Κόσμος

Γαλλία: Φωτιά στον ιστορικό καθεδρικό ναό της πόλης Ρουέν

Στις φλόγες τυλίχτηκε ο γοτθικός καθεδρικός ναός στη Ρουέν στην Γαλλία, το μεσημέρι της Πέμπτης (11.7.24).

Πρόκειται για έναν καθεδρικό ναό ορόσημο στη Γαλλία με τη φωτιά να έχει ξεκινήσει από το κωδωνοστάσιο. Η πυκνή στήλη μαύρου καπνού που φαινόταν να υψώνεται από το βέλος του καθεδρικού ναού της Ρουέν, δεν είναι πλέον ορατή στις τελευταίες εικόνες που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο BFM.

Βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου έδειχναν τον ναό να καίγεται, καθώς ξεπηδούν πυκνά σύννεφα καπνού στον ουρανό. Στις τελευταίες εικόνες που μεταδόθηκαν, μπορούσε κανείς να δει και πάλι καπνό μέσα από ένα κενό στο λευκό κάλυμμα που περιέβαλλε τις σκαλωσιές που είχαν τοποθετηθεί γύρω από το βέλος, ωστόσο δεν φαινόταν πλέον στήλη μαύρου καπνού.

«Φωτιά έχει ξεσπάσει στην κορυφή του καθεδρικού ναού της Ρουέν. Η αιτία είναι άγνωστη σε αυτή τη φάση. Όλες οι δυνάμεις έχουν κινητοποιηθεί», έγραψε στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) ο δήμαρχος της πόλης, Νικολά Μαγιέ-Ροζινιόλ.

Σύμφωνα με το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV στο σημείο επιχειρούν 63 πυροσβέστες με 33 οχήματα, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία.

Το περιστατικό θύμισε την καταστροφική πυρκαγιά στον καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων το 2019, που επίσης ξέσπασε κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης.

Το βέλος του ναού περιβάλλεται από σκαλωσιές και είναι καλυμμένο εδώ και εβδομάδες.

Ο νομάρχης της περιοχής δήλωσε ότι ο ναός έχει εκκενωθεί και πως στο σημείο βρίσκονται οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ούτε σαφής εικόνα για την έκταση των ζημιών.

Ο καθεδρικός ναός είναι ιδιαιτέρως γνωστός από τα έργα του Γάλλου ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Κλοντ Μονέ.

kathedrikos rouen

Ο καθεδρικός ναός της πόλης είναι ο σημαντικό κτίριο της πόλης Ρουέν. Εκεί βρίσκεται και ένας από τους τάφους του βασιλιά της Αγγλίας Ριχάρδου Α΄ του Λεοντόκαρδου, όπου φυλάσσεται η καρδιά του.

Είναι διακοσμημένος με τοιχογραφίες του διάσημου ζωγράφου Κλοντ Μονέ (1840 – 1926), ενώ την περίοδο (1876 – 1880) ήταν το υψηλότερο κτίριο του κόσμου, συνολικού ύψους 151 μέτρων.

Υπέστη σοβαρές καταστροφές με τους βομβαρδισμούς των Συμμάχων στη μάχη της Νορμανδίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το παρασκήνιο του Κονκλάβιου που εξέλεξε τον Πάπα Λέοντα - Το φαβορί που εγκατέλειψε και ο «εμφύλιος» που ευνόησε τον νέο Ποντίφικα
«Ως άνθρωπος συνηθισμένος στην ομαδική εργασία, ο Ρόμπερτ Φράνσις Πρεβόστ φάνηκε σε πολλούς καρδινάλιους ως ο κατάλληλος για να κάνει τον παπισμό να εξελιχθεί σε μία πιο συλλογική μορφή»
Πάπας Λέων 1
Πάπας Λέων ΙΔ’: «Αξιοποιούμε την πολύτιμη κληρονομιά του Φραγκίσκου και πορευόμαστε με την ίδια ελπίδα που πηγάζει από την πίστη»
Με αναφορά στο όνομα που επέλεξε και στην παρακαταθήκη του Φραγκίσκου, ο νέος πάπας υπογράμμισε: «Αισθανόμενος ότι πρέπει να ακολουθήσω αυτά τα χνάρια, σκέφτηκα να λάβω το όνομα Λέων ο ΙΔ'»
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ μιλάει κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους καρδιναλίους στο Βατικανό
Ινδία και Πακιστάν συμφώνησαν σε άμεση κατάπαυση του πυρός - «Συγχαρητήρια και στις δύο χώρες που χρησιμοποίησαν την κοινή λογική» λέει ο Ντόναλντ Τραμπ
«Συγχαρητήρια και στις δύο χώρες που χρησιμοποίησαν την κοινή λογική» έγραψε σε ανάρτησή του ο Αμερικανός πρόεδρος για την αποκλιμάκωση της κρίσης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν
Άνδρας σε χαλάσματα κτιρίου που καταστράφηκε από πακιστανική επίθεση στο ινδικό Κασμίρ 6