Κόσμος

Γαλλία: Ογκώδεις διαδηλώσεις σε Παρίσι και μεγάλες πόλεις κατά της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης, 31/1/2023, στο Παρίσι κατά της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, που μεταξύ άλλων αυξάνει κατά δύο έτη το όριο συνταξιοδότησης, με τους αξιωματούχους των μεγαλύτερων γαλλικών συνδικάτων στην κορυφή της πορείας, ενώ ανάλογες διαδηλώσεις διοργανώθηκαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας.

Στο Παρίσι, η διαδήλωση ξεκίνησε στις 14:15 (15:15 ώρα Ελλάδας) με τους επικεφαλής της συνδικαλιστικής ηγεσίας να συγκεντρώνονται πίσω από το πανό «Μεταρρύθμιση των συντάξεων: περισσότερες ώρες εργασίας, η απάντηση είναι όχι» που κρατούσαν και στις 19 Ιανουαρίου.

Στη Μασσαλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας, περίπου 40.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία έναντι 26.000 στις 19 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Στη Νάντη, η διαδήλωση συγκέντρωσε περίπου 28.000 ανθρώπους σύμφωνα με την αστυνομία και 65.000 σύμφωνα με τα συνδικάτα, περισσότερους από όσους είχαν λάβει μέρος στην κινητοποίηση της 19ης Ιανουαρίου στην περιοχή Ducs de Bretagne της πόλης.

Όλοι οι συνδικαλιστές ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συμμετοχή που είναι μεγαλύτερη σε σχέση με εκείνην της πρώτης ημέρας κινητοποιήσεων, στις οποίες είχαν λάβει μέρος 1,12 εκατ. άνθρωποι σύμφωνα με τις αρχές, τουλάχιστον δύο εκατομμύρια σύμφωνα με τους διοργανωτές (80.000 έως 400.000 στο Παρίσι).

FRANCE PENSIONS STRIKE

“Υπάρχει ακόμη περισσότερος κόσμος από την τελευταία φορά”, δήλωσε ο Λοράν Μπερζέ (CFDT), με τον Φιλίπ Μαρτινέζ (CGT) να λέει ότι “είναι περισσότεροι από ό,τι στις 19, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που έχουμε”.

“Είναι ένα σφυροκόπημα” κατά της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, εξήγησε ο Φρεντερίκ Σουιγιό (FO), προβλέποντας “πως ο ρυθμός των κινητοποιήσεων θα επιταχυνθεί”.

“Είναι ενθαρρυντικό, αυτό σημαίνει πως το κίνημα ριζώνει”, εκτίμησε ο Φρανσουά Ομερίλ (CFE-CGC), ενώ ο Πασκάλ Κοτόν (CFTC) υποστήριξε “πως οι εξηγήσεις που δώσαμε για αυτή την άδικη μεταρρύθμιση ακούστηκαν”.

FRANCE PENSIONS STRIKE

Στις διαδηλώσεις συμμετείχαν επίσης πολλοί αριστεροί πολιτικοί, μεταξύ των οποίων ο κομμουνιστής Φαμπιέν Ρουσέλ, τα μέλη της Ανυπόταχτης Γαλλίας (ριζοσπαστική αριστερά – αξιωματική αντιπολίτευση), Φρανσουά Ρουφάν και Κλεμεντίν Οτέν, οι σοσιαλιστές Ολιβιέ Φορ και Αν Ινταλγκό ή οι οικολόγοι Γιανίκ Ζαντό, Μαρίν Τοντελιέ και Σαντρίν Ρουσό.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Γαλλία: Στο εδώλιο οι γονείς της 4χρονης που βρέθηκε νεκρή και ακρωτηριασμένη σε χαντάκι – Το φρικτό έγκλημα που συγκλόνισε τη χώρα πριν από 39 χρόνια
Ένα τυχαίο εύρημα DNA, 31 χρόνια αργότερα, οδήγησε στην ταυτοποίησή της και στη σύλληψη των γονιών της, που κινδυνεύουν με ισόβια
A France Police officer controls cars at a check point ahead of the G7 summit in Evian-les-Bains, France, Monday, June 15, 2026.
Τρομακτικό τροχαίο με αυτοκίνητο που βρέθηκε «στον αέρα» πάνω από το Ποζιτάνο στην Ιταλία - Δείτε εικόνες
Ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου για λόγους που διερευνώνται ακόμη και ως εκ θαύματος βρέθηκε ισορροπημένο πάνω από το κενό, αποφεύγοντας οριακά την πτώση
Ποζιτάνο
Ολλανδία: Αποζημίωση σε παιδιά που γεννήθηκαν από αιμομιξία – Η δικαστική απόφαση που αλλάζει τα δεδομένα
Το δικαστήριο έκρινε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις οι συνέπειες του εγκλήματος δεν περιορίζονται μόνο στη μητέρα, αλλά μπορούν να επηρεάσουν άμεσα και το παιδί που γεννήθηκε
Emotional moment: man sitting holding head in hands, stressed sad young male having mental problems, feeling bad, depressed, disappointed, hopeless. Desperate man in the dark corner needing help.