Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Γαλλία: Ο Εμμανουέλ Μακρόν υπόσχεται χιλιάδες αστυνομικούς στους δρόμους

Εμανουέλ Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα πως θα βγάλει χιλιάδες αστυνομικούς στους δρόμους με τους αντιπάλους του στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία να τον κατηγορούν για έλλειψη ασφάλειας.

Η ασφάλεια, άλλωστε, έχει αναχθεί σε μείζον ζήτημα της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει της αναμέτρησης του Απριλίου για τον προεδρικό θώκο στη Γαλλία.

«Σήμερα, οι αστυνομικοί και οι χωροφύλακές μας διαχειρίζονται πολλές αποστολές που δεν κάνουν διαφορά στην καθημερινότητά σας: φυλάσσουν τα δημόσια κτίρια και τους κρατούμενους που νοσηλεύονται, παρίστανται σε ακροαματικές διαδικασίες στα δικαστήρια… κάτι που τους αποτρέπει να κάνουν περιπολίες στις γειτονιές», είπε ο Μακρόν.

«Θα τους απαλλάξουμε από αυτά τα καθήκοντα, μεταβιβάζοντας αυτές τις αποστολές σε διοικητικό προσωπικό ή μέσω ιδιωτικών συμβάσεων… αυτό θα μας επιτρέψει να απελευθερώσουμε έναν αριθμό ίσο με 3.500 αστυνομικούς και χωροφύλακες.

Υπερασπιζόμενος το έργο του, αφότου η συντηρητική αντίπαλός του Βαλερί Πεκρές και οι ακροδεξιοί υποψήφιοι Μαρίν Λεπέν και Ερίκ Ζεμούρ τον επέκριναν επανειλημμένως, ο Γάλλος πρόεδρος είπε:

«Τα τελευταία πέντε χρόνια… επανεπενδύσαμε στην ασφάλειά μας».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του γαλλικού κράτους, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του καταγράφηκε μείωση στον αριθμό των ληστειών και άλλων εγκλημάτων.

«Υπάρχει μια σοβαρή κρίση εξουσίας σε αυτήν τη χώρα, με μια αύξηση της βίας και του αισθήματος της ατιμωρησίας», είπε η Πεκρές στο Ρόιτερς, αποδοκιμάζοντας τον Εμανουέλ Μακρόν επειδή έχει αναθέσει σε τόσους πολλούς αστυνομικούς διοικητικά καθήκοντα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει ανακοινώσει επισήμως ότι θα διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία στον προεδρικό θώκο, όμως θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα δώσει το «παρών» στις εκλογές της άνοιξης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις