Κόσμος

Γαλλία: Δον Κιχώτης από «χρυσάφι» – Δύο αντίτυπα πουλήθηκαν 504.000 ευρώ

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στη Γαλλία δύο σπάνια βιβλία του «Δον Κιχώτη» πουλήθηκαν έναντι 504.000 ευρώ. Τα «μοναδικά» αντίτυπα βγήκαν σε δημοπρασία που οργάνωσε στο Παρίσι ο οίκος Sotheby’s.

Τα δύο ακριβοθώρητα αντίτυπα του «Δον Κιχώτη» τα οποία πωλήθηκαν στο Παρίσι την Τετάρτη (14.12.2022), αγοράστηκαν πριν από περίπου έναν αιώνα από έναν Βολιβιανό διπλωμάτη. Ο Χόρχε Ορτίς Λινάρες, ένας παθιασμένος συλλέκτης, αναζητούσε για χρόνια την πρώτη έκδοση του μυθιστορήματος του Μιγκέλ δε Θερβάντες. Το 1930 πήγε στο Λονδίνο που τότε ήταν ίσως το σημαντικότερο διεθνές κέντρο αγοραπωλησίας παλαιών βιβλίων, όπως εξήγησε ο Εντ Μαγκς, βιβλιοπώλης και δισέγγονος του ιδρυτή του παλαιοβιβλιοπωλείου Maggs Bros.

Όταν επισκέφθηκε το βιβλιοπωλείο αυτό δεν βρήκε αυτό που γύρευε όμως άφησε τα στοιχεία του, για την περίπτωση που στο μέλλον του χαμογελούσε η τύχη. Τον κάλεσαν έξι χρόνια αργότερα: στις 21 Δεκεμβρίου 1936 αγόρασε τα δύο αντίτυπα, το Βιβλίο 1 έναντι 100 λιρών και το Βιβλίο 2 έναντι 750, όπως είπε η Αν Χέιλμπορν, η υπεύθυνη των βιβλίων και χειρογράφων του οίκου δημοπρασιών Sotheby’s.

Τα αντίτυπα αυτά είναι «μοναδικά» επειδή δέθηκαν τον 18ο αιώνα για λογαριασμό ενός Άγγλου συλλέκτη και είναι σπάνιο να βρεθεί ένας «Δον Κιχώτης» με τόσο παλαιά δεσίματα, εξήγησε.

Την Τετάρτη (14.12.2022), τα δύο «μοναδικά» αντίτυπα του «Δον Κιχώτη» του Μιγκέλ δε Θερβάντες πουλήθηκαν έναντι 504.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των φόρων, στη δημοπρασία που οργάνωσε στο Παρίσι ο Sotheby’s.

Η ταυτότητα του αγοραστή αυτών των σπάνιων έργων δεν αποκαλύφθηκε. Το ένα αντίτυπο ήταν η τρίτη έκδοση του Βιβλίου 1 που τυπώθηκε το 1608 και το άλλο η πρώτη έκδοση του Βιβλίου 2, του 1615.

Η ιστορία του φτωχού, αγαθού χωρικού που νομίζει ότι είναι ιππότης και περιπλανιέται για να σώσει την αγαπημένη του, με το ψωραλέο άλογό του και τον υπηρέτη του, τον Σάντσο Πάντσα, θεωρείται ως το πρώτο σύγχρονο μυθιστόρημα. Γνώρισε μεγάλη επιτυχία από την πρώτη έκδοσή του βιβλίου, το 1605.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ισραήλ: Ο Άιζενκοτ ζητά εντολή σχηματισμού κυβέρνησης – «Σημαντική πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις
Οι πολιτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στο μπλοκ καλύπτουν ένα ευρύ ιδεολογικό φάσμα, από την Αριστερά έως την εθνικιστική Δεξιά, γεγονός που καθιστά τις διαπραγματεύσεις ιδιαίτερα σύνθετες
Ισραήλ
Μερτς: Οι μουσουλμάνοι που δεν αναγνωρίζουν την ευθύνη μας για το Ολοκαύτωμα να φύγουν από τη Γερμανία
Ο Μερτς επανέλαβε δήλωση του Ρίχαρντ φον Βάιτσεκερ το 1985 ότι «οι νέοι δεν φέρουν ευθύνη για όσα συνέβησαν τότε, φέρουν όμως ευθύνη για το πώς αυτά θα αποτυπωθούν στην Ιστορία»
Ο Γερμανός καγκελάριος, Friedrich Merz
Πρόκληση Φιντάν από τα Κατεχόμενα: Μόνη λύση δύο κράτη στο νησί – Παράνομη η επίσκεψη λέει η Λευκωσία
«Η επίσκεψη αυτή αποτελεί μία ακόμη πρόκληση, που προστίθεται στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία»
Χακάν Φιντάν
Προκαλεί το τουρκικό ΥΠΕΞ για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: «Άκυρες οι NAVTEX, δεν έχουμε δώσει ακόμη άδεια»
Η Άγκυρα επικαλείται τα όρια που έχει γνωστοποιήσει στα Ηνωμένα Έθνη από τις 18 Μαρτίου 2020 - Ελληνικές διπλωματικές πηγές: Σαφές το διεθνές δίκαιο της θάλασσας
Στο λιμάνι του Ηρακλείου κατέπλευσε το πρωί της Τρίτης 27 Οκτωβρίου το γαλλικό πλοίο ABEILLE MARENGO, ενόψει των υποθαλάσσιων ερευνών για το έργο Great Sea Interconnector. Tο γαλλικό πλοίο αναμένεται να αποτελέσει τη βάση για τις προπαρασκευαστικές εργασίες που συνδέονται με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο.  Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2026 (ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ 156