Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Φρένο στην ακροδεξιά ζητούν καλλιτέχνες στο γερμανικό “Χόλιγουντ”

Φρένο στην ακροδεξιά ζητούν καλλιτέχνες στο γερμανικό “Χόλιγουντ”
photo Reuters

Φράξτε τον δρόμο στην ακροδεξιά λένε καλλιτέχνες στους πολίτες του γερμανικού “Χόλιγουντ” ενόψει των τοπικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 16 Ιουνίου.

Το τοπικό “Χόλιγουντ”, το Γκέρλιτς της Γερμανίας όπου έχουν γυριστεί πολλές ταινίες έχει τοπικές εκλογές και καλλιτέχνες όπως ο Ντάνιελ Μπρουλ και ο Μπέρνχαρντ Σλινκ, καλούν τους ψηφοφόρους να μην ψηφίσουν την ακροδεξιά.

«Μην αφήσετε να σας παρασύρουν το μίσος και η έχθρα», γράφουν οι καλλιτέχνες σε μια ανοικτή επιστολή που απευθύνεται στους κατοίκους αυτής της μεσαίας πόλης της ανατολικής Γερμανίας, στα σύνορα με την Πολωνία.

Αντίπαλοι στις εκλογές αυτές είναι ένας υποψήφιος της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), που είχε κερδίσει στον πρώτο γύρο στα τέλη Μαΐου με ποσοστό τουλάχιστον 30% των ψήφων, και ένας υποψήφιος του κεντροδεξιού κόμματος της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ (CDU), που υποστηρίζεται από την πλειονότητα των άλλων κομμάτων. Αν το AfD κερδίσει τις εκλογές, θα είναι η πρώτη νίκη γι΄ αυτό το κόμμα από την ακροδεξιά, που ιδρύθηκε το 2013, σε μια πόλη τουλάχιστον 50.000 κατοίκων.

Το Γκέρλιτς έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια ο προνομιούχος τόπος κινηματογραφικών γυρισμάτων, περιλαμβανομένων μεγάλων αμερικανικών παραγωγών όπως το «Ξενοδοχείο Grand Budapest» του Γουές Άντερσον ή το «Άδωξοι Μπάσταρδη» του Κουέντιν Ταραντίνο. Η πόλη αυτή, όπου έχουν γυρίσει ταινίες ο Τζορτζ Κλούνεϊ, η Κέιτ Γουίνσλετ, η Έμα Τόμσον ή ο Τζεφ Γκόλντμπλουμ, έχει αποκτήσει το προσωνύμιο “Γκέρλιγουντ”.

Μεταξύ των υπογραφόντων για την φραγή στην ακροδεξιά, ο Ντάνιελ Μπρουλ, η ‘αποκάλυψη’ της ταινίας «Goodbye, Lenin!, η Γιάνα Παλάσκε («’Αδωξοι Μπάσταρδη»), η σκηνογράφος Μπριγκίτε Μπροχ, που είχε τιμηθεί με Όσκαρ για το «Moulin Rouge» ή ακόμη ο συγγραφέας Μπέρνχαρντ Σλινκ, του μπεστ σέλερ «Διαβάζοντας στη Χάννα» που έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις