Τετάρτη, 1 Μαΐ
18oC Αθήνα

Γαλλία: Κηδεύτηκε ο 17χρονος Ναέλ που σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά – Δεν πάει Γερμανία ο Μακρόν λόγω των ταραχών

Γαλλία: Κηδεύτηκε ο 17χρονος Ναέλ που σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά – Δεν πάει Γερμανία ο Μακρόν λόγω των ταραχών
Reuters

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέβαλε την επίσημη επίσκεψή του στη Γερμανία λόγω των ταραχών που σημειώνονται για 4η ημέρα στη Γαλλία. Κηδεύτηκε ο 17χρονος Ναέλ που σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά.

Χιλιάδες εξαγριωμένοι νεαροί – στην πλειοψηφία τους ανήλικοι – έχουν ξεχυθεί στους δρόμους του Παρισιού και άλλων μεγάλων πόλεων της Γαλλίας, διαμαρτυρόμενοι για τη δολοφονία του 17χρονου Ναέλ από αστυνομικό.

Σε Παρίσι, Μασσαλία, Λυών, Ναντ και Ρουέν εκτυλίσσονται τα πλέον σοβαρά επεισόδια, με τον κύριο όγκο των διαδηλωτών να είναι μόλις 13 έως 15 ετών.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε το γαλλικό υπουργείο Δικαιοσύνης, οι γονείς που αφήνουν τα ανήλικα παιδιά τους να κυκλοφορούν τη νύχτα και να παίρνουν μέρος σε επεισόδια, κινδυνεύουν με φυλάκιση δύο ετών και πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ.

Περίπου το 30% των συλληφθέντων είναι ηλικίας κάτω από 18 ετών.

«Μου φαίνεται απαραίτητο να υπενθυμίσω πως οι γονείς που δεν ενδιαφέρονται για τα παιδιά τους, που τα αφήνουν να γυρνούν τη νύχτα γνωρίζοντας που πάνε και είναι 13, 14 ετών, κινδυνεύουν με 2 χρόνια φυλάκιση και 30.000 πρόστιμο», δήλωσε ο Ερίκ Ντιπόν – Μορετί.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του OPEN:

 

Την ίδια στιγμή, μέσα σε κλίμα βουβής οδύνης έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου (01.07.2023) η κηδεία του 17χρονου Ναέλ που έπεσε νεκρός το πρωί της 27ης Ιουνίου από πυρά αστυνομικού στα δυτικά του Παρισιού. Η οικογένεια του νεαρού ζήτησε απόλυτο σεβασμό στο πένθος της και τα γαλλικά ΜΜΕ απείχαν από την τελετή.

Παρακολουθήστε το ρεπορτάζ του MEGA:

 

Μπορεί η πρώτη πράξη του δράματος για τον 17χρονο να έκλεισε, αλλά, τα επεισόδια γενικεύονται στα μεγάλα αστικά κέντα της Γαλλίας.

Μασσαλία, Ρουέν, Νάντη, Λυόν και Λιλ έχουν μετατραπεί σε πεδία μάχης.

Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, περισσότερα από 1.350 αυτοκίνητα και 230 κτίρια έγιναν στάχτη. Οι κλήσεις που δέχθηκε η πυροσβεστική υπηρεσία για πυρκαγιές, ξεπέρασαν τις 2500.

Στη Μασσαλία όχλος νεαρών με καλυμμένα τα πρόσωπά τους έκαψαν ακόμη και τη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη του γαλλικού νότου.

Οι περισσότεροι από 40.000 αστυνομικοί που έχουν αναπτυχθεί στη γαλλική επικράτεια αδυνατούν να ελέγξουν την οργή που ξεσπά παντού. Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως μόνο τη νύχτα της Παρασκευής (30.06.2023) έγιναν περισσότερες από 1.300 συλλήψεις, οι 400 από αυτές στο Παρίσι, ενώ 80 αστυνομικοί μεταφέρθηκαν τραυματίες στα νοσοκομεία.

Απέναντι στην οργή των χιλιάδων νεαρών, οι δυνάμεις της αστυνομίας φαίνεται να προχωρούν σε ακρότητες. Στη Λιλ, ένας άνδρας των ειδικών δυνάμεων ταχείας επέμβασης της αστυνομίας με το γόνατο στον λαιμό ενός 13χρονου προσπαθεί να τον ακινητοποιήσει. Τον δένει με χειροπέδες και τον χτυπά στο κεφάλι!

Βία από την πλευρά της αστυνομίας καταγγέλλουν και οι δημοσιογράφοι που προσπαθούν να καλύψουν τα επεισόδια. Μόνο την Παρασκευή (30.06.2023) έγιναν 11 επώνυμες καταγγελίες, ενώ ένας δημοσιογράφος στη Μασσαλία πυροβολήθηκε από θωρακισμένο όχημα με πλαστική σφαίρα και μεταφέρθηκε σε τοπικό νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

Ρεπορτάζ του MEGA για την κατάσταση που επικρατεί στο Παρίσι:

 

Ο αστυνομικός που σκότωσε τον 17χρονο Ναέλ παραμένει προφυλακισμένος με τον δικηγόρο του να μιλά για ακατανόητη απόφαση.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, με τόνο αυστηρό, προειδοποίησε ξανά τους ταραξίες πως θα βρεθούν και θα απολογηθούν στη Δικαιοσύνη με τα στοιχεία που η Γαλλική Κυβέρνηση θα λάβει από τα social media.

«Εύχομαι όλοι οι νέοι να γνωρίζουν πως μπορούμε εύκολα με δικαστική εντολή να βρούμε τη διεύθυνση IP τους και να τους ταυτοποιήσουμε. Έχω ζητήσει να γίνει και επιθυμώ να μην υπάρχει ατιμωρησία και να καταλάβουν οι νέοι πως δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από το κινητό τους για να μην διωχθούν», δήλωσε ο Ερίκ Ντιπόν – Μορετί.

Γαλλία: Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέβαλλε την επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία

Μέσα σε αυτό το κλίμα με την κατάσταση να κλιμακώνεται ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε πως αναβάλλει επ’ αόριστον την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Γερμανία.

Όπως ανακοίνωσε η γερμανική προεδρία, «ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν είχε σήμερα (σ.σ. 01.07.2023) τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό Πρόεδρο Σταϊνμάιερ και τον ενημέρωσε για την κατάσταση στη χώρα του. Ο πρόεδρος Μακρόν ζήτησε την αναβολή της προγραμματισμένης επίσημης επίσκεψής του στη Γερμανία», προσθέτει στην ανακοίνωσή της η γερμανική προεδρία, κάτι που επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η γαλλική προεδρία.

«Ο Γερμανός Πρόεδρος εκφράζει τη λύπη του για την αναβολή και την πλήρη κατανόησή του, λόγω της κατάστασης» στη Γαλλία, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της γερμανικής προεδρίας.

Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ «παρακολουθεί με πολύ μεγάλη προσοχή την κατάσταση στη Γαλλία. Ελπίζει πως η βία στους δρόμους θα σταματήσει σύντομα και πως η κοινωνική ειρήνη θα αποκατασταθεί», προστίθεται.

Σύμφωνα με το περιβάλλον του Γάλλου Προέδρου, δεν έχει ακόμα οριστεί νέα ημερομηνία για την επίσκεψη.

Στο Παρίσι, πηγή που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο επέμεινε στο γεγονός ότι Γάλλοι και Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν πολλές ευκαιρίες να συναντώνται προσθέτοντας ότι, επειδή μια επίσημη προεδρική επίσκεψη είναι μάλλον ένας τρόπος για γιορτασθεί η γαλλογερμανική φιλία, παρά ένα αυστηρά πολιτικό ραντεβού, η στιγμή δεν ήταν η πιο κατάλληλη για να πραγματοποιηθεί.

Στα τέλη Μαρτίου είχε χρειαστεί να ματαιωθεί η επίσημη επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου Γ’ στη Γαλλία εξαιτίας της κοινωνικής αναταραχής που συνδεόταν με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Γαλλία: Έλληνες που ζουν στο Παρίσι περιγράφουν το εκρηκτικό κλίμα

Έλληνες που ζουν στο Παρίσι μιλούν στον ΑΝΤ1 για τα άγρια επεισόδια που έχουν ξεσπάσει στη Γαλλία μετά τον θάνατο του 17χρονου Ναέλ από πυρά αστυνομικού.

Ολονύχτιες οδομοχίες, πυρπολήσεις κτιρίων και αυτοκινήτων και συγκρούσεις. Μάρτυρας τέτοιων γεγονότων έγινε η δικηγόρος Δροσούλα Παπαδοπούλου που αντίκρισε αυτή την εικόνα μπροστά στο σπίτι της στο Παρίσι: «Στον δρόμο μου είχαν βάλει φωτιά σε ένα αυτοκίνητο και στα σκουπίδια. Φοβήθηκα όταν μπήκαμε στο σπίτι».

«Κινητοποιούνται μέσω TikTok έχοντας δημιουργήσει μάλιστα εφαρμογή που δείχνει τα στίγματα των συγκρούσεων», λέει ο Αντώνης Βούρτσης από το Παρίσι. «Εκείνο που μου κάνει αίσθηση είναι η έκφραση tiktoklization – η ειδοποίηση μέσω TikTok – για να βγουν να διαδηλώσουν».

«Έχουν γίνει πολλές ζημιές. Είναι η τέταρτη βραδιά που γίνονται ζημιές. Ξεκίνησαν να επιτίθενται σε μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως λεωφορεία και τραμ, γι’ αυτό, και, χθες (σ.σ. 30.06.2023) το βράδυ απαγόρευσαν την κυκλοφορία των λεωφορείων και των τρένων μετά τις 6 το απόγευμα».

Υπολογίζεται ότι σε ολόκληρη τη Γαλλία κατοικούν δεκάδες χιλιάδες Έλληνες.

Παρακολουθήστε το σχετικό ρεπορτάζ του ΑΝΤ1:

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις