Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Γαλλία: “Η αστυνομία μας δεν είναι ρατσιστική” – Απαγορεύτηκε διαδήλωση στη μνήμη του Ανταμά Τραορέ

Γαλλία: “Η αστυνομία μας δεν είναι ρατσιστική” – Απαγορεύτηκε διαδήλωση στη μνήμη του Ανταμά Τραορέ
Reuters Αρχείο

Μέχρι τη Γαλλία έφτασε ο αντίκτυπος του φόνου του 46χρονου αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκούς αστυνομικούς στις ΗΠΑ. Η αστυνομία της περιοχής του Παρισιού δεν είναι “ούτε βίαιη, ούτε ρατσιστική” έσπευσε να δηλώσει ο διευθυντής της, Ντιντιέ Λαλεμάν, την Τρίτη (03.06.2020).

Η χρονική στιγμή της δήλωσης του Γάλλου ανώτατου αστυνομικού αξιωματούχου έρχεται πάντως την ώρα που αναγγέλλονται συγκεντρώσεις για να καταγγείλουν “τις αστυνομικές βιαιότητες”.

“Ξέρω τον πόνο σας απέναντι στις κατηγορίες της βίας και του ρατσισμού, που επαναλαμβάνονται συνεχώς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από ορισμένες οργανώσεις ακτιβιστών”, έγραψε ο Ντιντιέ Λαλεμάν σε επιστολή που έστειλε ηλεκτρονικά στους αστυνομικούς, σύμφωνα με πληροφορία του ιστότοπου Mediapart, την οποία επιβεβαίωσε η διεύθυνση της αστυνομίας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Click4more: Νέα Υόρκη – “Η αστυνομία απέτυχε να κάνει τη δουλειά της”

“Για τους Γάλλους πολίτες όπως είμαστε εμείς, μια κατηγορία δεν αρκεί για να κάνει μια αλήθεια. Η αστυνομία της περιοχής του Παρισιού δεν είναι ούτε βίαιη, ούτε ρατσιστική: ενεργεί στο πλαίσιο του δικαίου για την ελευθερία όλων”, γράφει στο email που έστειλε στους 27.500 αστυνομικούς της περιοχής του Παρισιού.

“Δεν υπάρχει φυλή στην αστυνομία, ούτε καταπιεστές ρατσιστές. Υπάρχουν αστυνομικοί που δεσμεύονται για την ελευθερία, την ισότητα, την αδελφοσύνη και αυτό καθημερινά”, προσθέτει.

“Αν ορισμένοι από εμάς αποτύχουν στην απαίτηση μας για αμεροληψία και αριστεία, θα τιμωρηθούν όπως γινόταν μέχρι σήμερα”, σύμφωνα με τον Ντιντιέ Λαλεμάν.

Γαλλία: Stop σε διαδήλωση για τον Ανταμά Τραορέ

Την Τρίτη (02.06.2020) το πρωί η διεύθυνση της αστυνομίας κατήγγειλε με μήνυμα στο Twitter “τη συστηματική, απαράδεκτη αμφισβήτηση των ‘αστυνομικών’ που παρεμβαίνουν σε δυσχερείς συνθήκες με εχθρικό πλήθος”.

Οι δηλώσεις αυτές διατυπώνονται ενώ την 31η Μαΐου πραγματοποιήθηκε στο Μποντί, ένα λαϊκό προάστιο του Παρισιού, συγκέντρωση με αίτημα την απονομή “δικαιοσύνης” για έναν 14χρονο έφηβο που τραυματίστηκε βαριά στο μάτι κατά τη σύλληψή του.

Επίσης, ένα αίτημα για πραγματοποίηση διαδήλωσης στις 20.00 ώρα Ελλάδος της επιτροπής “αλήθεια και δικαιοσύνη για τον Ανταμά (Τραορέ)”, έναν 24χρονο μαύρο που πέθανε το 2016 μετά τη σύλληψή του από χωροφύλακες, απαγορεύτηκε από τη διεύθυνση της αστυνομίας.

Στις 19 Ιουλίου 2016 ο Ανταμά Τραορέ πέθανε μέσα σε στρατόπεδο στα προάστια του Παρισιού, σχεδόν δύο ώρες μετά τη σύλληψή του έπειτα από καταδίωξη με χωροφύλακες.

Την περασμένη εβδομάδα, νέα δικαστική πραγματογνωμοσύνη απέκλεισε την ευθύνη των χωροφυλάκων.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις