Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Frederick Banting: Ο άνθρωπος που άλλαξε την ιατρική [pics, vids]

Frederick Banting: Ο άνθρωπος που άλλαξε την ιατρική [pics, vids]

Ο Φρέντερικ Μπάντινγκ (Frederick Banting) ήταν ένας Καναδός φυσιολόγος και γιατρός, που άλλαξε για πάντα την ιατρική. Στον Φρέντερικ Μπάντινγκ χρωστάμε την ανακάλυψη της ινσουλίνης και τη σωτηρία από τον διαβήτη.

Ο Frederick Banting, ο Καναδός φυσιολόγος και γιατρός θα μείνει για πάντα στην ιστορία ως ο άνθρωπος που άλλαξε για πάντα την ιατρική επιστήμη. Ήταν ο άνυρωπος που ανακάλυψε την ινσουλίνη, και έσωσε την ανιρωπότητα από τον διαβήτη. Ο Frederick Banting γεννήθηκε το 1891 στο Άλιστον, του Οντάριο, στον Καναδά. Η ανακάλυψη έγινε στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο το 1921. Δύο χρόνια αργότερα ο Frederick Bantingτιμήθηκε «για την ανακάλυψη και χρήση της ινσουλίνης σε καθαρή μορφή» με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας.

Μεταξύ των καθηκόντων του στην κλινική που εργαζόταν, ο Frederick Banting είχε και την υποχρέωση να εξετάζει ορισμένα απλά ιατρικά ζητήματα και προβλήματα. Τη νύχτα της 30ης Οκτωβρίου 1920 ετοιμάζει το θέμα που θα παρουσιάσει την επομένη στους φοιτητές: τον διαβήτη…

Διαβήτης: Κάντε ΕΔΩ το online τεστ για πρώιμα συμπτώματα – Μην το αμελείτε!

Ο Frederick Banting αξιοποίησε έρευνες άλλων επιστημόνων, όπως του Πολ Λάνγκερχανς, που είχε εντοπίσει τις «νησίδες» κυττάρων του παγκρέατος που εκκρίνουν ένζυμα. Η εργαστηριακή δουλειά του Φρέντερικ Μπάντινγκ κράτησε δύο χρόνια και υποστηρίχτηκε από το αμερικανικό κράτος!

Ο Frederick Banting ξεκίνησε με πειράματα πάνω στο πάγκρεας, στα ούρα και στο αίμα σκύλων και κατέληξε στην παραγωγή της νησιδίνης (ινσουλίνη την ονόμασε ο καθηγητής Μακλέοντ) από το εκχύλισμα των «νησίδων του Λάνγκερχανς», την οποία δοκίμασε πρώτα ο ίδιος, ενώ πρώτος του ασθενής υπήρξε ο συνάδελφός του Τζο Τζίλιριστ.

Διαβάστε περισσότερα για τον διαβήτη ΕΔΩ.

Ότι πρέπει να γνωρίζετε για τον διαβήτη

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μεταβολική ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, είτε ως αποτέλεσμα ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης είτε λόγω ελάττωσης της ευαισθησίας των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη. Οι κύριοι τύποι σακχαρώδους διαβήτη είναι ο διαβήτης τύπου 1, ο διαβήτης τύπου 2 και ο διαβήτης της κύησης. Ο σακχαρώδης διαβήτης έχει χρόνια πορεία και μπορεί να προκαλέσει μια σειρά σοβαρών επιπλοκών, όπως καρδιαγγειακή νόσο, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, βλάβες του αμφιβληστροειδούς, βλάβες των νεύρων, στυτική δυσλειτουργία κ.ά. Πρωτεύοντα ρόλο στη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη παίζει η χορήγηση ινσουλίνης.

Η πιθανότητα ανάπτυξης επιπλοκών λόγω του σακχαρώδους διαβήτη μειώνεται όσο καλύτερα ρυθμίζονται οι τιμές του σακχάρου στο αίμα. Μια σειρά παραγόντων, όπως το κάπνισμα, τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, η παχυσαρκία, η αρτηριακή υπέρταση και η καθιστική ζωή, επιταχύνουν την ανάπτυξη επιπλοκών. Οι επιπλοκές του σακχαρώδους διαβήτη διακρίνονται σε οξείες και χρόνιες

Δείτε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη.

Πως εκδηλώνεται η νόσος – Συμπτώματα

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης συχνά δεν εμφανίζει κανένα σύμπτωμα. Εάν εμφανίζονται, τα συμπτώματα με τα οποία μπορεί να εκδηλωθεί περιλαμβάνουν την πολυδιψία (συχνή ή/και έντονη δίψα), την πολυουρία/συχνουρία (συχνή ούρηση), την πολυφαγία και  το αίσθημα πείνας, την κόπωση, τη θολή όραση, τη ναυτία, τον έμετο, την απώλεια σωματικού βάρους (παρά την πολυφαγία) και άλλα.

Δείτε περισσότερα για τον διαβήτη σε σελίδα της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε