Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Φον Ντερ Λάιεν: Η στρατηγική εμβολιασμού της ΕΕ ήταν η σωστή

Φον Ντερ Λάιεν: Η στρατηγική εμβολιασμού της ΕΕ ήταν η σωστή

Τις επιλογές της ΕΕ στο θέμα του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού  υπερασπίστηκε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

Εκτίμησε σήμερα ότι η ευρωπαϊκή στρατηγική εμβολιασμού, που επικρίνεται για καθυστερήσεις, ήταν «η σωστή», βάζοντας εμμέσως στο στόχαστρο το Ηνωμένο Βασίλειο, που αποφάσισε να ξεκινήσει νωρίτερα τον εμβολιασμό των πολιτών για την Covid-19.

«Ορισμένες χώρες ξεκίνησαν να εμβολιάζουν λίγο πριν την Ευρώπη, αυτό είναι αλήθεια. Αλλά προσέφυγαν σε κατεπείγουσες διαδικασίες έγκρισης, μέσα σε 24 ώρες. Η Κομισιόν και οι χώρες μέλη (της ΕΕ) είχαν συμφωνήσει να μην κάνουν συμβιβασμούς σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις για ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, οι οποίες συνδέονται με την έγκριση ενός εμβολίου», είπε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

«Η Ευρώπη ξεκίνησε αργότερα, όμως αυτή ήταν η σωστή απόφαση», πρόσθεσε.

Την Δευτέρα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλεμάν Μπον τήρησε την ίδια γραμμή, λέγοντας ότι οι Βρετανοί «ρισκάρισαν» με τη στρατηγική εμβολιασμού που ακολούθησαν. «Δεν πιστεύω ότι οι συμπολίτες μας θα δέχονταν να το διακινδυνεύσουμε, ερχόμενοι σε αντίθεση με την άποψη των επιστημόνων μας, για αυτήν την εκστρατεία εμβολιασμού», είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε ότι το Λονδίνο «δεν ανέλαβε κανένα ρίσκο» με τα εμβόλια, καθησυχάζοντας τους πολίτες όσον αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους.

Αναφερόμενη στα εμβόλια της AstraZeneca, η φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι η Ευρώπη «τα θέλει». Εξήγησε όμως ότι ταυτόχρονα επιδιώκει να υπάρξει διαφάνεια επειδή η φαρμακευτική εταιρεία «μας ενημέρωσε για την καθυστέρηση (παράδοσης) την τελευταία στιγμή και χωρίς να προβάλει πειστικούς λόγους». «Θέλουμε να ξέρουμε τι παράγεται στα ευρωπαϊκά εργοστάσια, τι εξάγεται, πού εξάγεται και τι αποθηκεύεται. Είναι καλύτερη η διαφάνεια από τις φήμες», συνόψισε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις