Κόσμος

Γαλλία: H αυτοκτονία μαθητή φέρνει στο προσκήνιο το bullying στα σχολεία

Η αυτοκτονία ενός εφήβου και η αντίδραση των γονιών του, που «αγανάκτησαν» από τη στάση των αρχών, ανέδειξε το πρόβλημα του bullying στη Γαλλία και τα κενά στην αντιμετώπισή του.

Ο υπουργός Παιδείας Γκαμπριέλ Ατάλ κάλεσε σήμερα τους επικεφαλής των περιφερειακών διευθύνσεων εκπαίδευσης στη Γαλλία ζητώντας τους να ερευνήσουν όλες τις περιπτώσεις bullying στο σχολείο που καταγγέλθηκαν πέρσι.

Νωρίτερα, είχε χαρακτηρίσει «ντροπιαστική» –η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν την αποκάλεσε «σοκαριστική»– την απάντηση που έλαβαν την περασμένη άνοιξη οι γονείς του Νικολά, καθώς οι προτάσεις τους κρίθηκαν «απαράδεκτες» τότε από ένα λύκειο των Βερσαλλιών, στο δυτικό Παρίσι.

Ο 15χρονος αυτοκτόνησε στις 5 Σεπτεμβρίου, μία ημέρα μετά την έναρξη του σχολικού έτους και ενώ είχε ήδη αλλάξει σχολικό περιβάλλον.

Έναν χρόνο νωρίτερα, το φθινόπωρο του 2022, οι γονείς του ανέφεραν στους εκπαιδευτικούς του επαγγελματικού λυκείου του Πουασί, όπου φοιτούσε το παιδί, ότι ήταν θύμα σχολικού εκφοβισμού. Στα μέσα Μαρτίου 2023 έμαθαν από τον ψυχολόγο του Νικολά ότι ο γιος τους αποπειράθηκε να βάλει τέλος στη ζωή του τον Ιανουάριο.

Στα ηλεκτρονικά μηνύματα που αντάλλαξαν με το σχολείο, η διεύθυνση του τελευταίου χαρακτήρισε «απαράδεκτες» ορισμένες δηλώσεις των γονιών, οι οποίοι εξέφραζαν ανησυχίες για τη συμπεριφορά του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Το σχολείο τους ζητούσε μάλιστα να υιοθετήσουν μια «εποικοδομητική στάση, με σεβασμό» απέναντι στο προσωπικό, υπενθυμίζοντάς τους τις νομικές συνέπειες που θα είχαν αν το δυσφημούσαν.

«Αγανακτήσαμε και σαστίσαμε όταν λάβαμε αυτές τις επιστολές», είπε η μητέρα του μαθητή, η Μπεατρίς, σε μια γραπτή δήλωσή της προς το Γαλλικό Πρακτορείο. «Ακόμη δεν ξέρουμε αν οι δράστες του εκφοβισμού τιμωρήθηκαν έστω και συμβολικά», πρόσθεσε. Οι αντιδράσεις της κυβέρνησης στις επιστολές αυτές δείχνουν ότι επιτέλους «αναγνωρίζεται η οδύνη του Νικολά», πρόσθεσε, λέγοντας ότι η οικογένεια εξετάζει την πιθανότητα να προσφύγει στη δικαιοσύνη. «Προτού να πάρουμε αυτήν την απόφαση, περιμένουμε τα αποτελέσματα των ερευνών και τις ενέργειες που θα κάνει η κυβέρνηση», είπε.
Ο Ατάλ είπε ότι αναμένει «σε λιγότερες από 15 ημέρες» τα συμπεράσματα μιας διοικητικής έρευνας που διέταξε.

Υπολογίζεται ότι ένας στους δέκα μαθητές στη Γαλλία είναι θύμα εκφοβισμού στο σχολείο. Η κυβέρνηση θεωρεί προτεραιότητά της την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού, με αφορμή την αυτοκτονία μιας μαθήτριας, της 13χρονης Λίντσε, την περασμένη άνοιξη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συγκλονίζει το μοντέλο του Onlyfans που είχε εντοπιστεί ετοιμοθάνατο στο Ντουμπάι: «Εκατομμυριούχοι με κακοποίησαν και απείλησαν να με σκοτώσουν»
Η 21χρονη Μαρία Κόβαλτσουκ που επέζησε από άγρια επίθεση που δέχτηκε στο Ντουμπάι το 2025, περιγράφει τον εφιάλτη που βίωσε, καταγγέλλει τις αρχές του Εμιράτου για συγκάλυψη και ζητά δικαιοσύνη
Η 21χρονη Μαρία Κόβαλτσουκ
Reuters: Οι κίνδυνοι για τον Τραμπ από το «Βατερλό» στο Ιράν, «ζοφερές οι συνέπειες του αδιεξόδου»
«Η συνέχιση του πολέμου θα ασκούσε περαιτέρω πίεση στον Τραμπ, τα ποσοστά του οποίου στις δημοσκοπήσεις μειώνονται ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο τον Νοέμβριο»
Ντόναλντ Τραμπ