Σάββατο, 13 Απρ.
26oC Αθήνα

Φρέντι Μπελέρης: Μαζικό παρών στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Χιμάρα – Το μήνυμα μέσα από τη φυλακή

Φρέντι Μπελέρης: Μαζικό παρών στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Χιμάρα – Το μήνυμα μέσα από τη φυλακή
Φωτογραφία himara.gr

Μαζική ήταν η συγκέντρωση των υποστηρικτών του Φρέντι Μπελέρη στη διαμαρτυρία που οργανώθηκε έξω από τα γραφεία του κόμματός του στη Χιμάρα. Παρόντες ήταν και οι δήμαρχοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης κ.κ. Κώστας Μπακογιάννης και Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Παρά την προσπάθεια της αλβανικής αστυνομίας να την απαγορεύσει, οι Έλληνες μειονοτικοί της Αλβανίας έδωσαν μαζικό παρών στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Χιμάρα για τη φυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη.

Έλληνες ομογενείς από πόλεις και χωριά της περιοχής κάποιοι και από την Ελλάδα, συνέρρευσαν στην κεντρική πλατεία της Χιμάρας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των βορειοηπειρωτικών σωματείων, αλλά και της οργάνωσης «Ομόνοια», για να διαδηλώσουν υπέρ της άμεσης αποφυλάκισης και της άμεσης ορκωμοσίας του Φρέντι Μπελέρη.

Παρουσία είχαν με εκπροσώπους τους και τα κόμματα της αλβανικής αντιπολίτευσης, τα οποία είχαν στηρίξει τον Μπελέρη στις νικηφόρες εκλογές και είχαν καταγγείλει για μεθοδεύσεις στην συνέχεια τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

Τι είπε ο Φρέντι Μπελέρης από τη φυλακή

«Είμαι μια χαρά, είμαι δυνατός. Περιμένω. Έχουν περάσει 3 μήνες. Είμαι αποφασισμένος να κάτσω εδώ όσο χρειαστεί για να ορκιστώ δήμαρχος και να πάω εκεί που με όρισε ο λαός της Χιμάρας», δήλωσε μέσα από τη φυλακή ο Φρέντι Μπελέρης, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του που ακούστηκε στη συγκέντρωση.

«Η μόνη αιτία που εγώ βρίσκομαι μέσα είναι η υφαρπαγή των περιουσιών και το κλέψιμο αυτών των περιουσιών από τους γηγενείς Έλληνες κατοίκους για λογαριασμό των στρατηγικών επενδυτών που κυρίως είναι φίλοι της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού», συμπλήρωσε ο Φρέντι Μπελέρης.

Μεταξύ άλλων, ευχαρίστησε και τους δημάρχους Αθήνας και Θεσσαλονίκης για την παρουσία τους στη Χιμάρα, λέγοντας «θέλω να τους ευχαριστήσω για την συμπαράσταση. Να ευχαριστήσω και όλο τον ελληνικό λαό που από τα Μ.Μ.Ε παρακολουθώ ότι ενδιαφέρεται για το θέμα και στηρίζει».

Υπενθυμίζεται ότι ο Φρέντι Μπελέρης είχε κάνει και ανάρτηση στο Facebook, στην οποία ευχαρίστησε την Ελλάδα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στήριξη και ανέφερε ότι μίλησε στον απεσταλμένο του Έλληνα πρωθυπουργού, Άγγελο Συρίγο, λέγοντας του ότι «περιμένω 3 πράγματα:

  • να ορκιστώ άμεσα δήμαρχος στο δήμο που ο λαός με ψήφισε,
  • να αφεθώ ελεύθερος για να μπορέσω να ασκήσω τα δημαρχιακά μου καθήκοντα,
  • να καταπέσει η άδικη, γελοία, προσχηματική και ανυπόστατη κατηγορία εις βάρος μου».

Εκπνέει η προθεσμία των 3 μηνών

Καθώς συμπληρώθηκαν 3 μήνες από την σύλληψη και προφυλάκιση του Μπελέρη για απόπειρα εξαγοράς ψήφων, οι αλβανικές δικαστικές αρχές εξακολουθούν να τον κρατούν προφυλακισμένο χωρίς να έχουν ορίσει δικάσιμο, ούτε καν να του έχουν απαγγελθεί επίσημες κατηγορίες.

Κατά τους μειονοτικούς και την ηγεσία τους, η συνεχιζόμενη κράτησή του αποτελεί μέρος σχεδιασμού, ώστε να εκπνεύσουν οι προβλεπόμενες από τον εκλογικό κώδικα προθεσμίες και να μην μπορεί να ορκιστεί δήμαρχος.

Μαργαρίτης Σχοινάς: Δεν είναι αργά να αποκατασταθεί η αδικία

Απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους με μήνυμα και «με την ιδιότητά μου του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής», όπως , σημείωνε σε αυτό ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε μεταξύ άλλων:

«Καλώ για άλλη μια φορά τους γείτονες και φίλους Αλβανούς να μη συνεχίσουν σε μια τακτική που δεν είναι προς όφελος της χώρας τους, που δεν είναι προς όφελος των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών του αλβανικού λαού.

Έχει χαθεί πολύς χρόνος, αλλά έστω και τώρα, αυτή την ύστατη ώρα, δεν είναι αργά για να αποκατασταθεί η αδικία που γίνεται στον Φρέντι Μπελέρη. Αυτό που συμβαίνει στον Φρέντι είναι βαθύτατα αντιευρωπαϊκό. Είμαι βέβαιος ότι έστω και αυτή την τελευταία ώρα θα μπορέσει ο Φρέντι ν’ αναλάβει τα καθήκοντά του ως δήμαρχος της Χειμάρρας και καμία άλλη επιλογή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ΕΕ».

Κώστας Μπακογιάννης: «Προσκύνημα για την ελευθερία, τάμα για τη δημοκρατία»

Από το βήμα της συγκέντρωσης, ο Κώστας Μπακογιάννης χαρακτήρισε την σημερινή παρουσία του στη Χειμάρρα «προσκύνημα για την ελευθερία, τάμα για τη δημοκρατία» και πρόσθεσε:

«Ως δήμαρχος Αθηναίων αλλά και ως πρόεδρος του δικτύου Β40 που αποτελείται από δεκάδες δήμους 11 χωρών των Βαλκανίων, σας μεταφέρω το μήνυμα: Η δημοκρατία δεν φυλακίζεται. Η φωνή των πολιτών δεν φιμώνεται. Η εντολή του λαού δεν νοθεύεται.

Η Χιμάρα έχει δήμαρχο, τελεία και παύλα. Έχει όνομα και επώνυμο: Φρέντι Μπελέρης. Ο Φρέντι Μπελέρης δικαιούται μια δίκαιη δίκη. Η παράνομη προφυλάκιση παραβιάζει το κράτος δικαίου και το τεκμήριο αθωότητας. Ο Φρέντι Μπελέρης δικαιούται να ορκιστεί Δήμαρχος και να αναλάβει τα καθήκοντα που του εμπιστεύτηκαν οι συμπολίτες του. Το δικαιούται ο ίδιος. Το δικαιούται ο λαός της Χιμάρας».

Κωνσταντίνος Ζέρβας: «Και αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε μαζί»

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ανέφερε, απευθυνόμενος στους ομογενείς, μεταξύ άλλων : «Ο λαός της Μακεδονίας, είναι δίπλα σας. Κι’ αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε μαζί. Και θα τη δώσουμε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου.

Ήδη με πρωτοβουλία μου, έχει σταλεί επιστολή σε όλο το δίκτυο αδελφοποιημένων πόλεων με τη Θεσσαλονίκη για την υπόθεση Μπελέρη. Από το Σίδνεϋ μέχρι το Σαν Φρανσίσκο

Πρέπει όλοι να μάθουν γιατί ο Φρέντι βασανίζεται και καταπατώνται τα δικαιώματα του. Κανείς να μη μπορεί να πει πως δεν ήξερε, πως σε ετούτη τη γωνία της γης, η Δημοκρατία απειλείται και ξεριζώνεται.

Γιατί η μάχη για τα δικαιώματα του Μπελέρη είναι μια μάχη για τη δημοκρατία και την προστασία της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Κι η παράνομη φυλάκιση του δεν έχει καμία σχέση με το δρόμο που θέλει να πάρει η Αλβανία».

Μίλησαν ακόμα ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες, εκπρόσωπος της Ομόνοιας, κ.α., ενώ παρέστησαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας, Βασίλης Γιόγιακας, ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος και άλλοι.

Ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος, Ύβι Κάσο, χαρακτήρισε τον Μπελέρη «πολιτικό κρατούμενο», ενώ παραβρέθηκε και ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης της Αλβανίας, Ύλλι Μανιάνι. Η συγκέντρωση διεξήχθη σε ήρεμο κλίμα και στην ελληνική και αλβανική γλώσσα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις