Σάββατο, 4 Μαΐ
16oC Αθήνα

Φυσικές καταστροφές: Στο αστρονομικό ποσό των 120 δισ. δολαρίων υπολογίζονται οι ζημιές στον κόσμο φέτος

Φυσικές καταστροφές: Στο αστρονομικό ποσό των 120 δισ. δολαρίων υπολογίζονται οι ζημιές στον κόσμο φέτος

Οι ζημιές που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές σε διάφορα σημεία του πλανήτη κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο ανέρχονται σε περίπου 120 δισ. δολάρια (109 δισ. ευρώ), σύμφωνα με εκτίμηση του παγκόσμιου αντασφαλιστικού ομίλου Swiss Re.

Ο αριθμός των ζημιών από φυσικές καταστροφές είναι ελαφρά μειωμένος σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2022, όταν οι ζημιές είχαν ανέλθει σε περίπου 123 δισ. δολάρια, ενώ αντίθετα οι ζημιές που καλύπτονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες αυξήθηκαν κάπως, στα 50 δισ. δολάρια, από 48 δισ. ένα χρόνο νωρίτερα, ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωσή τoυ ο ελβετικός αντασφαλιστικός όμιλος.

Ο φετινός αριθμός θα μπορούσε να είναι μικρότερος, αλλά οι ζημιές από τις φετινές καταιγίδες στις ΗΠΑ διόγκωσαν το λογαριασμό των ασφαλιστικών εταιρειών.

Πιο δαπανηρός ο σεισμός σε Τουρκία και Συρία

Η πιο δαπανηρή φυσική καταστροφή ήταν ο σεισμός που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία. Οι οικονομικές απώλειες υπολογίζονται σε 34 δισ. δολάρια, σύμφωνα με μια προκαταρκτική εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας, με τα έξοδα για τους ασφαλιστές να φθάνουν τα 5,3 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Swiss Re, η οποία ασφαλίζει τους ασφαλιστές.

Ωστόσο οι καταιγίδες και τα μετεωρολογικά φαινόμενα που συνδέονται μ’ αυτές, μεταξύ των οποίων το χαλάζι, οι ισχυρές βροχοπτώσεις, οι άνεμοι και οι ξαφνικές αλλαγές θερμοκρασίας, ήταν τα φαινόμενα που αύξησαν περισσότερο το λογαριασμό των ασφαλιστών.

Τα φαινόμενα αυτά αντιπροσώπευσαν σχεδόν το 70% των ζημιών που καλύφθηκαν, με το λογαριασμό των ασφαλιστικών εταιρειών να φθάνει τα 35 δισ. δολάρια.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις