Κόσμος

Γαλλία: «Εξαιρετικά σοβαρή», αν αποδειχθεί, η κατασκοπία Ευρωπαίων από ΗΠΑ και Δανία

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

«Εξαιρετικά σοβαρή», αν αποδειχθεί, θα είναι η κατασκοπία Ευρωπαίων αξιωματούχων από τις υπηρεσίες των ΗΠΑ με τη βοήθεια της Δανίας. Αυτό εκτίμησε την Δευτέρα, μετά τις αποκαλύψεις ευρωπαϊκών ΜΜΕ, ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Κλεμάν Μπον. 

«Είναι εξαιρετικά σοβαρό, θα πρέπει να επιβεβαιωθεί αν οι εταίροι μας στην ΕΕ, οι Δανοί, διέπραξαν λάθη ή υπερβάσεις στη συνεργασία τους με τις αμερικανικές υπηρεσίες (…) Και στη συνέχεια να δούμε αν πραγματικά υπήρξαν από την αμερικανική πλευρά (…) οι υποκλοπές, η κατασκοπία πολιτικών αξιωματούχων», δήλωσε ο Μπον στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο France Info, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να «υπάρξουν συνέπειες σε όρους συνεργασίας» με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Δεν ζούμε σε έναν ιδανικό κόσμο, άρα αυτού του είδους η συμπεριφορά δυστυχώς μπορεί να συμβεί, θα το επιβεβαιώσουμε», είπε. «Μεταξύ συμμάχων πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη, μια ελάχιστη συνεργασία, άρα αυτά τα πιθανά γεγονότα είναι σοβαρά, πρέπει να τα επιβεβαιώσουμε και στη συνέχεια να υπάρξουν οι συνέπειες σε όρους συνεργασίας», πρόσθεσε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατασκόπευαν πολιτικούς αξιωματούχους στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, από το 2012 έως το 2014 με τη βοήθεια των υπηρεσιών πληροφοριών της Δανίας, αποκάλυψαν χθες, Κυριακή, ΜΜΕ στη χώρα αυτή και στην Ευρώπη.

Το δίκτυο της δημόσιας τηλεόρασης της Δανίας, το DR (Danmarks Radio), μετέδωσε πως η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (National Security Agency, NSA) αξιοποιούσε τις δανικές τηλεπικοινωνιακές υποδομές για να παρακολουθεί αξιωματούχους πρώτης γραμμής και υψηλόβαθμους δημόσιους λειτουργούς στη Γερμανία, στη Σουηδία, στη Νορβηγία και στη Γαλλία.

Για να το κάνει η NSA επωφελήθηκε από τη συνεργασία της με τη δανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών FE.

Ο Κλεμάν Μπον είπε ότι δεν γνωρίζει ποιοι Γάλλοι μπορεί να παρακολουθούνταν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο αμερικανικός λογαριασμός της Μελόνι: Γιατί η ρήξη με τον Τραμπ μπορεί να εξασφαλίσει την επανεκλογή της το 2027
Τραμπ και Μελόνι δεν είναι φίλοι όπως παλιά - Η ένταση κορυφώθηκε όταν ο Τραμπ υποστήριξε ότι τον «ικέτευσε» για μια φωτογραφία σε πρόσφατη συνάντηση της G7
Τζόρτζια Μελόνι
Ντόναλντ Τραμπ: «Το Ιράν έχει συμφωνήσει για τις επιθεωρήσεις στα πυρηνικά του, 19 εκατ. βαρέλια διέσχισαν χθες τα Στενά του Ορμούζ»
«Με βάση αυτό και άλλες σημαντικές παραχωρήσεις που κάνει το Ιράν, συμφώνησα να επιτρέψω τα Στενά του Ορμούζ να παραμείνουν ανοιχτά, χωρίς περαιτέρω ναυτικό αποκλεισμό», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος
τραμπ
Η συγκλονιστική μαρτυρία Αμερικανού πιλότου F-15 για την επίθεση που δέχτηκε από Ιρανικά drone: Κινούνταν σε σχηματισμό «μέδουσας»
Ο πιλότος διασώθηκε ώρες μετά την εκτίναξή του από το αεροσκάφος, ενώ ο αξιωματικός συστημάτων όπλων διέφυγε την αιχμαλωσία από τους Ιρανούς στα βουνά
f15
Το Ιράν δεν σκοπεύει να επιτρέψει στην IAEA να επιθεωρήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις, διαψεύδοντας τις δηλώσεις του Βανς
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς είχε δηλώσει ότι οι Ιρανοί «δέχθηκαν να απευθύνουν πρόσκληση στους επιθεωρητές» της IAEA στις πυρηνικές τους εγκαταστάσεις
ιράν