Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Γαλλία: Ναι στην παθητική ευθανασία για άνδρα που ήταν 10 χρόνια σε κώμα από το ανώτατο δικαστήριο

Γαλλία: Ναι στην παθητική ευθανασία για άνδρα που ήταν 10 χρόνια σε κώμα από το ανώτατο δικαστήριο
photo epa

Το Συμβούλιο της Επικρατείας στη Γαλλία δικαίωσε την απόφαση των γιατρών για παθητική ευθανασία στον 42χρονο Βενσάν Λαμπέρ.

Παρά την αντίθετη γνώμη των γονέων του 42χρονου παραπληγικού άνδρα, που βρισκόταν σε κατάσταση “φυτού” εδώ και μια δεκαετία οι γιατροί αποφάσισαν να προχωρήσουν στην παθητική ευθανασία.

Οι δικαστές δικαίωσαν τους γιατρούς του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Ρεν, οι οποίοι αποφάσισαν συλλογικά, πριν από σχεδόν έναν χρόνο, να σταματήσουν την “απάνθρωπη θεραπεία” στον ασθενή αυτόν, η περίπτωση του οποίου στάθηκε αφορμή να ξαναρχίσει ο δημόσιος διάλογος για την ευθανασία στη Γαλλία.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η σύζυγος του Λαμπέρ συμφώνησε με τους γιατρούς για την παθητική ευθανασία, όμως οι γονείς και άλλοι συγγενείς προσέφυγαν στην δικαιοσύνη για να κρατήσουν στη ζωή. Η σημερινή απόφαση πάντως δεν αποτελεί τον επίλογο αυτής της δικαστικής διαμάχης που κρατάει εδώ και έξι χρόνια.

Οι δικηγόροι των γονιών του Λαμπέρ ανακοίνωσαν άμεσα πως προσφεύγουν σε διεθνή δικαστήρια, όπως στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και στη Διεθνή Επιτροπή Προστασίας των Δικαιωμάτων των Αναπήρων του ΟΗΕ. “Επομένως, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν είναι τελεσίδικη και η απόφαση να προκληθεί ο θάνατος του Βενσάν Λαμπέρ δεν μπορεί να εκτελεστεί’, σημείωσαν στην ανακοίνωσή τους οι Ζαν Παϊγό και Ζερόμ Τριόμφ.

Η απόφαση για παθητική ευθανασία να σταματήσει δηλαδή η χορήγηση υγρών και η σίτιση του Λαμπέρ και να του χορηγηθεί ταυτόχρονα ισχυρή και βαθιά νάρκωση επικυρώθηκε στις 31 Ιανουαρίου από το διοικητικό δικαστήριο του Σαλόν-ον-Σαμπάνιε. Το δικαστήριο έκρινε ότι η συνέχιση της ιατρικής φροντίδας συνιστά “παράλογη επιμονή”, δεδομένου ότι ο Λαμπέρ, που ήταν νοσηλευτής σε ψυχιατρική κλινική και τραυματίστηκε βαρύτατα σε τροχαίο ατύχημα το 2008, παραμένει εδώ και δέκα χρόνια καθηλωμένος σε ένα κρεβάτι, χωρίς επαφή με το περιβάλλον του και χωρίς να δείχνει κανένα σημάδι βελτίωσης.

Οι γονείς του, που είναι πιστοί Καθολικοί και αντιτίθενται στην παθητική ευθανασία, διαφώνησαν και συνέχισαν τον δικαστικό αγώνα τους για να τον κρατήσουν στη ζωή.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις