Δευτέρα, 29 Απρ.
18oC Αθήνα

Γαλλία: Απεργία από τους εργαζόμενους της Apple δίπλα σε πελάτες που περίμεναν να αγοράσουν το iPhone 15

Γαλλία: Απεργία από τους εργαζόμενους της Apple δίπλα σε πελάτες που περίμεναν να αγοράσουν το iPhone 15
Φωτογραφία Reuters

Σε απεργία κατεβαίνουν σήμερα (22.9.2023) σε όλη τη Γαλλία οι εργαζόμενοι των καταστημάτων της Apple, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες εργασίας και για τους μισθούς τους, η οποία συμπέφτει με την κυκλοφορία του iPhone 15, του smartphone – ναυαρχίδα της εταιρείας.

Πρόσφατα, η Γαλλία βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο για γεγονότα που σχετίζονται με την Apple, καθώς η εταιρεία – κολοσσός στον χώρο της τεχνολογίας αναγκάστηκε να σταματήσει τις πωλήσεις του iPhone 12, γιατί οι Αρχές έκριναν ότι παραβιάζει τα όρια έκθεσης σε ακτινοβολία.

Η Apple αμφισβήτησε τα ευρήματα της γαλλικής Εθνικής Υπηρεσίας Συχνοτήτων (ANFR) και οι δυο πλευρές φάνηκαν να τα βρίσκουν για την επανέναρξη των πωλήσεων του μοντέλου. Όμως, η απεργία των εργαζομένων προκαλεί νέο «πονοκέφαλο» στη Silicon Valley.

Το κοντράστ απεργών και πελατών στο κέντρο του Παρισιού

Περίπου 30 υπάλληλοι της εταιρείας διαδήλωσαν έξω από το κατάστημα της Apple στη συνοικία της Όπερας στο κεντρικό Παρίσι – ένα από τα τρία καταστήματα στη γαλλική πρωτεύουσα – σε απόσταση λίγων μέτρων από μια ουρά με περίπου 40 πελάτες που περίμεναν υπό βροχή για να μπουν μέσα στο κατάστημα.

«Παραμένουμε οι άνθρωποι που φτιάχνουμε τον πλούτο της Apple και επομένως νομίζω ότι μας αξίζει λίγο πιο έντιμη αντιμετώπιση από αυτή που έχουμε σήμερα», λέει η 36χρονη Αναΐς Ντιρέλ, η οποία εργάζεται στην Apple μια δεκαετία.

Τα συνδικάτα της Apple, περιλαμβανομένων των CGT, Unsa, CFDT και Cidre-CFTC, τα οποία επίσης σχεδιάζουν να απεργήσουν αύριο Σάββατο, έχουν ζητήσει μισθολογική αύξηση 7% για να αντισταθμιστεί η αύξηση του πληθωρισμού και τον τερματισμό του παγώματος προσλήψεων που διαρκεί ένα μήνα.

Η διοίκηση δεν επιθυμεί να συμφωνήσει σε αύξηση μεγαλύτερη του 4,5%, σύμφωνα με αξιωματούχους των συνδικάτων.

«Ο πληθωρισμός παραμένει απειλητικός. Υπάρχουν πολλοί υπάλληλοι που αντιμετωπίζουν δυσκολίες», λέει ο Τάρεκ, ένας ηγέτης του συνδικάτου CGT που αρνήθηκε να πει το επίθετό του και προσθέτει ότι «ο στόχος δεν είναι καθόλου να εμποδιστούν οι πωλήσεις του iPhone, ο στόχος είναι στ’ αλήθεια να υπάρξει ευαισθητοποίηση σε σχέση με αυτή την κατάσταση».

Το προσωπικό σε ένα κατάστημα της Apple στη Βαρκελώνη, όπου περίπου 250 άνθρωποι σχημάτιζαν ουρά για να μπουν στο κατάστημα σήμερα το πρωί, πρόκειται να συνταχθούν με τους συναδέλφους τους στη Γαλλία στη διαμαρτυρία τους κατά των εργασιακών συνθηκών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις