Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Γαλλία – Εκλογές: Εμανουέλ Μακρόν στηρίζουν οι περισσότεροι υποψήφιοι στον δεύτερο γύρο

Γαλλία – Εκλογές: Εμανουέλ Μακρόν στηρίζουν οι περισσότεροι υποψήφιοι στον δεύτερο γύρο
Φωτογραφία Reuters

Κατά της Μαρίν Λε Πεν τάσσονται οι περισσότεροι από τους υποψήφιους προέδρους στις εκλογές της Γαλλίας, των οποίων ο πρώτος γύρος ολοκληρώθηκε σήμερα Κυριακή (10.4.2022) με πρωτοπόρο τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος φαίνεται πως θα λάβει και τη στήριξη των ψηφοφόρων των υπολοίπων για τη συνέχεια.

Πιο συγκεκριμένα, η Βαλερί Πεκρές από τους Ρεπουμπλικανούς, η Αν Ινταλγκό από τους Σοσιαλιστές, ο Φαμπιέν Ρουσέλ από τους Κομμουνιστές και ο Γιανίκ Ζαντό έχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δηλώσει την υποστήριξή τους στον Εμανουέλ Μακρόν, για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας.

Από τη μεριά τους, ο Ερίκ Ζεμούρ και ο Ρεπουμπλικανός Ερίκ Σιοτί, δήλωσαν τη στήριξη τους στη Μαρίν Λε Πεν ενώ ο Ζαν Λικ Μελανσόν, σε δηλώσεις του μετά τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα, κάλεσε εμμέσως πλην σαφώς τους ψηφοφόρους του να μην ψηφίσουν την Λε Πεν.

Οι υποψήφιοι των Οικολόγων, των Κομμουνιστών και των Σοσιαλιστών και της δεξιάς στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία σήμερα κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να ψηφίσουν τον Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο, για να μπλοκάρουν την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.

Οι τέσσερις αυτοί υποψήφιοι, ο Γιανίκ Ζαντό από τους Οικολόγους, ο Φαμπιέν Ρουσέλ από τους Κομμουνιστές, η Αν Ινταλγκό από τους Σοσιαλιστές και η Βαλερί Πεκρές από τους Ρεπουμπλικανούς, αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% των ψήφων στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν από τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας

Ο Εμανουέλ Μακρόν καταλαμβάνει την πρώτη θέση στο σημερινό πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία. Ο απερχόμενος πρόεδρος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού ΒFM, συγκεντρώνει το 28,5% των ψήφων έναντι 24,2% της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Ακολουθούν με 20,2% ο Ζαν Λικ Μελανσόν που τοποθετείται στη ριζοσπαστική αριστερά, με 7,1% ο ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ και με 5,1% η κεντροδεξιά Βαλερί Πεκρές. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι κινούνται κάτω από το 5%. Σε γενικές γραμμές το αποτέλεσμα θεωρείται σχετικά ικανοποιητικό για τον Μακρόν, λιγότερο ικανοποιητικό για την Λεπέν, εξαιρετικά ικανοποιητικό για τον Μελανσόν, αρνητικό για τον Ερίκ Ζεμούρ και «καταστροφικό» για τα κάποτε παραδοσιακά κόμματα της Γαλλίας, δηλαδή τους Ρεπουμπλικανούς, τους Οικολόγους, τους Σοσιαλιστές και τους Κομμουνιστές.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις