυλίζουν εντάσεις. «Καμία ομάδα δεν πρέπει να επιχειρήσει να διχάσει. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε μέσω της διπλωματίας», είπε.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Τουρκία προσπαθεί να τερματίσει όλες τις συγκρούσεις και τους πολέμους μέσω διπλωματικών πρωτοβουλιών και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο νότο της Συρίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Εκρήξεις σε αμερικανική βάση στο Κουβέιτ – Μπαράζ ιρανικών πυραύλων προς το Ισραήλ – Επιθέσεις και στα ΗΑΕ – Σφυροκόπημα δίχως τέλος στο Ιράν
Το Ιράν μετακινεί στρατιωτικές δυνάμεις στο νησί Χαργκ, υπό τον φόβο χερσαίας επιχείρησης των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ήδη πραγματοποιήσει αεροπορικά πλήγματα χωρίς να πλήξουν ενεργειακές υποδομές
Συντρίμμια στον Λίβανο
Διπλωματικό θρίλερ στη Μέση Ανατολή: «Δεν έχω ξαναδεί άλλους να θέλουν να διαπραγματευτούν τόσο πολύ όσο οι Ιρανοί» λέει ο Τραμπ - Διαψεύδει το παζάρι η Τεχεράνη
Παράλληλα ο Αμερικανός Προέδρος υποστήριξε ότι οι Ιρανοί διαπραγματευτές φοβούνται μην «σκοτωθούν από τον ίδιο τους τον λαό» γι' αυτό και δεν επιβεβαιώνουν δημόσια τις διμερείς συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump στη διάρκεια του ετήσιου δείπνου συγκέντρωσης χρημάτων της Εθνικής Ρεπουμπλικανικής Επιτροπής του Κογκρέσου (NRCC) στην Ουάσιγκτον