Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Γαλλία: Δεν κλείνουν τα σχολεία παρά την ανησυχία για τη μετάλλαξη του κορονοϊού

Γαλλία: Δεν κλείνουν τα σχολεία παρά την ανησυχία για τη μετάλλαξη του κορονοϊού
photo Reuters

Δεν υπάρχει πρόθεση να κλείσουν τα σχολεία στη Γαλλία αλλά νέα περιοριστικά μέτρα για να μειωθεί η μετάδοση του κορονοϊού.

Αυτό σημείωσε σήμερα ο ανώτατος επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης στη Γαλλία ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Βρετανία.

Σε δηλώσεις που έκανε στον γαλλικό ραδιοσταθμό Franceinfo, ο Ζαν-Φρανσουά Ντελφρεσί πρόσθεσε ότι “ανησυχεί πολύ” γι’ αυτό το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού που εξαπλώνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες γύρω από τη Γαλλία και υπογράμμισε την ανάγκη για την ανάληψη δράσης το ταχύτερο δυνατό.

“Όσο γρηγορότερα λάβουμε αποφάσεις, τόσο πιο αποτελεσματικές θα είναι”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συζητάει παραπάνω περιοριστικά μέτρα στη Γαλλία. Πιθανή θεωρείται η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 αντί για τις 20.00 το βράδυ όπως ισχύει ήδη σε κάποιες περιοχές της ανατολικής και της νοτιοανατολικής Γαλλίας, σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Ένα τρίτο lockdown φαίνεται ότι δεν εξετάζεται προς το παρόν, μολονότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά και ανέρχεται κατά μέσον όρο σε περισσότερα από 18.000, είναι σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερος από τον στόχο που είχε θέσει η κυβέρνηση για λιγότερα από 5.000 νέα κρούσματα ημερησίως, όταν έδωσε τέλος στο δεύτερο lockdown στις 15 Δεκεμβρίου.

Αν και ο Ντελφρεσί υπογράμμισε ότι η γαλλική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να κλείσει τα σχολεία για να αναχαιτίσει την εξάπλωση της COVID-19, συνέστησε την ίδια ώρα να υπάρξει στενότερη επίβλεψη σε αυτά, προσθέτοντας ότι ένα σχολείο θα πρέπει να κλείνει αμέσως μόλις εντοπιστεί σε αυτό ένα κρούσμα του νέου στελέχους του νέου κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη νότια Αγγλία.

Ο Ντελφρεσί επιβεβαίωσε επίσης ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 των Pfizer/BioNTech και της Moderna είναι αποτελεσματικά κατά του βρετανικού παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού, αλλά σημείωσε ότι αυτό δεν έχει αποδειχθεί και για το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Νότια Αφρική.

“Υπάρχουν επίσης κι άλλα παραλλαγμένα στελέχη, ένα που βρέθηκε στο ανατολικό τμήμα της Ελβετίας και ένα βραζιλιάνικο, για τα οποία δεν γνωρίζουμε πολλά”, επισήμανε.

Ο Ντελφρεσί επιβεβαίωσε ότι το νέο στέλεχος του νέου κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία υπολογίζεται ότι αναλογεί περίπου στο 1% των νέων κρουσμάτων του ιού που καταγράφηκαν πρόσφατα στη Γαλλία, λέγοντας ότι αναλογεί σε περίπου 1.000 κρούσματα στη χώρα.

“Οι ερχόμενοι τρεις μήνες θα είναι δύσκολοι, η κατάσταση θα βελτιωθεί λίγο κατά τη διάρκεια της άνοιξης, αλλά θα γίνει πραγματικά καλύτερη στο τέλος του καλοκαιριού”, κατέληξε ο Ντελφρεσί, υπογραμμίζοντας ότι είναι αισιόδοξος για την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της COVID-19.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις