Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Φωτιές στην Αλβανία: Πολλά τα πύρινα μέτωπα!

φωτιές στην Αλβανία
Φωτογραφία Αρχείου: Eurokinissi

Σε εξέλιξη είναι οι φωτιές στην Αλβανία, κοντά σε ελληνικά μειονοτικά χωριά των δήμων Δρόπολης και Φοινίκης. Ποια χωριά κινδυνεύουν.

Πολλές από τις φωτιές στην Αλβανία αναζωπυρώθηκαν από τους ανέμους που εντάθηκαν τις τελευταίες ώρες. Έτσι, οι εστίες πυρκαγιάς στην Κάτω Δρόπολη “γιγαντώθηκαν” και απειλούν τα χωριά Γορίτσα και Τεριαχάτες.

Πολλά τα μέτωπα στις φωτιές στην Αλβανία!

Σε κίνδυνο βρέθηκαν οι ιεροί ναοί των δύο χωριών. Σε επιφυλακή βρίσκονται επίγειες δυνάμεις και ένα όχημα της αλβανικής πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Λόγω των ισχυρών ανέμων, σε κίνδυνο βρίσκεται και το χωριό Δρόβιανη στο Δήμο Φοινίκης. Η πυρκαγιά καίει τα πάντα στα όρια των κατοικιών του χωριού ενώ κατευθύνεται -μέσω δασικής περιοχής- προς τα χωριά Βουλιαράτες, Βόδριστα και Κρά, που ανήκουν στο Δήμο Δρόπολης. Πρόκειται για μια περιοχή κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα (δυτικά της Κακαβιάς).

Σε μια πρώτη καταγραφή των ζημιών από τις πυρκαγιές, περιλαμβάνονται δύο σπίτια, ένας παλιός ναός και μια αποθήκη στο χωριό Γράψη της Κάτω Δρόπολης. Στο ίδιο χωριό κινδύνεψε σοβαρά η ζωή τριών ηλικιωμένων. Μερικά άλλα εκκλησάκια χτισμένα κατά παράδοση έξω από τα χωριά, καταστράφηκαν ενώ κινδύνεψαν δέκα άλλα χωριά στους δύο δήμους.

Σημαντικότατη είναι ωστόσο η οικολογική καταστροφή καθώς κάηκαν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δασών, βοσκοτόπια και εκτάσεις με χαμόδεντρα.

Οι δήμαρχοι των ελληνικών μειονοτικών δήμων εκτιμούν πως οι φωτιές είναι έργο εμπρηστών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις