Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Γαλλία: Δώδεκα τελικά οι νεκροί από τις φονικές πλημμύρες – Περιμένουν νέο “κατακλυσμό”! – video

Γαλλία: Δώδεκα τελικά οι νεκροί από τις φονικές πλημμύρες – Περιμένουν νέο “κατακλυσμό”! – video

Δδώδεκα φαίνεται πως είναι τελικά οι νεκροί από τις φονικές πλημμύρες στην Γαλλία. Νωρίτερα τα γαλλικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για 13 ανθρώπους, στην συνέχεια είπαν 10, για να ανεβάσουν τελικά τον αριθμό σε 12. Την ίδια ώρα οι αρχές ανακοίνωσαν πως είναι πιθανόν να σημειωθούν κι άλλες πλημμύρες!

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε «την αλληλεγγύη όλης της χώρας προς τους συμπρατιώτες μας θύματα των πλημμυρών στην Οντ και στις οικογένειές τους» κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν.

«Το σύνολο των υπηρεσιών διάσωσης έχει κινητοποιηθεί με παραδειγματικό τρόπο και τους ευχαριστώ» συμπλήρωσε ο Μακρόν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ζήτησε από τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ να μεταβεί στην περιοχή.

Γαλλία: “Πάγος” στον κυβερνητικό ανασχηματισμό

Οι πλημμύρες φαίνεται πως έβαλαν και “πάγο” στον ανασχηματισμό. Η νέα σύνθεση αναμενόταν να ανακοινωθεί σήμερα, ωστόσο λόγω της κατάστασης, αυτό αναβάλλεται.

Ο ανασχηματισμός της γαλλικής κυβέρνησης, ο οποίος αναμενόταν μετά την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ πριν από δύο εβδομάδες.

Η γαλλική προεδρία ωστόσο θέλει να δοθεί προτεραιότητα στην αρωγή προς τα θύματα των πλημμυρών στον νομό Οντ, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 13 ανθρώπους.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την επιθυμία η κυβέρνηση να τεθεί στη διάθεση των πληγέντων και θα μεταβεί ο ίδιος επιτόπου «μόλις αυτό καταστεί δυνατό», διευκρινίσθηκε από το περιβάλλον του.

Στενός συνεργάτης του Μακρόν που μίλησε στο Ρόιτερ δεν ήταν σε θέση να πει αν ο ανασχηματισμός θα πραγματοποιηθεί πριν από την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.

Περιμένουν κι άλλες πλημμύρες!

Σε διάστημα πέντε ωρών «από 160 έως 180 χιλιοστόμετρα νερού έπεσαν στο διαμέρισμα της Καρκασόν», σύμφωνα με τον νομάρχη της Οντ Αλέν Τιριόν. Όμως η κατάσταση δεν έχει σταθεροποιηθεί και προβλέπονται πλημμύρες μέσα στις ερχόμενες ώρες, σύμφωνα με την υπηρεσία Vigicrues.

Περίπου χίλιοι κάτοικοι της κοινότητας Πεζένς, στον Οντ, έφυγαν από τα σπίτια τους σήμερα το πρωί για προληπτικούς λόγους λόγω του κινδύνου υπερχείλισης ενός φράγματος, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η υπηρεσία πολιτικής προστασίας. Η εκκένωση των υπόλοιπων κατοίκων αυτής της κοινότητας των περίπου 1.500 κατοίκων, που βρίσκεται βορειοδυτικά της πόλης Καρκασόν, ανεστάλη, πρόσθεσε.

Εικόνες απόλυτης καταστροφής

Σε αυτή την περιοχή της Καρκασόν, οι αγροί έχουν πλημμυρίσει πλήρως, πολλοί δρόμοι έχουν καταστραφεί ή έχουν καταστεί αδιάβατοι καθώς δέντρα έχουν πέσει στο οδόστρωμα. Χείμαρροι λάσπης κυλούν επίσης σε δρόμους ενώ αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί από τα νερά.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις