Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Φράκτες για τους μετανάστες βάζει η Σλοβενία στα σύνορα με Κροατία

Φράκτες για τους μετανάστες βάζει η Σλοβενία στα σύνορα με Κροατία
photo αρχείο Reuters

Η Σλοβενία προχωρά στην κατασκευή και άλλων φραχτών στα σύνορα με Κροατία για να αποτρέψει τους μετανάστες να περάσουν στη χώρα.

Όπως ανακοινωσε το υπουργείο Εσωτερικών στη Σλοβενία περίπου 40 χλμ. προσωρινής περίφραξης θα κατασκευαστούν φέτος χωρίς να διευκρινίζει σε ποια σημεία θα γίνει αυτό.

Από το 2015, η Σλοβενία έχει κατασκευάσει περίπου 196 χλμ. φράκτη στα 670 χλμ. των συνόρων της με την Κροατία.

Τους πρώτους δύο μήνες του 2020 η αστυνομία κατέγραψε 1.165 παράνομες διελεύσεις των συνόρων, σχεδόν 80% περισσότερες σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ κατά την διάρκεια της προσφυγικής κρίσης του 2015 και 2016 περίπου μισό εκατομμύριο μετανάστες πέρασαν σε διάστημα έξι μηνών απο τη χώρα.

Στο μέτωπο του κορονοϊου τώρα η Σλοβενία αναμένεται να αρχίσει την επόμενη εβδομάδα την σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών , δήλωσε η επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της κυβέρνησης Μπογιάνα Μπέοβιτς.

«Ενώ τα δεδομένα σχετικά με τις νέες μολύνσεις κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου είναι ενθαρρυντικά, είναι πρόωρο να πούμε αν η επιδημία “σβήνει”», ανέφερε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε πως η χαλάρωση των περιορισμών εξαρτάται από παράγοντες όπως η επιδημιολογική κατάσταση και η φθίνουσα πορεία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Η κυβέρνηση εξετάζει, παράλληλα, τη μερική άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας μεταξύ των δήμων, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες (σ.σ. από την έναρξη της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων, έχει απαγορευθεί η μετακίνηση πολιτών σε περιοχή που δεν είναι καταγεγραμμένη ως μόνιμος τόπος διαμονής τους).

«Εξετάζουμε, επίσης, το ενδεχόμενο να επιτραπούν ορισμένες υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες που επιτρέπουν μια ασφαλή απόσταση μεταξύ των ατόμων που ασχολούνται. Θα μπορούσε να είναι τένις γκολφ, ποδηλασία», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιέλκο Κάσιν.

«Ωστόσο, οποιεσδήποτε μεγαλύτερες δημόσιες εκδηλώσεις, αθλητικές ή άλλες, δεν αναμένονται σύντομα», πρόσθεσε, τονίζοντας πως η κυβέρνηση θα συζητήσει το θέμα της σταδιακής χαλάρωσης των περιορισμών εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις