Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Φρίκη! Κάνουν νόμο για να παντρεύουν μικρά παιδιά

Ιράκ παιδιά
Φωτογραφία Αρχείου Reuters

Σάλο προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης του Ιράκ να περάσει νομοσχέδιο που επιτρέπει να παντρεύονται παιδιά ακόμη και εννέα ετών! Οι ιερωμένοι θα είναι αρμόδιοι για προσχέδια γάμων.

Μόνο σοκ μπορεί να προκαλέσει το γεγονός πως οι γάμοι παιδιών όχι μόνο επιτρέπονται αλλά νομοθετούνται κιόλας! Το σχέδιο νόμου, το οποίο σύμφωνα με επικριτές του θα επιτρέπει γάμους παιδιών ηλικίας ακόμα και 9 ετών. Ή παιδιών στην εφηβεία σε κάποιες θρησκευτικές ομάδες. Έχει εγκριθεί επί της αρχής από το κοινοβούλιο του Ιράκ, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Ήδη, έχουν ξεσπάσει διαδηλώσεις από οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών και ακτιβιστές στο Ιράκ.

«Θα κλέψουν από τα παιδιά την παιδική τους ηλικία»

«Τα αγόρια και τα κορίτσια του Ιράκ, που ήδη έγιναν θύματα κατάφωρων παραβιάσεων εξαιτίας μιας πολύχρονης ένοπλης σύγκρουσης, κινδυνεύουν τώρα να τους στερήσουν την παιδική τους ηλικία», τόνισε η Βιρχίνια Γάμπα, η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τα Παιδιά στις Ένοπλες Συρράξεις, σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

«Η κυβέρνηση του Ιράκ πρέπει να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να προστατεύσει όλα τα παιδιά αποτρέποντας την υιοθέτηση πολιτικών που μπορεί να βλάψουν τα παιδιά που ήδη έχουν εκτεθεί σε μια ένοπλη σύρραξη», τόνισε.

Στοιχεία που σοκάρουν

Περίπου το ένα στα πέντε κορίτσια παντρεύεται πριν κλείσει τα 18 στο Ιράκ. Η νόμιμη ηλικία γάμου είναι τα 18 χρόνια, αλλά τα κορίτσια μπορεί να παντρεύονται ακόμη και στα 15 με τη συναίνεση των γονέων τους, σύμφωνα με το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) και τη μη κυβερνητική οργάνωση Girls Not Brides.

Σε διεθνές επίπεδο, τουλάχιστον 15 εκατομμύρια κορίτσια παντρεύονται πριν συμπληρώσουν τα 18 τους χρόνια σε ετήσια βάση, κατά την ΜΚΟ.

Η πρόταση αυτή ενδέχεται να τροφοδοτήσει κι άλλο τις εσωτερικές συγκρούσεις στο Ιράκ. Και μάλιστα την ώρα που η χώρα προσπαθεί ακόμη να επουλώσει τις πληγές που άνοιξε η σεξουαλική βία του Ισλαμικού Κράτους καθώς και άλλων μερών στη σύρραξη, σημείωσαν η Βιρχίνια Γάμπα και η Πραμίλα Πάτεν, η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη Σεξουαλική Βία στις Ένοπλες Συγκρούσεις.

Οι Γάμπα και Πάτεν απηύθυναν έκκληση στην κυβέρνηση του Ιράκ να ορίσει απαρέγκλιτα ως νόμιμη ηλικία γάμου τα 18 χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις