Κόσμος

Φράγμα Καχόβκα: Νορβηγικό σεισμολογικό ινστιτούτο «έπιασε» έκρηξη την ώρα της καταστροφής

Το νορβηγικό σεισμολογικό ινστιτούτο Norsar εντόπισε “μια έκρηξη” προερχόμενη από την περιοχή του ουκρανικού φράγματος Καχόβκα την ώρα της καταστροφής του την Τρίτη, δήλωσε σήμερα ένα από τα υψηλόβαθμα στελέχη του.

Η ανακοίνωση αυτή, που δεν αποδίδει προέλευση στην έκρηξη, ενισχύει την εκδοχή σύμφωνα με την οποία το υδροηλεκτρικό φράγμα που βρίσκεται σε περιοχή – η οποία τελεί υπό ρωσικό έλεγχο – δεν υποχώρησε λόγω ζημιών που υπέστη κατά τους βομβαρδισμούς τους προηγούμενους μήνες.

“Είμαστε βέβαιοι ότι έγινε μια έκρηξη”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπεν Ντάντο, επικεφαλής τμήματος του Norsar.

Σύμφωνα με το ανεξάρτητο αυτό ινστιτούτο σεισμολογικής έρευνας, η έκρηξη σημειώθηκε στις 02.54 τοπική ώρα, σε μια θέση της οποίας οι συντεταγμένες ανταποκρίνονται σε αυτήν του φράγματος Καχόβκα, στον ποταμό Δνείπερο.

Το μέγεθός της είναι “μεταξύ 1 και 2”, διευκρίνισε το Norsar, το οποίο δεν έχει ακόμη υπολογίσει το ισοδύναμό της σε τόνους TNT, που προϋποθέτει τον συνδυασμό πολλών παραγόντων.

“Αυτή δεν είναι μια ασθενής έκρηξη“, διευκρίνισε ο Ντάντο.

Καταγράφηκε από τον σταθμό μέτρησης της Μπουκοβίνα στη Ρουμανία, περίπου 620 χλμ από το μέρος όπου σημειώθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2022 ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε προειδοποιήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες κατά τη διάρκεια Συμβουλίου Κορυφής πως η Ρωσία είχε παγιδεύσει με μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών το συγκεκριμένο φράγμα, για την περίπτωση που αναγκαζόταν να υποχωρήσει.

Η καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος, για την οποία η Μόσχα και το Κίεβο ρίχνουν την ευθύνη η μια πλευρά στην άλλη, είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν πόλεις και χωριά που βρίσκονται και στις δύο όχθες του ποταμού Δνείπερου, μεταξύ των οποίων συνοικίες της Χερσώνας, πρωτεύουσας της περιφέρειας, και ανάγκασε χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τι είναι οι «Μπλε Δράκοι» που τρομάζουν τους κολυμβητές – Το εντυπωσιακό αλλά επικίνδυνο θαλάσσιο πλάσμα
Σπάνιοι, εντυπωσιακοί και επικίνδυνοι: οι «Μπλε Δράκοι» έχουν προκαλέσει συναγερμό σε παραλίες της Μεσογείου, καθώς το τσίμπημά τους μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρο
Μπλε δράκοι
Ο Τραμπ βλέπει τον εαυτό του ως Νίξον απέναντι στον Χρουστσόφ: «Αδύνατο να κερδίσεις πόλεμο χωρίς επίθεση στη χώρα – εισβολέα»
Ο Αμερικανός πρόεδρος δημοσίευσε φωτογραφία – σύγκριση με το ιστορικό «Kitchen Debate» του 1959 και επανέλαβε ότι αν ήταν στον Λευκό Οίκο ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα είχε ξεκινήσει ποτέ
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν 1
Ισραήλ: Εντολή Νετανιάχου για διαπραγματεύσεις απελευθέρωσης των ομήρων και κατάπαυση πυρός
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε ότι έδωσε το «πράσινο φως» για συνομιλίες με στόχο μια συμφωνία για τους ομήρους και μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, χωρίς ωστόσο να στείλει αντιπροσωπεία στο Κατάρ ή στην Αίγυπτο
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου 1
Πυρκαγιές στην Ευρώπη: Ρεκόρ με περισσότερα από 10 εκατομμύρια στρέμματα καμένα το 2025
Οι δασικές πυρκαγιές έχουν ήδη καταστρέψει μια έκταση ίση με την Κορσική, ξεπερνώντας μέσα σε οκτώ μήνες το προηγούμενο ρεκόρ του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του ευρωπαϊκού συστήματος EFFIS
Πυρκαγιά στην Πορτογαλία
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απαιτεί την παράδοση του Ντονμπάς και την παραίτηση της Ουκρανίας από την ένταξη στο ΝΑΤΟ για συμφωνία ειρήνης
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε από το Κίεβο να παραδώσει πλήρως το Ντονμπάς, να παραιτηθεί από την ένταξη στο ΝΑΤΟ και να απαγορεύσει την ανάπτυξη δυτικών στρατευμάτων στο έδαφός του
Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ και ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν 1