Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Φυσικό αέριο: Η Ρωσία συζητά «ένωση» Καζακστάν και Ουζμπεκιστάν για την ενίσχυση των εξαγωγών

Φυσικό αέριο: Η Ρωσία συζητά «ένωση» Καζακστάν και Ουζμπεκιστάν για την ενίσχυση των εξαγωγών

Η Ρωσία συζητά μια πιθανή «ένωση αερίου» με το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν προκειμένου να στηρίξει τις αποστολές μεταξύ των τριών χωρών και προς άλλες χώρες που αγοράζουν φυσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας. Αυτό δήλωσε σήμερα (29.11.2022) ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, σύμφωνα με το Interfax.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, ωστόσο, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το τι θα περιλαμβάνει η «ένωση» των αγωγών φυσικού αερίου μεταξύ Καζακστάν και Ουζμπεκιστάν, ούτε σε ποια φάση βρίσκονται οι συζητήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο εκπρόσωπος του Καζάκου προέδρου Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ δήλωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε μια τέτοια ιδέα σε συνάντηση με τον Τοκάγιεφ. Αλλά ούτε ο δεύτερος προχώρησε σε λεπτομέρειες. 

Ενώ η Ρωσία είναι βασική χώρα εξαγωγής φυσικού αερίου, το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν παράγουν περίπου όσο καταναλώνουν. Οι δύο χώρες συνδέονται με αγωγό αερίου με τη Ρωσία και ένα ξεχωριστός αγωγός διασχίζει και τις δύο, κατευθυνόμενος προς την Κίνα.

Ωστόσο, και οι δύο αγωγοί αντλούν κυρίως αέριο από το Τουρκμενιστάν, ενώ το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν δεν έχουν ποτέ αναφέρει αποστολές διαμετακόμισης ρωσικού αερίου προς την Κίνα ή άλλες χώρες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις