Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Γαλλία: Ισχυρές καταιγίδες με έναν νεκρό και καταστροφές

Γαλλία: Ισχυρές καταιγίδες με έναν νεκρό και καταστροφές
φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και εφτά άλλοι τραυματίστηκαν από τις σφοδρές καταιγίδες που έπληξαν τη νοτιοδυτική Γαλλία. 120.000 νοικοκυριά παρέμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Δέντρα πεσμένα πάνω σε σιδηροδρομικές γραμμές, ηλεκτρικά καλώδια στο έδαφος, εκατοντάδες στέγαστρα και αυτοκίνητα καταπλακωμένα από χοντρό χαλάζι, το σκηνικό μετά τις καταιγίδες που ήταν σύντομες αλλά εξαιρετικά δυνατές.

Ένας 64χρονος ποδηλάτης πέθανε από πτώση δέντρου σε πάρκο στην Ομπζά της κεντροδυτικής Γαλλίας, στη διάρκεια συγκέντρωσης ποδηλατοτουρισμού.

“Υπάρχουν σημαντικές ζημιές, οι καταιγίδες ήταν εξαιρετικά βίαιες”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Χαβιέ Σαλόν, περιφερειακός διευθυντής επικοινωνίας της εταιρίας διαχείρισης του δικτύου διανομής Enedis.

Περίπου 120.000 νοικοκυριά παρέμεναν χωρίς ηλεκτροδότηση το μεσημέρι, σύμφωνα με το δίκτυο.

Γαλλία: Την… πήρε και τη σήκωσε

Άνεμοι που έπνεαν με ταχύτητες έως και 120 χλμ. την ώρα και ισχυρές βροχοπτώσεις σημειώθηκαν στην περιφέρεια Ντορντόν, πλήττοντας 135 κοινότητες. Η κυκλοφορία διακόπηκε σε πέντε δρόμους του γεωγραφικού διαμερίσματος και μέχρι το μεσημέρι σήμερα δεν είχε αποκατασταθεί.

Στη Σαράντ, η έντονη χαλαζόπτωση προκάλεσε σημαντικές υλικές ζημιές. Οι άνεμοι έπνεαν με ταχύτητα έως και 100 χλμ. την ώρα. Τζάμια και στέγαστρα διαλύθηκαν από τη σφοδρότητα του χαλαζιού που είχε μέγεθος μπάλας του τένις.

Δεκάδες πλημμυροπαθείς πέρασαν τη νύχτα σε δύο γυμνάσια που άνοιξαν οι υπηρεσίες διάσωσης.

Η κυκλοφορία των σιδηροδρόμων, η οποία είχε ανασταλεί σε πολλές γραμμές, επαναλαμβάνεται σταδιακά σήμερα με καθυστερήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων, σύμφωνα με την εθνική εταιρία σιδηροδρόμων SNCF.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις