Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Γαλλία: Σε δίκη Air France και Airbus για την αεροπορική τραγωδία της πτήσης Ρίο – Παρίσι το 2009 (video)

Γαλλία: Σε δίκη Air France και Airbus για την αεροπορική τραγωδία της πτήσης Ρίο – Παρίσι το 2009 (video)
Reuters Αρχείο

Δικαστήριο στη Γαλλία έκρινε πως η Air France και η Airbus θα πρέπει να δικαστούν για τη συντριβή της πτήσης Ρίο – Παρίσι το 2009. Ήταν τότε που ο Ατλαντικός ωκεανός «κατάπιε» ένα ολόκληρο Airbus με 228 ψυχές.

Σύμφωνα με το δικαστήριο στη Γαλλία η Air France και η Airbus θα πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη κατηγορούμενες για «ανθρωποκτονίες εξ αμελείας» για τις έμμεσες ευθύνες τους στη συντριβή το 2009 στον Ατλαντικό Ωκεανό της πτήσης Ρίο – Παρίσι που στοίχισε τη ζωή σε 228 ανθρώπους.

Το Airbus A330 από το Ρίο στο Παρίσι με 228 επιβαίνοντες εξαφανίστηκε πάνω από τον Ατλαντικό το 2009. Το πόρισμα ανέφερε ότι σημαντικά σημεία του αεροσκάφους έπιασαν πάγο με αποτέλεσμα να αποσυνδεθεί ο αυτόματος πιλότος.

Το πλήρωμα προσπάθησε να επιδιορθώσει τη ζημιά αλλά έχασε πολύτιμο χρόνο και δεν τα κατάφερε με αποτέλεσμα το αεροπλάνο να χαθεί στον ωκεανό. Πενήντα πτώματα ανασύρθηκαν από τη θάλασσα μέσα στους επόμενους μήνες. Τα μαύρα κουτιά της πτήσης 447 βρέθηκαν τον Μάϊο του 2011 μαζί με άλλα 104 πτώματα. Οι υπόλοιποι 74 επιβάτες ακόμα αγνοούνται.

Δείτε βίντεο για το τελικό πόρισμα του αεροπορικού δυστυχήματος:

Γαλλία: Συγκλονιστικές σκηνές στο ακροατήριο

Το εφετείο του Παρισιού εξέδωσε την απόφασή του έπειτα από προσφυγή Γάλλων εισαγγελέων και ανέτρεψε προηγούμενη απόφαση που είχε εκδοθεί το 2019 υπέρ της αεροπορικής εταιρείας και του κατασκευαστή.

Όταν ανακοινώθηκε η απόφαση, οι συγγενείς των θυμάτων που ήταν παρόντες αγκαλιάστηκαν με δάκρυα και ανακουφισμένοι.

Click4more: Οι 10 πιο μυστηριώδεις αεροπορικές τραγωδίες όλων των εποχών (pics, vid)

Οι δικηγόροι της Airbus Σιμόν Ντιαγέ και Αντουάν Μποκιέ ανακοίνωσαν αμέσως πως θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη κατά της απόφασης, την οποία χαρακτήρισαν «αδικαιολόγητη» και υποστήριξαν ότι «αντιφάσκει με τους ανακριτές που γνώριζαν καλά την υπόθεση».

Η Air France διαβεβαίωσε από την πλευρά της, μέσω του δικηγόρου της Φρανσουά Σεν-Πιέρ, πως «δεν έχει διαπράξει ποινικό λάθος» και πως θα προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της απόφασης.

Η πτήση AF447 της Air France από το Ρίο ντε Ζανέιρο στο Παρίσι συνετρίβη την 1η Ιουνίου 2009 με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους όλοι οι επιβαίνοντες.

Γάλλοι ερευνητές διαπίστωσαν πως το πλήρωμα διαχειρίσθηκε εσφαλμένα τις ενδείξεις για απώλεια ταχύτητας από αισθητήρες οι οποίοι είχαν μπλοκάρει από πάγο εξαιτίας καταιγίδας, με αποτέλεσμα το αεροπλάνο να χάσει τη στήριξή του επειδή κρατούσε τη μύτη του υπερβολικά ψηλά.

«Είναι μια απέραντη ικανοποίηση το συναίσθημα ότι επιτέλους ακουστήκαμε από τη δικαιοσύνη», δήλωσε πολύ συγκινημένη η πρόεδρος της ένωσης Αλληλοβοήθεια και Αλληλεγγύη AF447 Ντανιέλ Λαμί.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις