Κόσμος

Γαλλία: «Φτερά» έκαναν τρεις εθνικοί θησαυροί αξίας 9,5 εκατ. ευρώ μετά από ληστεία στο Εθνικό Μουσείο της Λιμόζ

Το μουσείο φιλοξενεί περίπου 18.000 έργα, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης δημόσιας συλλογής πορσελάνης Λιμόζ

Συναγερμός σήμανε σήμερα Πέμπτη (04.09.2025) στο Εθνικό Μουσείο Adrien Dubouche της πόλης Λιμόζ στη νότια Γαλλία, αφού τρία πορσελάνινα έργα αξίας εκατομμυρίων ευρώ, που θεωρούνται εθνικοί θησαυροί «έκαναν φτερά» μετά από ληστεία που πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις 03:15 π.μ (τοπική ώρα).

Οι ληστές έσπασαν ένα παράθυρο για να μπουν στο μουσείο και έπειτα κατευθύνθηκαν στο τμήμα της ιστορικής γκαλερί όπου φιλοξενούνταν η γαλλική συλλογή και κατάφεραν να κλέψουν «δύο ιδιαίτερα σημαντικά πιάτα κινέζικης πορσελάνης… από τον 14ο και 15ο αιώνα» και ένα κινεζικό βάζο του 18ου αιώνα, με την ληστεία «μαμούθ» να έχει προκαλέσει σοκ στην Γαλλία.

Από την πλευρά του, το μουσείο εκτίμησε την αξία των κλεμμένων αντικειμένων σε περίπου 9,5 εκατομμύρια ευρώ, σε αρχική εκτίμηση προς την αστυνομία.

Οι εισαγγελικές αρχές άνοιξαν έρευνα για «επιβαρυμένη κλοπή πολιτιστικής περιουσίας εκτεθειμένη σε γαλλικό μουσείο, τελεσθείσα από ομάδα και με ζημιά σε περιουσία».

«Οι φύλακες ενεργοποίησαν τον συναγερμό και η αστυνομία έφτασε γρήγορα στον τόπο, αλλά οι ύποπτοι είχαν ήδη διαφύγει», ανέφερε η εισαγγελέας της Λιμόζ, Έμιλι Αμπράντες.

«Το σύστημα ασφαλείας λειτούργησε, αλλά ίσως χρειάζεται αναθεώρηση» δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Εμίλ Ρότζερ Λομπαρντί. «Όλα τα μεγάλα μουσεία του κόσμου έχουν υποστεί κλοπές κάποια στιγμή» πρόσθεσε ο ίδιος, πριν προτείνει μια θεωρία για τη ληστεία.

«Είναι πιθανό ότι συλλέκτες δίνουν εντολές για την κλοπή αυτών των αντικειμένων και στρέφονται σε εγκληματίες υψηλού επιπέδου» είπε.

Το μουσείο φιλοξενεί περίπου 18.000 έργα, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης δημόσιας συλλογής πορσελάνης Λιμόζ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του.

Υπήρξαν δύο μεγάλες κλοπές σε γαλλικά μουσεία τον Νοέμβριο του 2024: μία στο Μουσείο Cognacq-Jay στο Παρίσι, όπου τέσσερα άτομα έσπασαν μια βιτρίνα με τσεκούρια και ρόπαλα κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ οι επισκέπτες παρακολουθούσαν, πριν αρπάξουν ταμπακιέρες και άλλα πολύτιμα αντικείμενα.

Την επόμενη μέρα, κοσμήματα αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ κλάπηκαν σε ένοπλη ληστεία στο Μουσείο Hieron στη ανατολική Γαλλία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νετανιάχου: Η Χαμάς ένιωσε το σπαθί στο λαιμό της και συμφώνησε στην εκεχειρία – Αν σταματούσα νωρίτερα θα πεθαίναμε μέσα σε πυρηνική σκόνη
Η εκεχειρία δεν δίνει την άδεια στη Χαμάς να μας απειλεί, υπάρχει και θα είναι πολύ το βαρύ τίμημα αν μας επιτεθεί» υπογράμμισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός
Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Βλέπουν τους «Ροζ Πάνθηρες» πίσω από την κλοπή του αιώνα στο Μουσείο του Λούβρου – Φόβοι για επιστροφή της διαβόητης συμμορίας
Οι Ροζ Πάνθηρες αριθμούν περίπου 800 μέλη παγκοσμίως και έχουν πραγματοποιήσει δεκάδες θεαματικές ληστείες σε μουσεία και οίκους κοσμημάτων
Αστυνομία εξω από το Μουσείο του Λούβρου
Τι είναι το «Pink Ball», το Met Gala του Λονδίνου, που διοργανώθηκε στην αίθουσα των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο
Μικ Τζάγκερ, Ναόμι Κάμπελ, Τζάνετ Τζάκσον και Σαντίκ Καν στο δείπνο του Βρετανικού Μουσείου με «ντεκόρ» τα Γλυπτά του Παρθενώνα, με 2.000 λίρες η πρόσκληση ανά άτομο
LONDON, ENGLAND - OCTOBER 18: Naomi Campbell attends the inaugural British Museum Ball at The British Museum on October 18, 2025 in London, England.