Πέμπτη, 2 Μαΐ
20oC Αθήνα

Γαλλία: Μυστήριο με τον θάνατο του 2χρονου Εμίλ μετά την ανακάλυψη των οστών του – Το παρελθόν του παππού του

Γαλλία: Μυστήριο με τον θάνατο του 2χρονου Εμίλ μετά την ανακάλυψη των οστών του – Το παρελθόν του παππού του
Στη δημοσιότητα από τη γαλλική αστυνομία φωτογραφία του Εμίλ / Pic: Gendarmerie Nationale

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει τις συνθήκες θανάτου του δίχρονου αγοριού Εμίλ τα λείψανα του οποίου ανακαλύφθηκαν το Σάββατο (30.03.2024) στην περιοχή Άλπ-ντε-Οτ-Προβάνς, στην νοτιοανατολική Γαλλία.

Όλα τα ενδεχόμενα ερευνούν οι γαλλικές εισαγγελικές αρχές της Εξ-αν-Προβάνς στη νότια Γαλλία καθώς η υπόθεση εξαφάνισης του 2,5 ετών Εμίλ έχει λάβει νέα τροπή, σχεδόν εννέα μήνες μετά από τη μυστηριώδη εξαφάνισή του, ενώ στο μικροσκόπιο μπαίνει για ακόμη μια φορά το παρελθόν του παππού του. 

Οι γαλλικές αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν πώς πέθανε ο μικρός Εμίλ αφού τα οστά του ανακαλύφθηκαν από γυναίκα πεζοπόρο σε μια δασώδη ορεινή περιοχή κοντά στο Le Vernet στην περιοχή στην περιοχή Άλπ-ντε-Οτ-Προβάνς.

Ο Εμίλ εθεάθη για τελευταία φορά από δύο μάρτυρες να περπατά στο δρόμο κοντά στο σπίτι των παππούδων του στην περιοχή, στις 8 Ιουλίου του περασμένου έτους.

Τα οστά του, συμπεριλαμβανομένου του κρανίου, ανακαλύφθηκαν κοντά στο σημείο όπου εξαφανίστηκε.

Εκατοντάδες αστυνομικοί έχουν μεταφερθεί στο σημείο καθώς οι ερευνητές προσπαθούν να διαπιστώσουν αν η τοποθεσία αυτή είναι το σημείο όπου πέθανε ο Εμίλ ή αν τα οστά μεταφέρθηκαν εκεί μετά, αναφέρει ο γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός BFMTV.

Ο François Daoust, πρώην διευθυντής της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της γαλλικής εθνικής χωροφυλακής, δήλωσε στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης:

«Λείπει το σημείο μηδέν, όπου υπάρχει το μεγαλύτερο μέρος των οστών, το σημείο όπου το παιδί έπεσε ή μεταφέρθηκε».

Εν τω μεταξύ, ανθρωπολόγοι αναλύουν το έδαφος στην περιοχή όπου βρέθηκαν τα οστά, καθώς ελπίζουν να προσδιορίσουν πόσο καιρό βρίσκονταν εκεί τα λείψανα.

Η συνταγματάρχης Marie-Laure Pezant, εκπρόσωπος της Εθνικής Χωροφυλακής, δήλωσε στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης:

«Το αποκαλούμε ιατροδικαστική αρχαιολογία. Η ιδέα είναι να ελέγξουμε αν υπάρχουν στοιχεία που μας επιτρέπουν να γνωρίζουμε αν τα οστά υπήρχαν για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Αυτό συμβαίνει καθώς το κρανίο του Εμίλ αναλύεται από ιατροδικαστές που προσπαθούν να βρουν την αιτία θανάτου του.

Ωστόσο, η ανάλυση δεν θα επιτρέψει στους ερευνητές να προσδιορίσουν την ημερομηνία θανάτου του, σύμφωνα με δημοσιεύματα στη Γαλλία.

Η Εθνική Χωροφυλακή φέρεται να ανέπτυξε τη Δευτέρα τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξοπλισμένα με πολυφασματικούς αισθητήρες πάνω από τον τόπο του εγκλήματος.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα «χαρτογραφήσουν με πολύ λεπτό τρόπο ολόκληρη τη σκηνή, λαμβάνοντας φωτογραφίες και στη συνέχεια θα την ανακατασκευάσουν σε 3D και 2D» δήλωσε ο υπαστυνόμος Aurélien S., επικεφαλής του εγκληματολογικού τμήματος της Εθνικής Χωροφυλακής.

Αυτό σημαίνει ότι οι ερευνητές θα έχουν πάντα πρόσβαση σε μια αναπαράσταση της σκηνής όταν βρέθηκαν για πρώτη φορά τα λείψανα – επιτρέποντάς τους να εντοπίσουν οποιαδήποτε αλλαγή στο έδαφος από τότε.

Η αστυνομία έχει επίσης αναπτύξει μια ομάδα σκύλων που ειδικεύεται στην ανεύρεση ανθρώπινων λειψάνων, καθώς ορισμένα από τα μέρη του σώματος του Εμίλ δεν έχουν βρεθεί, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η έρευνα αναμένεται μακρά καθώς είναι «περίπλοκη», επέμεινε χθες σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εισαγγελέας του Εξ εν Προβάνς, Ζαν Λικ Μπλανσόν.

Η εξαφάνιση, η μακάβρια ανακάλυψη και οι αντικρουόμενες μαρτυρίες 

Όταν εξαφανίστηκε την 8η Ιουλίου, ο Εμίλ είχε μόλις φθάσει για το καλοκαίρι στο εξοχικό των παππούδων του. Δύο γείτονες επιβεβαιώνουν πως τον είδαν, στον κεντρικό δρόμο του χωριού, με τις μαρτυρίες τους ωστόσο να είναι αντικρουόμενες.

Το αγοράκι εθεάθη γύρω στις 17.15 τοπική ώρα. Οι γονείς του δεν ήταν παρόντες εκείνη την ημέρα.

Πτώση έπειτα από ατύχημα, ανθρωποκτονία εξ αμελείας, δολοφονία; «Δεν είμαστε βέβαιοι ότι θα ανακαλύψουμε την αιτία ή τις συνθήκες του θανάτου», προειδοποίησε η εκπρόσωπος της χωροφυλακής Μαρί-Λορ Πεζάν, στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Info. 

Με την ανακάλυψη των οστών το Σάββατο, το σενάριο της πτώσης από ατύχημα φαίνεται να επανακτά αξιοπιστία, αν και αυτή η παράμετρος φαινόταν να εξασθενεί έπειτα από τις άκαρπες έρευνες που διεξήχθησαν τους τελευταίους μήνες στα περίχωρα του χωριού, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, στις πλαγιές του βουνού Τρουά-Εβεσέ.

Η ανακάλυψη έγινε δύο ημέρες αφότου οι ερευνητές πραγματοποίησαν για πρώτη φορά από την έναρξη της έρευνας ένα είδος ανασύνθεσης των γεγονότων.

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, 17 άνθρωποι κλήθηκαν να πάρουν μέρος, μεταξύ άλλων όλοι όσοι ήταν παρόντες την ημέρα της εξαφάνισης του Εμίλ, προκειμένου να καθορίσουν με ακρίβεια τις ενέργειες και κινήσεις τους. 

Το παρελθόν του παππού του Εμίλ 

Όπως γίνεται πάντα σε περιπτώσεις εξαφάνισης παιδιών, πόσω μάλλον όταν έχουν τραγικό τέλος, τα βλέμματα στρέφονται προς το οικογενειακό περιβάλλον. 

Υπενθυμίζεται ότι o παππούς του αγοριού, κινησιοθεραπευτής στο επάγγελμα, έκοβε ξύλα έξω από το σπίτι του περίπου την ώρα που φέρεται ότι το παιδί εξαφανίστηκε.

Τη δεκαετία του 1990, ο Philippe Vedovini, 58 ετών σήμερα, ήταν αρχηγός σε μία χριστιανική κοινότητα για παιδιά με οικογενειακά θέματα σε ορεινό χωριό της βόρειας Γαλλίας και είχε κατηγορηθεί για σωματική κακοποίηση.

Το 2018, δικαστήριο της πόλης Λιλ τον κάλεσε να καταθέσει για τις καταγγελίες που είχαν γίνει εις βάρος του για να παραδεχθεί ότι «κάποιες φορές είχε δώσει χαστούκια στα παιδιά».

Το 1993 ήταν ύποπτος για βιασμό ανηλίκων, όταν ήταν αρχηγός στον βαθιά θρησκευόμενο καθολικό σύλλογο προσκόπων «Riaumont», όπου η σωματική βία σε βάρος των παιδιών ήταν στο πλαίσιο της καθημερινής εκπαίδευσης.

Όταν η αστυνομία πληροφορήθηκε ότι ο μικρός Εμίλ εξαφανίστηκε τον περασμένο Ιούλιο, άρχισε να ψάχνει όλους τους συγγενείς του, συμπεριλαμβανομένου και του παππού του.

Το όνομα του παππού στη βάση δεδομένων, αποκάλυψε το σκοτεινό παρελθόν του. 

Ωστόσο, ο δικηγόρος της γιαγιάς του Εμίλ τόνισε, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα, ότι ο άντρας της είχε τεθεί σε καθεστώς υποστηριζόμενου μάρτυρα το 2018 στο πλαίσιο της έρευνας για την ύποπτη βία στο Riaumont, αλλά δεν του είχε απαγγελθεί κατηγορία.

Φάνηκε πως τότε δεν υπήρξε καμία σχέση μεταξύ αυτής της υπόθεσης και της εξαφάνισης του μικρού Εμίλ.

Ωστόσο έδωσε στους ερευνητές μια ιδέα για το ιστορικό της εξαφάνισης του αγοριού από το απομακρυμένο χωριουδάκι Haut -Vernet στις 8 Ιουλίου.

Πληροφορίες από Skynews, AFP

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις