Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Φίτζι: Απαγορεύεται ο απόπλους του γιοτ ενός Ρώσου ολιγάρχη λόγω κυρώσεων από τις ΗΠΑ

Φίτζι: Απαγορεύεται ο απόπλους του γιοτ ενός Ρώσου ολιγάρχη λόγω κυρώσεων από τις ΗΠΑ
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Ένα σούπερ γιοτ που ανήκει σε Ρώσο ολιγάρχη δεν θα μπορέσει να αποπλεύσει από τα νησιά Φίτζι, καθώς οι αρχές ζήτησαν σήμερα να κηρυχθεί απαγορευτικό για τον απόπλου του, μετά από αίτημα που έκαναν οι ΗΠΑ στο πλαίσιο των κυρώσεων που έχουν επιβάλλει στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με ειδικές ιστοσελίδες, το σούπερ γιοτ ανήκει στον Ρώσο ολιγάρχη, Σουλεϊμάν Κερίμοφ, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την ΕΕ. Πρόκειται για τη θαλαμηγό Amadea, που αγκυροβόλησε στη Λαουτόκα των Φίτζι την περασμένη εβδομάδα χωρίς να έχει πάρει το πράσινο φως των τελωνειακών αρχών.

Για αυτό και ο γενικός εισαγγελέςας των Φίτζι κατέθεσε αίτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο προκειμένου το γιοτ να ακινητοποιηθεί, καθώς, βάσει της νομοθεσίας, κάθε πλοίο που θέλει να ελλιμενιστεί στα Φίτζι πρέπει προηγουμένως να εξασφαλίσει άδειες από τα υπουργεία Υγείας, Εμπορίου και Μεταφορών, καθώς και από την υπηρεσία μετανάστευσης.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, η θαλαμηγός «δεν μπορεί να εγκαταλείψει τα χωρικά ύδατα των Φίτζι» όσο αναμένονται οι εντολές κατάσχεσής της από τις τοπικές και τις αμερικανικές αρχές.

Η αστυνομία επιδιώκει να προσδιορίσει αν παραβιάστηκαν τελωνειακοί και μεταναστευτικοί κανονισμοί ή ακόμη αν η θαλαμηγός έχει χρησιμοποιηθεί ενδεχομένως σε υποθέσεις λαθρεμπορίου ναρκωτικών, όπλων ή ξεπλύματος χρήματος.

Το Amadea είναι εκτιμώμενης αξίας 325 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με τον ειδικό ιστότοπο superyachtfan.com, που καταγράφει τα πολυτελή σκάφη.

Πολλοί ιστότοποι αναφέρουν τον Σουλεϊμάν Κερίμοφ ως ιδιοκτήτη του Amadea, όμως η πληροφορία αυτή δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις