Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

“Φωτιά” ο Πομπέο για το δεξαμενόπλοιο! “Όποιος το αγγίξει θα υποστεί κυρώσεις”!

Adrian Darya 1
Φωτογραφία Αρχείου: Reuters

Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο έχει βάλει… πλώρη για Καλαμάτα και η κατάσταση για την χώρα μας είναι… ιδιαιτέρως επικίνδυνη, αφού ο Πομπέο δεν αστειεύεται!

Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Grace 1, που μετονομάστηκε σε Adrian Darya 1, κρατήθηκε για αρκετές εβδομάδες από τις αρχές του Γιβραλτάρ και βρέθηκε στην καρδιά της διπλωματικής κρίσης μεταξύ του Λονδίνου και της Τεχεράνης. Πλέον, μετά το Γιβραλτάρ έχει δηλώσει προορισμό την Μεσσηνία και συγκεκριμένα την Καλαμάτα.

Χαμός με το δεξαμενόπλοιο

Η Δύση είναι… στα κάγκελα και υποστηρίζει πως το δεξαμενόπλοιο μετέφερε πετρέλαιο στην Συρία, με την χώρα μας να βρίσκεται από το… πουθενά στο επίκεντρο ενός «σκληρού» διπλωματικού θρίλερ, κάτι που ενδέχεται να έχει συνέπειες και για την Ελλάδα.

Αυτές… υπενθύμισε με ξεκάθαρο και ιδιαιτέρως σκληρό τρόπο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

“Οι ΗΠΑ θα αναλάβουν κάθε δράση που θεωρούν ότι απαιτείται για να εμποδίσουν ένα ιρανικό δεξαμενόπλοιο να παραδώσει πετρέλαιο στη Συρία κατά παραβίαση αμερικανικών κυρώσεων”, διεμήνυσε χαρακτηριστικά ο αμερικανός ΥΠΕΞ.

«Έχουμε καταστήσει σαφές ότι όποιος το αγγίξει, όποιος το υποστηρίξει, όποιος του επιτρέψει να ελλιμενιστεί κινδυνεύει να υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ», υπενθύμισε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Αν αυτό το πλοίο κατευθυνθεί ξανά στη Συρία θα αναλάβουμε κάθε δράση που μπορούμε για να το αποτρέψουμε αυτό όπως προβλέπουν οι κυρώσεις», συμπλήρωσε ο Πομπέο.

Το Adrian Darya 1 — το πρώην Grace 1 — αναχώρησε από τα ανοικτά του Γιβραλτάρ τη 18η Αυγούστου και, σύμφωνα με δεδομένα εξειδικευμένων ιστοτόπων, έχει δηλώσει ως προορισμό την Καλαμάτα…

Οι κυρώσεις για τυχόν… βοήθεια στο δεξαμενόπλοιο

«Μεταφέραμε την ισχυρή θέση μας ως προς το θέμα αυτό στην ελληνική κυβέρνηση καθώς και σε όλα τα λιμάνια στη Μεσόγειο που πρέπει να προειδοποιηθούν για να μη διευκολύνουν αυτό το τάνκερ», τόνισε χαρακτηριστικά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με όσα μετέδιδε χθες και η Wall Street Journal.

«Είναι σημαντικό να γνωρίζουν εταιρείες και ναυτικοί ότι τυχόν προσπάθειες παροχής βοήθειας σ’ αυτό το τάνκερ μπορεί να εκληφθεί ως παροχή υλικής υποστήριξης σε χαρακτηρισμένη από τις ΗΠΑ Ξένη Τρομοκρατική Οργάνωση (Foreign Terrorist Organization), κάτι που έχει και πιθανώς ποινικές συνέπειες».

Η WSJ σχολιάζει πως οι συνέπειες αυτές απειλούν τους παραβάτες και περιλαμβάνουν από φυλάκιση και πρόστιμα, μέχρι και ανάκληση βίζας από μέλη πληρωμάτων!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις