Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Freddie Mercury: Το ταλέντο, ο αστεροειδής και το AIDS που διέψευδε ότι είχε

Freddie Mercury

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο “αθάνατος” Freddie Mercury. Διαβάστε άγνωστες πτυχές της ζωής του απόλυτου ροκ σταρ.

O Freddie Mercury (5 Σεπτεμβρίου 1946 – 24 Νοεμβρίου 1991), γεννημένος στη Ζανζιβάρη, ως Φαρόκ Μπουλσάρα ήταν Βρετανός τραγουδιστής και μουσικός. Έγινε διάσημος ως τραγουδιστής και πιανίστας του βρετανικού ροκ συγκροτήματος Queen.

Το παρατσούκλι, το ταλέντο και το AIDS

Το 1955 στάλθηκε στην Ινδία στο St. Peter’s School, ένα αγγλικό οικοτροφείο αρρένων στο Panchgani. Εκεί πήρε το παρατσούκλι «Φρέντι» που θα κρατούσε για όλη του τη ζωή. Ο διευθυντής του σχολείου παρατήρησε το μουσικό ταλέντο του Freddie Mercury και πρότεινε στους γονείς του να πάρει μαθήματα πιάνου, πράγμα που έγινε.

Τον Ιανουάριο του 1964 ξέσπασε βίαιη επανάσταση κατά του σουλτάνου της Ζανζιβάρης. O δεκαεπτάχρονος τότε Φρέντι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το νησί μαζί με τους γονείς και την αδελφή του. Η οικογένεια εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο, όπου ο Freddie Mercury σπούδασε γραφιστική.

Τον Απρίλιο του 1970, ίδρυσαν οι Μπράιαν Μέι, Ρότζερ Τέιλορ και Freddie Mercury δικό τους συγκρότημα. O ίδιος το ονόμασε Queen. Λίγο μετά από την ίδρυση των Queen (1970) πήρε το καλλιτεχνικό όνομα «Μέρκιουρι», το ρωμαϊκό αντίστοιχο του αγγελιοφόρου των θεών των αρχαίων Ελλήνων, Ερμή.

Οι φήμες ότι ο Freddie Mercury έπασχε από AIDS κυκλοφορούσαν πολύ έντονα αν και ο ίδιος τις διέψευδε. Στις 23 Νοεμβρίου του 1991 ο τραγουδιστής έκανε ανακοίνωση στον τύπο που είχε κατασκηνώσει έξω από το σπίτι του στο Κένσινγκτον στο Λονδίνο, ότι έπασχε από AIDS. Ένα εικοσιτετράωρο αργότερα πέθανε στο σπίτι του. Σύντροφός του από το 1985 μέχρι το 1991 ήταν ο Jim Hutton που του έμεινε πιστός μέχρι την τελευταία του μέρα.

Ο αστεροειδής Freddie Mercury

Ένας αστεροειδής που βρίσκεται κοντά στο Δία, πήρε το όνομά του από τον θρυλικό περφόρμερ. Ο αστεροειδής ανακαλύφθηκε το 1991, τη χρονιά που πέθανε ο Freddie Mercury και από τώρα και στο εξής το πλήρες του όνομα θα είναι το «Αστεροειδής 17473 Freddiemercury» μετά την παραλαβή της ειδικής του ονομασίας από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση.

Η μοναδικότητα του «Bohemian Rhapsody»

Με αφορμή την μέρα γέννησης του Freddie Mercury, θυμόμαστε το πιο επικό τραγούδι των Queen, «Bohemian Rhapsody». Πρωτοκυκλοφόρησε στις 31 Οκτωβρίου του 1975 και ήταν υποψήφιο για το Βραβείο Γκράμι Καλύτερης φωνητικής ποπ ερμηνείας ενώ κέρδισε το Μουσικό Βραβείο MTV Video Music Award Καλύτερου βίντεο κλιπ.

Χωρίζεται σε 6 μέρη: Εισαγωγή (0:00-0:48), Μπαλάντα (0:48-2:36), Κιθαριστικό σόλο (2:36-3:03), Όπερα (3:03-4:07), Hard rock (4:07-4:55) και Επίλογος (4:55-5:55). Το «Bohemian Rhapsody» ψηφίστηκε κομμάτι της χιλιετίας το 2000, ενώ είναι πρώτο στη λίστα του βιβλίου Guinness, στα καλύτερα κομμάτια όλων των εποχών.

Για τι μιλάει; Αναφέρεται σε έναν νεαρό άνδρα που σκοτώνει κατά τύχη ένα συνάνθρωπό του και όπως ο Φάουστ, πουλά την ψυχή του στο Διάβολο για να σωθεί. Ένα βράδυ πριν από την εκτέλεσή του, καλεί τον θεό των Μουσουλμάνων (Μπισμιλάχ!) και με τη βοήθεια των Αγγέλων κερδίζει και πάλι την ψυχή του, από τον Διάβολο (Σαϊτάν).

Πηγή βίντεο: Queen Official και WatchMojo.com

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις