Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Γαλλία – Δημοσκόπηση: Έχασε 1% σε μια μέρα ο Μακρόν – Κερδίζει “πόντους” η Λε Πεν

Γαλλία – Δημοσκόπηση: Έχασε 1% σε μια μέρα ο Μακρόν – Κερδίζει “πόντους” η Λε Πεν

Μπορεί να προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις ενόψει του β’ γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών ο Εμανουέλ Μακρόν, αλλά τα αποτελέσματα των ερευνών μόνο ανησυχία θα έπρεπε να του προκαλέσουν. Χαρακτηριστική η τελευταία έρευνα της εταιρίας Opinionway.

Χθες, σε δημοσκόπηση της εταιρίας ο Μακρόν συγκέντρωνε 61% έναντι 39% της Μαρίν Λε Πεν, σήμερα έχει μια μονάδα λιγότερη και τα ποσοστά είναι 60%-40%. Βέβαια, η δημοσκόπηση έγινε πριν την αποκάλυψη ότι η ακροδεξιά υποψήφια “ξεπατίκωσε” ολόκληρες παραγράφους από ομιλία του υποψηφίου της Δεξιάς (στον πρώτο γύρο) Φρανσουά Φιγιόν, σε μια προσπάθεια να την ακούσουν τα… ευήκοα ώρα των ψηφοφόρων του.

Σε άλλη δημοσκόπηση, της εταιρίας Sofres, ο Μακρόν συγκεντρώνει 59% και η Λε Πεν 41%, με τον κεντρώο υποψήφιο να είναι ξανά κάτω από το 60%. Την ίδια στιγμή, μια άλλη έρευνα, του Ινστιτούτου Ifop -Fiducial, δείχνει πως παρατηρείται μια σημαντική πτώση στις προγνώσεις των ερωτηθέντων υπέρ μιας νίκης του Μακρόν. Πριν από τον πρώτο γύρο, το 72% των ερωτηθέντων πίστευε σε νίκη του Μακρόν, την ερχόμενη Κυριακή, ποσοστό που έπεσε στο 57%, χθες Δεύτερα ημέρα της Πρωτομαγιάς.

Κάνει σαν να… κέρδισε, αλλά χάνει

Λίγο πριν από τον πρώτο γύρο, όλα τα Ινστιτούτα προέβλεπαν για τον Μακρόν μια τελική νίκη με ένα ποσοστό γύρω στο 64%. Αλλά πλέον, το κλίμα αυτό έχει ανατραπεί. Και γι’ αυτό δεν ευθύνεται μόνο ο ίδιος ο Μακρόν αλλά κυρίως οι χειρισμοί της Λε Πεν.

Από την πρώτη στιγμή, η Λε Πεν έχει μπει δυναμικά στην κούρσα του δεύτερου γύρου, εν αντιθέσει με τον Μακρόν που συμπεριφέρεται περισσότερο σαν να έχει ήδη εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας. Και το πληρώνει. Η ακροδεξιά υποψήφια δεν εφησύχασε λεπτό και αιφνιδίασε τον αντίπαλό της.

Οι εικόνες από την πρόσφατη, αιφνιδιαστική της επίσκεψη, στο εργοστάσιο της Whirpool για να δει τους απεργούς, το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Εκείνη πήγε πρώτη και την υποδέχτηκαν εν μέσω αποθέωσης, έβγαλαν μαζί της selfies. Και όταν μετά από ώρες στο ίδιο σημείο με τους ίδιους ανθρώπους βρέθηκε ο Μακρόν, έγινε δεκτός με αποδοκιμασίες και δεν τον άφησαν καλά καλά να μιλήσει.

Η Λε Πεν κέρδισε και τη μάχη της εικόνας. Φόρεσε ένα άνορακ και ανέβηκε σε ψαροκαΐκο στα ανοιχτά της Μασσαλίας. Την ίδια στιγμή, ο Μακρόν ήταν… άφαντος.

Και δεν είδε να του έρχεται ούτε η επόμενη… κατραπακιά: η Λε Πεν ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά τη συμφωνία της με τον (υποψήφιο στον πρώτο γύρο) Νικολά Ντιπόν Ενιάν (γκωλιστή και υπέρμαχο της εθνικής κυριαρχίας). “Έσπασε” την απομόνωση του Εθνικού Μετώπου, ορίζοντας τον μάλιστα και πρωθυπουργό αν εκλεγεί. Και φυσικά πέταξε το γάντι στον Μακρόν: τον κάλεσε να αποκαλύψει κι εκείνος ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός του «γιατί οι Γάλλοι έχουν δικαίωμα να ξέρουν με ποιον θα τους κυβερνήσει». Αλλά ο Μακρόν δεν απάντησε και το γάντι έμεινε… πεσμένο, εις βάρος του.

Όλα αυτά αποτυπώνονται και στις έρευνες. Πέρα από το γεγονός πως τα δημοσκοπικά νούμερα του Μακρόν ακολουθούν φθίνουσα πορεία (έπεσε κάτω από το 60%), έρευνα του Ινστιτούτου Opinion Way δείχνει πως το 54% των ερωτηθέντων αναγνωρίζει ότι η Λε Πεν έχει κερδίσει τους περισσότερους “πόντους” την περασμένη εβδομάδα, έναντι του 40% που θεωρεί το ίδιο για τον Μακρόν.

Μακρόν και Λε Πεν έχουν πια μπει στην τελική ευθεία ενόψει της μεγάλης μέρας, της 7ης Μαΐου όταν γίνεται ο δεύτερος και αποφασιστικός γύρος των γαλλικών προεδρικών εκλογών για το ποιος θα διαδεχτεί τον Φρανσουά Ολάντ στο Μέγαρο των Ηλυσίων και στην προεδρία της Γαλλίας.

Οι τελευταία μάχη πριν το debate

Οι δυο μονομάχοι έκαναν, ανήμερα της Πρωτομαγιάς, τις τελευταίες μεγάλες προεκλογικές τους συγκεντρώσεις. Ο Μακρόν στη Βιλέτ, η Λε Πεν στο εκθεσιακό κέντρο της Βιλπέντ. Και προετοιμάζονται για το ένα και μοναδικό debate, που θα γίνει την Τετάρτη 3 Μαΐου.

Οι τελευταίες συγκεντρώσεις Μακρόν – Λε Πεν ήταν ισοδύναμες από πλευράς κόσμου και με τον ίδιο… τόνο: ειρωνείες και επιθέσεις με στόχο, κυρίως, τους αναποφάσιστους. 

Πρώτη, ξεκίνησε τις… εχθροπραξίες η Λε Πεν, ειρωνευόμενη το κίνημα «Εμπρός!» του Μακρόν: «Δεν μπορεί να υπάρξει ισότητα για τους Γάλλους με τον Μακρόν, δήλωσε, γιατί η φιλοσοφία του είναι “Εμπρός! – προχώρα ή ψόφησε”. Είναι πορεία για περισσότερη παγκοσμιοποίηση, αύξηση της μιζέριας, της ανεργίας, της ανασφάλειας, του αθέμιτου ανταγωνισμού. Είναι πορεία προς την αποδιοργάνωση όλων των επαγγελμάτων (…) με κίνδυνο να αφεθούν οι καταναλωτές χωρίς προστασία στα χέρια του κάθε απατεώνα».

Η απάντηση του Εμανουέλ Μακρόν ήταν άμεση: «Αυτοί εδώ, είναι οι πραγματικοί εχθροί μας, ισχυροί, οργανωμένοι, ευέλικτοι, αποφασιστικοί, γεμάτοι μίσος αλλά και δειλοί και άνανδροι. Αυτοί συνιστούν τη γαλλική ακροδεξιά. Η κυρία Λε Πεν σωστά συνόψισε την κατάσταση, με τη γνωστή της αγένεια, είπε: “Εμπρός! προχώρα ή ψόφησε”. Έχει δίκιο, εμείς είμαστε “Εμπρός! Εμείς αυτοί που προχωράμε”.

Στην αντεπίθεση η Λε Πεν, θυμήθηκε την περίφημη φράση του Φρανσουά Ολάντ το 2012. “Ο πραγματικός μου αντίπαλος δεν έχει όνομα, δεν έχει πρόσωπο, δεν έχει κόμμα, δεν θα παρουσιαστεί ποτέ σε εκλογές, παρ’ όλα αυτά κυβερνά, αυτός ο αντίπαλος είναι ο κόσμος του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος”, είπε πει ο σημερινός πρόεδρος της Γαλλίας. «Σήμερα ο αντίπαλος του γαλλικού λαού είναι πάντα ο κόσμος του χρηματοπιστωτικού συστήματος, μόνο που αυτή τη φορά έχει ένα όνομα, έχει ένα πρόσωπο, ένα κόμμα και είναι υποψήφιος ελπίζοντας να εκλεγεί, λέγεται Εμανουέλ Μακρόν», είπε η Λε Πεν.

«Αυτό που διακυβεύεται σήμερα δεν είναι μόνο η επόμενη πενταετία, αλλά οι επόμενες δεκαετίες για τη χώρα μας. Έχουμε συγχρόνως ανάγκη από ένα πνεύμα αντίστασης και ένα πνεύμα αναγέννησης (…) απέναντι στις ύβρεις του Εθνικού Μετώπου, εμείς θα δημιουργήσουμε και θα ανοικοδομήσουμε», απάντησε ο Μακρόν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε