Κόσμος

Φόβοι για ντόμινο καταρρεύσεων κτιρίων στη Μασσαλία – Τους έξι έφτασαν οι νεκροί!

Την κατάρρευση και άλλων κτιρίων φοβούνται στη Μασσαλία μετά τα τρία κτίρια που έπεσαν και άφησαν πίσω τους μέχρι τώρα έξι νεκρούς.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οι διασώστες κάνουν λόγω για μια δραματική «επίπτωση ντόμινο» σε αυτή την οδό με κλίση, που βρίσκεται σε μια πολύ δημοφιλή συνοικία στη Μασσαλία , όπου τα κτίρια είναι κτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο, χωρίς διαχωριστικούς μεσότοιχους!

Σύμφωνα με μια έκθεση που παραδόθηκε στην κυβέρνηση το 2015, τα κτίρια που κατέρρευσαν απειλούν τη δημόσια υγεία ή την ασφάλεια 100.000 κατοίκων στη Μασσαλία.

Νωρίτερα σήμερα ακόμη μια σορός, αυτή τη φορά ενός άνδρα, ανασύρθηκε από τα ερείπια των τριών κτιρίων που κατέρρευσαν στη Μασσαλία και η πρόσβαση σε πολλά γειτονικά κτίρια έχει απαγορευθεί, λόγω των φόβων για ένα «ντόμινο» καταρρεύσεων.

Συνολικά οι νεκροί ανέρχονται στους έξι ενώ οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων λιγοστεύουν συνεχώς.

«Πολύ, πολύ πιθανόν πέντε άτομα, καθώς και τρεις επισκέπτες βρίσκονταν στο μοναδικό από τα τρία κτίρια που ήταν επισήμως κατοικήσιμο όταν σημειώθηκε η καταστροφή”, διευκρίνισε χθες βράδυ ο εισαγγελέας στης Μασσαλία. Μάλιστα πιθανολογούν πως άλλοι δύο άνθρωποι μπορεί να βρίσκονται ακόμα θαμμένα κάτω από τα ερείπια.

«Αυτό που συνέβη μου έφερε στον νου τον πόλεμο, όταν ήμουν παιδί», εξηγεί η Γιοανά, μια 27χρονη Λιβανέζα φοιτήτρια, αφού ανέκτησε μερικά προσωπικά αντικείμενα από το σπίτι της, λίγο πιο μακριά στον ίδιο δρόμο: «Ποτέ δεν είχα φύγει από ένα διαμέρισμα τόσο γρήγορα».

105 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από κοντινά κτίρια στη Μασσαλία για λόγους ασφαλείας και διαμένουν σε 60 δωμάτια ξενοδοχείων στο κέντρο της πόλης.

Στο μεταξύ στο επίκεντρο των διαμαρτυριών βρίσκεται ο δήμος καθώς οι κάτοικοι τον επιπλήττουν για για την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα κτίρια στη συγκεκριμένη οδό στη Μασσαλία.

Δύο από τα τρία κτίρια είχαν σφραγιστεί και θεωρητικά ήταν ακατοίκητα. Το ένα από αυτά, που είχε σφραγιστεί με διάταγμα ως επικίνδυνο το 2008, κατέληξε να αγοραστεί από το δήμο, έπειτα από προσπάθειες δέκα ετών.

Στο τρίτο, αντίθετα, εννέα διαμερίσματα στα δέκα κατοικούνταν ακόμη. Κι όμως, από το 2007 τα σήματα συναγερμού πολλαπλασιάζονταν: κατάρρευση της οροφής της εισόδου και ανησυχητικά ρήγματα. Μάλιστα ένας ειδικός δικαστηρίου είχε επισκεφθεί το κτίριο στις 18 Οκτωβρίου χωρίς ωστόσο να προτείνει την εκκένωση του!

Ο δήμος Μασσαλίας ξεκίνησε το 2011 ένα τεράστιο σχέδιο επαναχαρακτηρισμού του κέντρου της πόλης, χωρίς όμως να μπορέσει πραγματικά να θεραπεύσει το πρόβλημα.

Πάντως όπως τόνισε σε συνέντευξη τύπου ο εισαγγελέας της Μασσαλίας, Ξαβιέ Ταράμπε “στο στάδιο αυτό, οι αιτίες της κατάρρευσης κτιρίων στο κέντρο της Μασσαλίας τη Δευτέρα δεν έχουν προσδιοριστεί».

«Είναι πρώιμο να αποδοθούν ποινικές ευθύνες λόγω της πολυπλοκότητας της κατάστασης», πρόσθεσε ο εισαγγελέας. «Δεν γνωρίζουμε ποιο από τα δύο κτίρια προκάλεσε την κατάρρευση», συνέχισε, υπενθυμίζοντας πως τα δύο κτίρια είχαν κατασκευαστεί στα τέλη του 18ου αιώνα στη Μασσαλία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πιο σχολιασμένα
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Καζάνι που «βράζει» η Γαλλία: Μισό εκατομμύριο διαδηλωτές στους δρόμους, 1.000 συλλήψεις και νέα επεισόδια - «Μαύρο» στα social media ήθελε η κυβέρνηση
Επεισόδια ξέσπασαν στο τέλος των διαδηλώσεων σε Παρίσι, Μασσαλία και Λυών - Ρίψεις μολότοφ και απάντηση της αστυνομίας με δακρυγόνα - Δύο τραυματίες
Γαλλία
Ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ ζητά αποζημίωση για τα «εγκλήματα» ΗΠΑ - Ισραήλ σε βάρος του Ιράν
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, βρέθηκε με τον επικεφαλής των δικαστικών αρχών, Γολάμ Χοσεΐν Μοχσενί Ετζεΐ, σε μία σπάνια αναφορά συνάντησής του καθώς από τότε που ανέλαβε δεν έχει κάνει δημόσια εμφάνιση
Χαμενεΐ
Μαζική αντικυβερνητική διαδήλωση στο Τελ Αβίβ, τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές στο Ισραήλ
Η διαμαρτυρία έρχεται σαν συνέχεια της μακρόχρονης εκστρατείας για τη σύσταση ανεξάρτητης εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τις αποτυχίες στον τομέα της ασφάλειας που οδήγησαν στην 7η Οκτωβρίου 2023
Τελ Αβίβ
Πεδίο μάχης και τα Τίρανα: Χημικά, πύρινα οδοφράγματα και κυνηγητό γύρω από το αλβανικό υπουργείο Παιδείας
Υπό τον φόβο περαιτέρω κλιμάκωσης, τα μέτρα ασφαλείας παραμένουν δρακόντεια, με περισσότερους από 2.000 αστυνομικούς να έχουν παραταχθεί σε καίρια σημεία των Τιράνων
Αλβανία